Vissza

A SafeConsume üzenete az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából

A SafeConsume üzenete az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából

A SafeConsume üzenete az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából
2019. június 7.

A világ élelmiszer külkereskedelme több mint évi 1,6 billió USD, amely komplex élelmiszerellátó rendszereken keresztül valósul meg. Az élelmiszerbiztonság fenntartása emiatt nemzetközi összefogást és szektorok közötti együttműködést igényel. 2015 szeptemberében az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) elfogadta a Fenntartható Fejlődési Keretrendszert (Agenda 2030), majd három évvel később június 7-ét az Élelmiszerbiztonság Világnapjának választotta. 

Az élelmiszerbiztonság a termelők, az élelmiszeripari szereplők és a hatóságok mellett a fogyasztók felelőssége is.

Mit tudnak a fogyasztók tenni annak érdekében, hogy elkerüljék az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket?

A megfelelő kézmosással, az eszközök tisztántartásával és az élelmiszerek megfelelő tárolásával, előkészítésével megelőzhető kórokozó mikroorganizmusok és toxinok okozzák a legtöbb élelmiszer-eredetű megbetegedést. A SafeConsume* projekt kutatói az élelmiszervásárlástól az ételkészítésig követték végig 6 ország 15-15 háztartását, és videón rögzítették élelmiszerkezelési szokásaikat, amely során számos rossz higiéniai gyakorlatra fény derült. A projekt kapcsán a kutatók a fogyasztói gyakorlatok és az öt legkockázatosabb mikrooganizmus (Salmonella, Listeria monocytogenes, Campylobacter, Toxoplasma és norovírus) között keresték az összefüggéseket. Ezek alapján az alábbiakban öt olyan tanács következik, amely hozzájárul az élelmiszerek biztonságos kezeléséhez:

1. Ne készíts ételt betegen (csak legkorábban 48 órával a tünetek elmúlása után)! MIÉRT?

A tünetek elmúltával a szervezet még üríti a kórokozó mikrobákat, ezért a körülötted lévők is megfertőződhetnek. Erre azért kell különösen figyelni, mert előfordulhat, hogy az adott mikroba egyes emberekben csak enyhe tüneteket okoz, míg mások akár bele is halhatnak.

2.  Otthon és utazás során is gondolj rá, hogy a csirkét, húspogácsát, tojást, vagy tojás felhasználásával készült ételeket, illetve kagylót, osztrigát és az étel-maradékokat mindig jól átsütve fogyaszd! MIÉRT?

A legtöbb megbetegedést okozó mikroba hőkezeléssel elpusztítható, ezért mindig a megfelelő módon készítsd el az ételeidet.

3.  Alaposan mosd el és fertőtlenítsd a nyers hússal, húslével, nyers tojással vagy földdel érintkező konyharuhát, bevásárló táskát, eszközöket és munkafelületeket, majd munka után a kezedet is alaposan mosd meg!  MIÉRT?

Néhány mikroba már nagyon kis mennyiségben is megbetegedést okozhat, ezért meg kell bizonyosodni arról, hogy sem a te, sem pedig a vendégeid, családtagjaid szervezetébe nem kerül kórokozó.   

4.  Mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket, különösen abban az esetben, ha nyersen fogyasztod őket! MIÉRT?

Az élelmiszeren jelenlévő ártalmas mikrobák száma alapos mosással csökkenthető. A salátafélék vagy egyéb levélzöldségek esetében használhatsz salátacentrifugát is, amely segít eltávolítani a vizet és a mikrobákat is. Terhes nők vagy immunszuppresszált egyének esetében még biztonságosabb alternatíva, ha a zöldség- és gyümölcsféléket főtt állapotban fogyasztják.

5.  Az élelmiszereket tartsd hűtőszekrényben, ellenőrizd a hűtőszekrény hőmérsékletét (0-4°C legyen), és tartsd be a fogyaszthatósági időt! MIÉRT?

Az előállító által javasolt tárolási hőmérséklet a te érdekedet szolgálja, különösen, ha hőkezelés nélkül fogyasztod az élelmiszert, például a készételek esetében. Míg néhány mikroba nem képes szaporodni 4°C alatt (például a tojásban előforduló Salmonella), mások, például a Listeria monocytogenes a hűtőszekrény hőmérsékletén is szaporodnak anélkül, hogy az élelmiszer a romlás bármilyen jelét mutatná. A biztonságod érdekében tehát az élelmiszereket a fogyaszthatósági időn belül fogyaszd el, hűtőszekrényedet pedig tartsd kellően alacsony hőmérsékleten, ezzel mérsékelheted a mikrobák szaporodását.  

A SafeConsume tanácsait a gyakorlatban is alkalmazva, elkerülhetjük az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

Forrás: SafeConsume

Kapcsolódó anyag: 
Megelőzhető a Campylobacter okozta fertőzés! - a Nébih kisfilmje az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából



Friss hírek

Ismét ingyenesen hozzáférhető a „Parlagfű kisokos”
2019. augusztus 14, szerda

Ismét ingyenesen hozzáférhető a „Parlagfű kisokos”

Fémdarab lehet a párizsiban
2019. augusztus 13, kedd

Fémdarab lehet a párizsiban

Jó eredménnyel zárult a mozgóboltok számára a nyári szezonális ellenőrzés első félideje
2019. augusztus 8, csütörtök

Jó eredménnyel zárult a mozgóboltok számára a nyári szezonális ellenőrzés első félideje

December közepétől változnak a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkék
2019. augusztus 8, csütörtök

December közepétől változnak a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkék

A kiskapacitású baromfikeltetőket is be kell jelenteni a TIR-be
2019. augusztus 6, kedd

A kiskapacitású baromfikeltetőket is be kell jelenteni a TIR-be

Megjelent Magyarország új ASP mentesítési terve
2019. augusztus 5, hétfő

Megjelent Magyarország új ASP mentesítési terve

Augusztus 14-ig meghosszabbítottuk az OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díj nevezési határidejét
2019. augusztus 2, péntek

Augusztus 14-ig meghosszabbítottuk az OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díj nevezési határidejét

Bővült az ASP miatti fertőzött terület hazánkban
2019. augusztus 1, csütörtök

Bővült az ASP miatti fertőzött terület hazánkban

Termelők figyelmébe: a növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatáról
2019. augusztus 1, csütörtök

Termelők figyelmébe: a növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatáról

Növényvédőszer-maradékok az élelmiszerekben – Van ok az aggodalomra?
2019. augusztus 1, csütörtök

Növényvédőszer-maradékok az élelmiszerekben – Van ok az aggodalomra?

Változás a növényvédelmi permetező gépek műszaki felülvizsgálatában
2019. július 31, szerda

Változás a növényvédelmi permetező gépek műszaki felülvizsgálatában

Holnap lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetési határideje
2019. július 30, kedd

Holnap lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetési határideje

Országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih
2019. július 29, hétfő

Országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

Egy szlovák házisertés-állományban is kimutatták az ASP-t
2019. július 25, csütörtök

Egy szlovák házisertés-állományban is kimutatták az ASP-t

Vigyázzunk az ernyősvirágzatú növényekkel!
2019. július 23, kedd

Vigyázzunk az ernyősvirágzatú növényekkel!

A Makagra nevű étrend-kiegészítő is fennakadt a Nébih rostáján
2019. július 19, péntek

A Makagra nevű étrend-kiegészítő is fennakadt a Nébih rostáján