null Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára

Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára

Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára
2021. március 26, péntek

Az EFSA olyan megfigyelési stratégiákat dolgozott ki, amelyek segítik az afrikai sertéspestis (ASF) által érintett országokat annak megállapításában, hogy mikor szűnt meg a vírus cirkulálása a vaddisznópopulációban.

A tudományos vélemény egy két szakaszból álló „kivezető stratégiát” javasol: azaz a vaddisznók rutinszerű megfigyelésének időszakát (szűrési szakasz), amelyet egy rövidebb, intenzív megfigyelés (megerősítő szakasz) követ. 

A modellezés megmutatta, hogy: 
•    A megközelítés pontossága az összegyűjtött és tesztelt vaddisznó tetemek számával összhangban növekszik. 
•    A monitoring időszak meghosszabbítása növeli annak az igazolható esélyét, hogy az ASF vírus már nem cirkulál a populációban. 
•    A vadászaton alapuló aktív megfigyelés korlátozott mértékben befolyásolja a „kivezető stratégia” hatékonyságát. 

A vélemény gyakorlati példákat tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan lehet a „kivezető stratégiát” egyaránt alkalmazni az érintett nagy és kis területekre. Emellett ajánlásokat fogalmaz meg a stratégia hatékonyságának eléréséhez szükséges minimális ellenőrzési időszakokra vonatkozóan. 

További információ a témában: https://www.efsa.europa.eu/en/news/african-swine-fever-devising-exit-strategy-affected-countries


Friss hírek

Házisertés-állományban is megjelent az ASP Németországban
2021. július 19, hétfő

Házisertés-állományban is megjelent az ASP Németországban

Házisertés-állományban is megerősítették 2021. július 15-én az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a németországi Brandenburg tartományban két sertéstartó gazdaságban, majd ezen eseteket július 17-én egy újabb is követte. A kitöréseket a korábban vaddisznókban megállapított ASP esetek miatti korlátozás alatt álló területeken észlelték. A 2020 szeptemberi első vaddisznó eset óta mostanáig nem volt jelen az ASP a házisertés-állományban Németországban.

Tovább >

A fővárosban és az ország 10 megyéjében megszűnik a tűzgyújtási tilalom
2021. július 19, hétfő

A fővárosban és az ország 10 megyéjében megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély a hazai erdő- és mezőgazdasági területek jelentős részén, ezért 2021. július 20-tól (kedd) Budapesten és Magyarország 10 megyéjében visszavonja a hatóság a tűzgyújtási tilalmat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy 9 megyében változatlanul érvényben marad a korlátozás, különösen ezeken a területeken fontos az elővigyázatosság!

Tovább >