null Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatója a botulizmus megbetegedésekről

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatója a botulizmus megbetegedésekről

2014. június 21, szombat

Nemzetközi és haza járványügyi információk valamint a Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai alapján külföldön és Magyarországon olyan botulizmus megbetegedések fordultak elő (Grúzia/Franciaország – 3, Magyarország – 1), melyeket megelőzően a betegek egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztottak.

A Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg tekintetében a humán laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a betegség diagnózisát, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le, a magyar beteg esetében a vizsgálatok az Országos Epidemiológiai Központban történnek. A gyanús termékek laboratóriumi vizsgálata a NÉBIH laboratóriumában megkezdődött.
A gyanús termékeket bio-piacokon, delikátesz boltokban, bio-üzletekben, fesztiválokon és az interneten forgalmazták. Pontos adatok a NÉBIH honlapján itt érhető el.

Javasoljuk, forduljon orvoshoz, aki a fent jelzett termékek fogyasztását követő 4 óra – 10 nap (átlagosan 12-72 óra) közötti időszakon belül az alábbi tüneteket észleli: szájszárazság, homályos, illetve kettőslátás, nyelési és beszédzavar, szemhéjcsüngés (ptosis), a pupillareflex kiesése. A kezdeti tüneteket követően szimmetrikus, leszálló típusú petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Láz és érzékelési zavarok nincsenek. Az ételmérgezést gyomor-bélrendszer tünetek kísérhetik (hasmenés, hányás, majd székrekedés).

Mivel a betegség súlyos, akár halálos kimenetelű, a tüneti kezelés mellett specifikus terápiát csak az ellenméreggel (antitoxin) történő kezelés jelenthet, ezért fontos a gyanús betegek időben történő felderítése és az ellátásukról történő gondoskodás.


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >