null A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

2024. június 27, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Immár elérhetőek a talajminta vizsgálatok eredményei a Nemzeti Talajtani Adatbázisban. A laboreredmények elemzése során a talajok állapotáról és funkciójuk ellátásáról is hasznos információkat kaphatunk. A megfelelő információk birtokában pedig egyaránt lehetőség nyílik egy kis házikert megfelelő használatának kialakítására vagy akár a komplex, professzionális földművelés elérésére. 

A Nemzeti Talajtani Adatbázis adatait is felhasználva a Nébih szeretné bemutatni a lakosságnak, hogy mennyire sokszínűek a magyar talajok, és melyek a talajművelési, valamint tápanyag-gazdálkodási szokások, ezzel is ráirányítva a figyelmet a talajegészség megőrzésének módjaira. A hivatal többek között olyan témakörök bemutatását tervezi, mint a szervestrágyázás és a komposztálás használata, a túlzott tápanyaghasználatból eredő víz és talajszennyezések, vagy az erózió és a belvíz elleni védekezés. 

A feldolgozandó témák, valamint alkalmazandó eszközök meghatározásához azonban a lakosság véleményére is számít a hivatal. A https://portal.nebih.gov.hu/web/forms/shared/-/form/1130530150 linken elérhető kérdőív kitöltésével az érdeklődők számottevő segítséget nyújthatnak abban, hogy valóban a közvéleményt leginkább érintő kérdéseket, témaköröket mutassák be a Nébih szakemberei.

Az érdeklődők a kérdőívet július 20-ig érik el a hivatal weboldalán.
 


Friss hírek

2024. július 11, csütörtök

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >

2024. július 10, szerda

Csütörtöktől már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat hirdetnek. Ennek értelmében csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >