null A nagyobb kiszerelés a jobb? - A gyümölcsszörpök vizsgálatának eredményei

A nagyobb kiszerelés a jobb? - A gyümölcsszörpök vizsgálatának eredményei

2024. július 31, szerda

A vásárlási szokásokat nemcsak a termék minősége, hanem a csomagolás jellege is jelentősen befolyásolhatja. A csomagolástípusok és kiszerelési egységek mellett a választásnál lényeges szempont lehet a praktikusság, a visszazárhatóság, de a csomagoláson feltüntetett kiegészítő információk is. A Gyümölcsszörp Minőségmustrán utánajártunk, hogy milyen preferenciák alapján döntünk egy gyümölcsszörp mellett.

A Minőségmustrát kiegészítő kérdőíves felmérés alapján megállapítható, hogy gyümölcsszörp vásárlása esetén a három legfontosabb szempont a magas gyümölcstartalom, a magas minőség és a természetes összetevők. Az eredmények szerint mindezek szinte azonos jelentőséggel bírnak a kitöltők számára. (1. ábra). Továbbá a választásnál a hazai termék és a fenntarthatósági tényezők előbbre valónak bizonyulnak a márkanévvel és az alacsony árral szemben.

A gyümölcsszörpök kiválasztása során lényeges szempont a gyümölcstartalom feltüntetése. Ezt követi a termék visszazárhatósága, valamint a csomagolás újrahasznosíthatósága. A legkevésbé jelentős jellemzőnek a design, azaz az esztétikus megjelenés tekinthető.

A gyümölcsszörpök csomagolását tekintve, a kérdőív eredményei alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a válaszadók az üveges típust részesítik előnyben a jellemzően nagy kiszerelésű bag-in-box és PET palack csomagolásokkal szemben (3. ábra).

A kérdőívet kitöltők választásai alapján, a fogyasztók a közepes kiszerelési egységeket kedvelik leginkább. A válaszadók közel 70%-a az 500 ml-es kiszerelést preferálja (4. ábra). A literes kiszerelést már lényegesen kevesebben választják (32,88%), viszont a 250 és 200 ml-es csomagolású termékek a legnépszerűtlenebbek.

A Minőségmustra résztvevőinek körében a Nébih felmérte a gyümölcsszörpök beszerzésének módját is: azaz, hogy a fogyasztók jellemzően hol vásárolják meg ezeket a termékeket. A válaszadók az online vásárlással szemben inkább a kereskedelmi egységekben, termelői piacokon való beszerzést kedvelik jobban.


 


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >