null Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára

Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára

2021. március 26, péntek

Az EFSA olyan megfigyelési stratégiákat dolgozott ki, amelyek segítik az afrikai sertéspestis (ASF) által érintett országokat annak megállapításában, hogy mikor szűnt meg a vírus cirkulálása a vaddisznópopulációban.

A tudományos vélemény egy két szakaszból álló „kivezető stratégiát” javasol: azaz a vaddisznók rutinszerű megfigyelésének időszakát (szűrési szakasz), amelyet egy rövidebb, intenzív megfigyelés (megerősítő szakasz) követ. 

A modellezés megmutatta, hogy: 
•    A megközelítés pontossága az összegyűjtött és tesztelt vaddisznó tetemek számával összhangban növekszik. 
•    A monitoring időszak meghosszabbítása növeli annak az igazolható esélyét, hogy az ASF vírus már nem cirkulál a populációban. 
•    A vadászaton alapuló aktív megfigyelés korlátozott mértékben befolyásolja a „kivezető stratégia” hatékonyságát. 

A vélemény gyakorlati példákat tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan lehet a „kivezető stratégiát” egyaránt alkalmazni az érintett nagy és kis területekre. Emellett ajánlásokat fogalmaz meg a stratégia hatékonyságának eléréséhez szükséges minimális ellenőrzési időszakokra vonatkozóan. 

További információ a témában: https://www.efsa.europa.eu/en/news/african-swine-fever-devising-exit-strategy-affected-countries


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >