null A NÉBIH elnöke fogadja a tejtermelők képviselőit

A NÉBIH elnöke fogadja a tejtermelők képviselőit

A NÉBIH elnöke fogadja a tejtermelők képviselőit
2016. április 3, vasárnap

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke egyeztetésre várja hétfőn a tejtermelők képviselőit. A NÉBIH az elmúlt években is sokat tett az ágazat tisztaságának védelméért. Emellett, ahogy eddig is, nyitott az ágazati szereplők javaslataira, hisz mindannyiunk érdeke a kiváló minőségű, biztonságos hazai termékek és a magyar munkahelyek védelme.

A Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH mindent megtesz annak érdekében, hogy termőföldtől az asztalig biztosítsa az élelmiszerlánc zavartalan működését, megteremtve ezáltal mind az előállítók, mind a forgalmazók és természetesen mind a magyar emberek számára a mindennapok nyugodt légkörét. E területen belül a tejágazat, a magyar tejtermelők helyzete már az elmúlt években is kiemelt jelentőséggel bírt mindkét szervezet életében.

A NÉBIH megalakulása óta számos vizsgálatot folytatott a tejágazatban. Ezek részben ágazati javaslatra, részben hivatalból történtek. A hatóság rendszeresen vizsgálja a tisztességtelen forgalmazói magatartást a tejpiacon. Az elmúlt négy évben majd négy tucat ilyen irányú ellenőrzést végeztek a szakemberek. Ennek eredményeként 15 alkalommal állapítottak meg jogsértést és több mint 96 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabtak ki – védve ezzel mind a tisztességes forgalmazók, mind pedig a vásárlók érdekeit.

Rendszeresek az élelmiszerbiztonsági célellenőrzések is, elsősorban a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának közreműködésével. A tej- és tejtermékekre fokuszáló kiemelt akciók során két és fél év alatt mintegy 310 tonna alapanyagot, félkész- és készterméket foglaltak le az ellenőrök, többek között higiéniai problémák, lejárt fogyaszthatósági idő, illetve ismeretlen eredet miatt.

A NÉBIH a piacszerzésben is segíti a hazai tejfeldolgozó létesítményeket és a hozzájuk kapcsolódó tejtermelő gazdaságokat. E téren elsősorban az export auditokra történő felkészülésben és az ellenőrzések lefolytatásában nyújt szakmai támogatást a hivatal.

A hatósági munka alapját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia adja. A rendelet szintű dokumentum – amellett, hogy „zéró toleranciát” hirdet a tisztességtelen vállalkozások ellen – kiemelt figyelmet fordít az ágazati szereplőkkel való együttműködésre, a partnerségre, az információk és tapasztalatok kölcsönös megosztására. A sikeres partneri kapcsolat kiváló példája a Tej Szakmaközi Szervezettel és Terméktanáccsal végzett közös munka, amit február elején együttműködési megállapodás formájában is megerősített a két szervezet.

Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a hétfői demonstráció alkalmával a petíció átvétele mellett egyeztetésre is várja a tejtermelők képviselőit, hiszen a cél közös: a magyar gazdaság és a hazai tejágazat, a magyar tejtermelők védelme.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában

 


Friss hírek

Konzultációs felhívás a tápanyagok feltüntetéséről az elülső címkén
2021. december 7, kedd

Konzultációs felhívás a tápanyagok feltüntetéséről az elülső címkén

A csomagolás elülső oldalán alkalmazott tápérték jelölésről szóló konzultációról tett közzé felhívást az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Az ajánlás tartalmazni fogja az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag összetételre és egészségre vonatkozó állítások korlátozó feltételeit.

Tovább >

Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában
2021. december 7, kedd

Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában

A Nébih által szervezett virsli Termékmustra eredményeivel 10 termék márkatulajdonosa számára nyílt meg a lehetőség, hogy Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjeggyel tanúsítsa terméke kimagasló minőségét. Ezzel hivatalosan is kiválasztották a hazai piac kínálatának legjobbjait.

Tovább >