null A gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók február 28-ig jelenthetik be tevékenységüket

A gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók február 28-ig jelenthetik be tevékenységüket

2024. február 14, szerda

A Nébih felhívja az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket (évente) február 28-ig kell önállóan bejelenteniük a Nébih honlapján elérhető szemlebejelentő lapon.

Az éves bejelentőlap a tárgyévre vonatkozó ügyfél- és tevékenységadatok frissítésére szolgál. A korábban már nyilvántartásba vett, C.A.C. ültetvényekről az 5079. sz. nyomtatványt a Nébih személyre szabottan küldi meg az ügyfeleknek.

Űrlapok letöltése
Az űrlapok letölthetőek az alábbi linkről:
https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok
A felületen a Kertészeti Szaporítóanyag Felügyelet-en belül a Szőlő- Gyümölcs, majd a Gyümölcs szaporítóanyag termesztési és forgalomba hozatali tevékenység szemlebejelentés-t kell kiválasztani. 

Elektronikus beküldés
A cégek és az egyéni vállalkozók elektronikusan intézhetik a beküldést. Ehhez a kitöltött és aláírt űrlapok szkennelése vagy fotózása szükséges, melyet a https://epapir.gov.hu/ felületen az űrlapok becsatolásával tudnak megküldeni az alábbiak szerint.
Az ügyfélkapus azonosítás után, a felugró felületen (miután a cégek kipipálták a cégkapus beküldés négyzetet), a következő beállításokat kell kiválasztani:

TÉMACSOPORT: Kertészeti szaporítóanyag
ÜGYTÍPUS: Gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő vagy C.A.C. Gyümölcs szaporítóalapanyag termő állományok éves bejelentése (5079-es) vagy Új C.A.C. Gyümölcs szaporítóalapanyag termő állomány (kijelölt fa/ültetvény) bejelentése (5077-es)
CÍMZETT: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e-Papír

A felület lehetőséget biztosít rövid levél írására és a digitalizált iratok feltöltésére is. 
A Nébih javasolja, hogy az ügyfélkapun jelöljék be az „értesítés küldése” gombot, így a rendszer automatikus üzenetet fog küldeni a feladást és letöltést igazoló nyugta tárhelyre érkezéséről.

Postai beküldés
Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a megadott határidőig.
Postacím: Nébih 1525 Budapest, Pf.: 30.-MGEI KSZFO

A gyümölcs szaporítóanyag termesztési és forgalmazási tevékenységet végző ügyfelek új gyümölcs származási igazolvány tömb és gyümölcsfaiskolai szaporításokról szóló nyilvántartási lap tömb igényüket ügyfélkapun/cégkapun keresztül, a megfelelő ügytípus kiválasztásával vagy az szgy-szap@nebih.gov.hu e-mail címen jelezhetik.

További kérdés esetén az mgei@nebih.gov.hu email címen kérhető segítség.
 


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >