null Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára

Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára

Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára
2021. március 26, péntek

Az EFSA olyan megfigyelési stratégiákat dolgozott ki, amelyek segítik az afrikai sertéspestis (ASF) által érintett országokat annak megállapításában, hogy mikor szűnt meg a vírus cirkulálása a vaddisznópopulációban.

A tudományos vélemény egy két szakaszból álló „kivezető stratégiát” javasol: azaz a vaddisznók rutinszerű megfigyelésének időszakát (szűrési szakasz), amelyet egy rövidebb, intenzív megfigyelés (megerősítő szakasz) követ. 

A modellezés megmutatta, hogy: 
•    A megközelítés pontossága az összegyűjtött és tesztelt vaddisznó tetemek számával összhangban növekszik. 
•    A monitoring időszak meghosszabbítása növeli annak az igazolható esélyét, hogy az ASF vírus már nem cirkulál a populációban. 
•    A vadászaton alapuló aktív megfigyelés korlátozott mértékben befolyásolja a „kivezető stratégia” hatékonyságát. 

A vélemény gyakorlati példákat tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan lehet a „kivezető stratégiát” egyaránt alkalmazni az érintett nagy és kis területekre. Emellett ajánlásokat fogalmaz meg a stratégia hatékonyságának eléréséhez szükséges minimális ellenőrzési időszakokra vonatkozóan. 

További információ a témában: https://www.efsa.europa.eu/en/news/african-swine-fever-devising-exit-strategy-affected-countries


Friss hírek

Pizzériát függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih
2022. május 18, szerda

Pizzériát függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Tovább >

Sikeres volt az első halőri kerekasztal-beszélgetés
2022. május 17, kedd

Sikeres volt az első halőri kerekasztal-beszélgetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – mint országos halgazdálkodási hatóság és mint az Állami Halőri Szolgálat szakmai irányítója – szervezésében 2022. május 12-én rendezte meg az első halőrzési kerekasztal-beszélgetést. A rendezvény legfőbb célja volt, hogy a szakemberek megkeressék azokat az együttműködési pontokat, amelyek a halak és élőhelyük védelme érdekében megerősítik a hazai halőrzést, annak társadalmi elfogadottságát, támogatottságát.

Tovább >