null Antibiotikum rezisztencia és az élelmiszer-előállítási környezet: források és ellenőrzési, szabályozási lehetőségek

Antibiotikum rezisztencia és az élelmiszer-előállítási környezet: források és ellenőrzési, szabályozási lehetőségek

Antibiotikum rezisztencia és az élelmiszer-előállítási környezet: források és ellenőrzési, szabályozási lehetőségek
2021. június 25, péntek

Az antibiotikum rezisztencia (AMR) legjelentősebb forrását a növényi eredetű élelmiszerekben és az akvakultúrában a széklet eredetű trágyák, az öntözés és a víz jelentik. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a szárazföldi állattenyésztésben a lehetséges források a takarmány, az emberek, a víz, a levegő vagy a por, a talaj, a vadon élő állatok, a rágcsálók, az ízeltlábúak és a különböző berendezések, eszközök.

Az EFSA szakemberei először értékelték az élelmiszertermelő környezet szerepét az AMR megjelenésében és elterjedésében. Meghatározták az antibiotikum rezisztens baktériumok és gének fő forrásait, bár a jelenlegi adatok nem teszik lehetővé minden egyes tényező mennyiségi meghatározását, amelyek egyenként hozzájárulnak ehhez a globális problémához. 

Az EFSA meghatározta azokat, a közegészségügyi szempontból legfontosabb rezisztens baktériumokat és géneket, amelyek az élelmiszerláncon keresztül továbbadhatók, valamint áttekintette az ezzel kapcsolatos tudományos szakirodalmat, hogy leírja ezek előfordulását az említett környezeti forrásokban. 

Az élelmiszer-előállítási környezetben a rezisztencia megjelenésének és terjedésének korlátozására irányuló intézkedések magukban foglalják a trágyák, a víz és a takarmányok, székletből származó mikrobiális szennyeződésének csökkentését, valamint a jó higiéniai gyakorlatok alkalmazását. A szakértők ajánlásokat fogalmaztak meg a prioritást élvező kutatási területekre is, amelyek hozzájárulnának az adathiány megszüntetéséhez - ezáltal segítve az uniós kockázatkezelőket az AMR elleni EU One Health cselekvési terv végrehajtásában.

A szakértők a tudományos vélemény kidolgozása során szorosan együttműködtek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal (ECDC), az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel (EEA). 


Friss hírek

Pest és Veszprém megyét is utolérte a fokozott tűzveszély
2022. június 29, szerda

Pest és Veszprém megyét is utolérte a fokozott tűzveszély

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Tovább >

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih
2022. június 29, szerda

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök. A szakemberek elrendelték az állatállomány forgalmi korlátozását és több mint 1700 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hibák kijavításáig az ellenőrzött kistermelői tevékenységét is felfüggesztette a Nébih.

Tovább >