null A nyári lovas táborok harmadánál fordultak elő kisebb hiányosságok

A nyári lovas táborok harmadánál fordultak elő kisebb hiányosságok

2023. augusztus 4, péntek

A lovas táborokra is figyelmet fordítottak a másfél hónapja zajló nyári szezonális ellenőrzéseken a szakemberek. Az országos szintű szemle során 41 lovas létesítményben több mint hétszáz ló tartásának ellenőrzésére került sor. Bár a vizsgálatok során az állategészségügyi és állatvédelmi szempontok voltak a középpontban, de a táborokban biztosított étkeztetést is ellenőrizték a felügyelők.

A szakértők általános tapasztalata, hogy a lovak tartása állatvédelmi szempontból alapvetően megfelelt az előírásoknak. A 41 létesítményből 13 helyen ugyanakkor előfordultak kisebb hibák, melyek jellemzően adminisztrációs, állategészségügyi, valamint nyomonkövetési hiányosságok voltak.

Mit ellenőriztek a szakemberek?
Például, hogy 
- a lovak jelöltek, lóútlevéllel ellátottak, 
- az előírt állategészségügyi oltásokkal, vérvétel eredményekkel rendelkeznek, 
- állatvédelmi szempontból a tartásuk megfelelő-e, rendelkeznek-e elég férőhellyel, 
- a lovak etetése, itatása és almozása megfelelően biztosítható, 
- a takarmány és az ivóvíz folyamatosan hozzáférhető, 
- a trágyát a lovak által használt területről rendszeresen összegyűjtik.

A feltárt hibákról elmondható, hogy a lovak kötelező vérvizsgálati eredményének hiánya 6 esetben fordult elő. Egy tábor üzemeltetője elmulasztotta bejelenteni lovas szolgáltató tevékenységét a hatóságnak. Emellett két esetben fordult elő a lovak azonosítatlansága, az ellenőrök egy létesítményben állapították meg lóútlevél hiányát, valamint az állatok tartásának FELIR-TIR rendszerbe történő bejelentésének elmaradását. 

A felfedett hibák szankciókat vontak maguk után, ezért a hatóság szakemberei valamennyi esetben határidőhöz kötött pótlásra szólították fel az üzemeltetőket, egy helyen forgalmi korlátozást is elrendeltek a hiányosságok felszámolásáig. 

A lótartás állategészségügyi és állatvédelmi előírásai mellett a szakemberek a táborokban történő étkeztetést is ellenőrizték. A vizsgált lovas táborok többségében az étkezésről a táborozók maguk gondoskodtak. Mindössze 3 táborban biztosították az üzemeltetők az étkezést a résztvevők számára. Ezeken a helyszíneken a szakemberek nem tártak fel hibát vagy hiányosságot. 


Friss hírek

2023. december 6, szerda

Sikeresen lezajlott a Halgazdálkodási Tevékenységek Ellenőrzését Támogató Kiemelt Projekt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eredményesen lebonyolította a „Halgazdálkodási Tevékenységek Ellenőrzését Támogató Kiemelt Projektet”. A program révén a Nébih hozzájárul a közös halászati politika szabályainak való megfeleléshez, egy hatékony és az uniós elvárásoknak megfelelő, halászati ellenőrzési rendszer kialakításához, valamint a halászati és akvakultúra ágazatok versenyképességének javításához.

Tovább >

2023. december 5, kedd

A párizsik csomagolásvizsgálatának eredményei

A Termékmustra folyamatának a csomagolásvizsgálat is fontos része, amely során kiderítjük, hogy a bírálók szerint melyek a legfontosabb szempontok az adott termékcsoport vásárlásakor. A párizsik esetében is sor került a kérdőív kitöltésére. Lássuk az eredményeket!

Tovább >