null Állateledel (petfood) forgalmazás

Állateledel (petfood) forgalmazás

Állateledel (petfood) forgalmazás

Amennyiben Ön kizárólag állateledelt kíván forgalmazni (egyéb takarmányt nem), a forgalmazó létesítmény(ek) nyilvántartásba vételét kell kérelmeznie a telephely szerint illetékes Megyei élelmiszerlánc-biztonságért felelős szervezeti egységnél, vagy a Járási Hivatalnál. A kérelmet a takarmányok előállításának, forgalomba hozatalának és felhasználásának egyes szabályairól szóló 65/2012. (VII. 4.) VM rendelet 6. melléklete alapján, az adott vállalkozásra vonatkoztatható adattartalommal kell benyújtani. Mint nyilvántartásba vett állateledel forgalmazó az adott termékeket tárolhatja, esetleg szállíthatja is, ezek a tevékenységek külön nyilvántartásba vételt nem igényelnek.

A takarmányhigiénia követelményeinek meghatározásáról szóló 183/2005/EK rendeletben foglaltak szerint takarmány kizárólag engedélyezett, illetve nyilvántartásba vett takarmányipari létesítményben állítható elő, tárolható, illetve hozható forgalomba.

A hivatkozott rendelet értelmében a takarmányipari vállalkozó köteles bejelenteni a megfelelő illetékes hatóságnak nyilvántartásba vétel céljából az irányítása alatt álló bármely olyan létesítményt, amelyben aktív tevékenységet folytat a takarmány előállításának, feldolgozásának, tárolásának, szállításának vagy forgalmazásának bármely szakaszában. A nyilvántartásba vételt követően pedig a takarmányipari vállalkozónak (állateledel forgalmazónak) naprakész információt kell szolgáltatnia az illetékes hatóság számára az irányítása alatt álló létesítmény(ek)ről, illetve értesítenie kell a hatóságot, ha egy meglévő létesítmény tevékenységében bármilyen lényeges változás következik be, vagy ha tevékenységével fel kíván hagyni, vagy adott létesítményét be kívánja zárni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az engedélyezett, illetve nyilvántartásba vett takarmányipari vállalkozásokról, létesítményekről naprakész nemzeti listát vezet.

Kapcsolódó tartalmak
Engedélyezett és nyilvántartott takarmány-előállító üzemek listája - List of registered and approved establishments
Engedélyezett és nyilvántartott takarmányközvetítők listája - List of registered and approved intermediaries
Felelős képviselők nyilvántartása - Register of establishments manufacturing feed in third countries and feed business operators importing feed from third countries (representatives)

Takarmányipari létesítmények közösségi listája
Megyei Kormányhivatalok elérhetősége
Járási hivatalok székhelyei, illetékességi területei
Az Európai Parlament és Tanács 183/2005/EK rendelete a takarmányhigiénia követelményeinek meghatározásáról
65/2012. (VII. 4.) VM rendelet a takarmányok előállításának, forgalomba hozatalának és felhasználásának egyes szabályairól
Gy.I.K.

 


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >