null Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára

Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára

Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára
2021. március 26., péntek

Az EFSA olyan megfigyelési stratégiákat dolgozott ki, amelyek segítik az afrikai sertéspestis (ASF) által érintett országokat annak megállapításában, hogy mikor szűnt meg a vírus cirkulálása a vaddisznópopulációban.

A tudományos vélemény egy két szakaszból álló „kivezető stratégiát” javasol: azaz a vaddisznók rutinszerű megfigyelésének időszakát (szűrési szakasz), amelyet egy rövidebb, intenzív megfigyelés (megerősítő szakasz) követ. 

A modellezés megmutatta, hogy: 
•    A megközelítés pontossága az összegyűjtött és tesztelt vaddisznó tetemek számával összhangban növekszik. 
•    A monitoring időszak meghosszabbítása növeli annak az igazolható esélyét, hogy az ASF vírus már nem cirkulál a populációban. 
•    A vadászaton alapuló aktív megfigyelés korlátozott mértékben befolyásolja a „kivezető stratégia” hatékonyságát. 

A vélemény gyakorlati példákat tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan lehet a „kivezető stratégiát” egyaránt alkalmazni az érintett nagy és kis területekre. Emellett ajánlásokat fogalmaz meg a stratégia hatékonyságának eléréséhez szükséges minimális ellenőrzési időszakokra vonatkozóan. 

További információ a témában: https://www.efsa.europa.eu/en/news/african-swine-fever-devising-exit-strategy-affected-countries


Friss hírek

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza
2021. április 13., kedd

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza

2021. április 13-án Hajdú-Bihar megyében igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járvány ezúttal egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állományt ért el, ahol a szakemberek már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását. A Nébih az új kitörés tükrében ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

Tovább >

A hazai gyümölcsösökben is növekszik a fagykárok gyakorisága
2021. április 12., hétfő

A hazai gyümölcsösökben is növekszik a fagykárok gyakorisága

Valószínűleg a globális klímaváltozás egyik hatása, hogy hazai gyümölcsösökben is növekszik a tavaszi fagykárok gyakorisága, kockázata. Az utóbbi években sajnos szinte menetrendszerűen fordulnak elő ilyenkor durva lehűlések, amelyek a gyümölcsfajok közül legnagyobb mértékben a korai virágzásúakat károsítják. Nem csak az alföldi termőtájakon, de a dombvidéki, nagyobb tengerszint feletti magasságuknál fogva viszonylag biztonságosabb területeken is károsodnak az ültetvények.

Tovább >