Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatója a botulizmus megbetegedésekről
Nemzetközi és haza járványügyi információk valamint a Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai alapján külföldön és Magyarországon olyan botulizmus megbetegedések fordultak elő (Grúzia/Franciaország – 3, Magyarország – 1), melyeket megelőzően a betegek egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztottak.
A Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg tekintetében a humán laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a betegség diagnózisát, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le, a magyar beteg esetében a vizsgálatok az Országos Epidemiológiai Központban történnek. A gyanús termékek laboratóriumi vizsgálata a NÉBIH laboratóriumában megkezdődött.
A gyanús termékeket bio-piacokon, delikátesz boltokban, bio-üzletekben, fesztiválokon és az interneten forgalmazták. Pontos adatok a NÉBIH honlapján itt érhető el.
Javasoljuk, forduljon orvoshoz, aki a fent jelzett termékek fogyasztását követő 4 óra – 10 nap (átlagosan 12-72 óra) közötti időszakon belül az alábbi tüneteket észleli: szájszárazság, homályos, illetve kettőslátás, nyelési és beszédzavar, szemhéjcsüngés (ptosis), a pupillareflex kiesése. A kezdeti tüneteket követően szimmetrikus, leszálló típusú petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Láz és érzékelési zavarok nincsenek. Az ételmérgezést gyomor-bélrendszer tünetek kísérhetik (hasmenés, hányás, majd székrekedés).
Mivel a betegség súlyos, akár halálos kimenetelű, a tüneti kezelés mellett specifikus terápiát csak az ellenméreggel (antitoxin) történő kezelés jelenthet, ezért fontos a gyanús betegek időben történő felderítése és az ellátásukról történő gondoskodás.