null Átadták az állami fajta-elismerési okleveleket

Átadták az állami fajta-elismerési okleveleket

2016. február 8, hétfő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága, mint növénytermesztési hatóság, jogszabályi keretek között végzi a szántóföldi és kertészeti növényfajok fajtáinak állami elismeréshez szükséges vizsgálatokat. Évente mintegy 25-30 szántóföldi növény faj, 850-900 fajtáját állítanak be hivatalos állami kísérletekbe, és ezen vizsgálatok lezárásaként a Fajtaminősítő Bizottság állásfoglalása alapján születik döntés a fajták köztermesztésbe bocsájthatóságáról. A NÉBIH hivatalos határozatot állít ki a minősítés tényéről, illetve egy díszoklevelet adományoz a fajta bejelentőjének, képviselőjének fajtatulajdonosnak illetve a nemesítő személyeknek.

A NÉBIH az egész ország területét lefedve 17 fajtakísérleti állomáson folytatja le azokat a vizsgálatokat, amelyek az új növényfajták állami elismeréséhez, ennek eredményeképp a termesztésbe kerülésükhöz szükségesek.

A korábbi évek hagyományait folytatva, idén is ünnepélyes keretek között tötént a minősítésről szóló oklevelek átadása. Az alkalmat és a helyszínt az AgroMashEXPO rendezvény adta ahol a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett szakmai előadásokat követően január 28-án került sor az ünnepségre.

A Fajtaminősítő Bizottság 2015. decemberi Ülésén 5 szántóföldi növényfaj, 42 fajtájának állami elismeréséről döntöttünk, amely fajtákat 15 cég és 1 magánszemély képvisel.

Az okleveleket a rendezvényen megjelent szakemberek és a sajtó képviselői előtt  Dr. Oravecz Márton elnök úr és Lukács József elnökhelyettes úr, a szakmai részleg vezetője adták át a cégek képviselőinek.


Friss hírek

2024. február 20, kedd

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.02.20.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. február 15, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.02.15.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >