null A kiemelt ellenőrzés nem talált szennyezett tejterméket

A kiemelt ellenőrzés nem talált szennyezett tejterméket

2013. február 21, csütörtök

Az aflatoxin szennyezettség hatékony kiszűrése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága (ÉTbI) kiemelten vizsgálja a hazai takarmányokat és a nyerstejet.

Az elmúlt napokban az egyik szarajevói napilap internetes száma arról tudósította olvasóit, hogy magasabb aflatoxin-tartalom miatt több tejet kivontak a forgalomból. A magyar élelmiszerbiztonsági hatóság ezzel kapcsolatosan hivatalos értesítést eddig nem kapott a boszniai társhatóságtól.

Az aflatoxinok a természetben előforduló gombatoxinok. Jellemzően a trópusi, szubtrópusi országok fehérjében gazdag terményeit (pisztácia, mandula, köles, rizs, kávé stb.) károsítja és főleg az import élelmiszerekkel és takarmányokkal (gyapotmag, szója) kerül hazánkba, de – különösen öntözött területeken – a klímaváltozással, a globális felmelegedéssel párhuzamosan először Dél-Európában, majd a tavalyi évtől Közép-Európában is kedvező ökológiai viszonyok alakultak ki az Aspergillusok szaporodásához.

Az aflatoxinok a táplálékkal kerülhetnek az emberi szervezetbe, ahol génkárosító és rákkeltő hatást fejtenek ki, ezért mind az élelmiszerekben, mind a takarmányokban a még megengedhető határérték szigorúan szabályozott. Az emberre a legnagyobb veszélyt az aflatoxin tejben megjelenő, úgynevezett. aflatoxin M1 metabolitja jelenti.

A szakembereink az aflatoxint is rendszeresen vizsgálják azokban a termékekben, amelyek az ezt termelő penészgombára érzékenyek. Magyarországon előállított tej, illetve tejtermék hatósági visszavonására aflatoxin szennyezés miatt ezidáig nem volt szükség. Ez annak is köszönhető, hogy a tejfeldolgozó vállalkozások jelentős része – a hatóság figyelemfelhívó tájékoztatását követően – önellenőrzés keretében, még feldolgozás előtt vizsgálja vagy vizsgáltatja a nyerstej aflatoxin tartalmát.

Magyarországon – a szokatlan időjárás miatt – tavaly év végén jelentkezett a probléma, amelyet a magyar hatóság kiemelt kockázati tényezőként kezel. Ezért a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága fokozottan ellenőrzi a hazai takarmánykukoricát, és a nyerstejet.


Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >