null A nagyobb kiszerelés a jobb? - A gyümölcsszörpök vizsgálatának eredményei

A nagyobb kiszerelés a jobb? - A gyümölcsszörpök vizsgálatának eredményei

2024. július 31, szerda

A vásárlási szokásokat nemcsak a termék minősége, hanem a csomagolás jellege is jelentősen befolyásolhatja. A csomagolástípusok és kiszerelési egységek mellett a választásnál lényeges szempont lehet a praktikusság, a visszazárhatóság, de a csomagoláson feltüntetett kiegészítő információk is. A Gyümölcsszörp Minőségmustrán utánajártunk, hogy milyen preferenciák alapján döntünk egy gyümölcsszörp mellett.

A Minőségmustrát kiegészítő kérdőíves felmérés alapján megállapítható, hogy gyümölcsszörp vásárlása esetén a három legfontosabb szempont a magas gyümölcstartalom, a magas minőség és a természetes összetevők. Az eredmények szerint mindezek szinte azonos jelentőséggel bírnak a kitöltők számára. (1. ábra). Továbbá a választásnál a hazai termék és a fenntarthatósági tényezők előbbre valónak bizonyulnak a márkanévvel és az alacsony árral szemben.

A gyümölcsszörpök kiválasztása során lényeges szempont a gyümölcstartalom feltüntetése. Ezt követi a termék visszazárhatósága, valamint a csomagolás újrahasznosíthatósága. A legkevésbé jelentős jellemzőnek a design, azaz az esztétikus megjelenés tekinthető.

A gyümölcsszörpök csomagolását tekintve, a kérdőív eredményei alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a válaszadók az üveges típust részesítik előnyben a jellemzően nagy kiszerelésű bag-in-box és PET palack csomagolásokkal szemben (3. ábra).

A kérdőívet kitöltők választásai alapján, a fogyasztók a közepes kiszerelési egységeket kedvelik leginkább. A válaszadók közel 70%-a az 500 ml-es kiszerelést preferálja (4. ábra). A literes kiszerelést már lényegesen kevesebben választják (32,88%), viszont a 250 és 200 ml-es csomagolású termékek a legnépszerűtlenebbek.

A Minőségmustra résztvevőinek körében a Nébih felmérte a gyümölcsszörpök beszerzésének módját is: azaz, hogy a fogyasztók jellemzően hol vásárolják meg ezeket a termékeket. A válaszadók az online vásárlással szemben inkább a kereskedelmi egységekben, termelői piacokon való beszerzést kedvelik jobban.


 


Friss hírek

2024. november 20, szerda

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

Tovább >

2024. november 14, csütörtök

Somogy vármegyét is elérte a madárinfluenza

Ezúttal Somogy vármegyében mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Emellett a fertőzéssel már érintett Jász-Nagykun-Szolnok vármegye újabb területén is azonosították a betegséget. Az érintett állományok felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van.

Tovább >