null A NÉBIH folyamatosan ellenőrzi az olasz borokat

A NÉBIH folyamatosan ellenőrzi az olasz borokat

A NÉBIH folyamatosan ellenőrzi az olasz borokat
2015. augusztus 12, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomon követhető borászati terméket tölthessenek poharukba. A hatóság az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó bortételeket is. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi hibák fordultak elő.

A NÉBIH az első nemzetközi hírek megjelenését követően haladéktalanul és soron kívül megkezdte a borhamisítás botrányban érintett olasz cégektől származó, hazánkba importált készleteket ellenőrzését és mintegy 50.000 hl bort zárolt. A laboratóriumi vizsgálatok során a termékek összetételével kapcsolatos kifogás eddig nem merült fel, csupán érzékszervi hibák akadtak.

Az ügyben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azonnali hivatalos tájékoztatást kért az illetékes olasz borászati hatóságtól, valamint a mintákat vizsgáló laboratóriumtól is. A kapcsolatfelvétel eredményeként augusztus 5-én létrejött egyeztető tárgyaláson a magyar szakemberek garanciát kértek az olasz szakmai delegáció tagjaitól arról, hogy a Magyarországra beérkezett bortételek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően készültek, azok nyomon követése biztosított. Az olasz képviselők az adatok hivatalos formában történő bekérését kérték a magyar szakemberektől, melyet az illetékes olasz Minisztériumnál kell megtenni. Amíg az olasz hatóságok nem adnak megfelelő garanciát a tételek eredetére vonatkozóan, addig azok Magyarországon nem hozhatók kereskedelmi forgalomba.

A hazánkba érkező lédig borászati termékek mennyisége – az utóbbi évek szigorú hatósági ellenőrzéseinek köszönhetően – évről-évre jelentős csökkenést mutat. 2013-ban több mint 535.000 hl bor érkezett Magyarországra feldolgozás és kiszerelés céljából, míg 2014-ben mintegy 300.000 hl, 2015 első félévében pedig 125.000 hl. (Ezzel szemben a Magyarországról évente exportált borászati termékek mennyisége mintegy 650.000 hl.) Az elmúlt években vizsgált olasz boroknál ez idáig hamisított tételt nem találtak a szakemberek, kizárólag minőségi kifogások és érzékszervi hibák fordultak elő.

A NÉBIH, ahogy eddig, úgy a jövőben is minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomon követhető borászati terméket tölthessenek poharukba.

 

Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága

 

Kapcsolódó anyagok
közlemény letölthető formában


Friss hírek

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH
2021. szeptember 23, csütörtök

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei 2021 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve végeztek ellenőrzést egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon. A Nébih szakemberei az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztették annak működését, egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Tovább >

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére
2021. szeptember 16, csütörtök

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein. A helyszíni ellenőrzések során mindenekelőtt a működéshez, valamint a termékek nyomonkövetéséhez szükséges dokumentációt vizsgálták a szakemberek. A tapasztalatok alapján a Nébih a kötelező jogszabályi előírások – így különösen az alábbiak – szigorú betartására hívja fel az érintettek figyelmét.

Tovább >