null A gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók február 28-ig jelenthetik be tevékenységüket

A gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók február 28-ig jelenthetik be tevékenységüket

2024. február 14, szerda

A Nébih felhívja az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket (évente) február 28-ig kell önállóan bejelenteniük a Nébih honlapján elérhető szemlebejelentő lapon.

Az éves bejelentőlap a tárgyévre vonatkozó ügyfél- és tevékenységadatok frissítésére szolgál. A korábban már nyilvántartásba vett, C.A.C. ültetvényekről az 5079. sz. nyomtatványt a Nébih személyre szabottan küldi meg az ügyfeleknek.

Űrlapok letöltése
Az űrlapok letölthetőek az alábbi linkről:
https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok
A felületen a Kertészeti Szaporítóanyag Felügyelet-en belül a Szőlő- Gyümölcs, majd a Gyümölcs szaporítóanyag termesztési és forgalomba hozatali tevékenység szemlebejelentés-t kell kiválasztani. 

Elektronikus beküldés
A cégek és az egyéni vállalkozók elektronikusan intézhetik a beküldést. Ehhez a kitöltött és aláírt űrlapok szkennelése vagy fotózása szükséges, melyet a https://epapir.gov.hu/ felületen az űrlapok becsatolásával tudnak megküldeni az alábbiak szerint.
Az ügyfélkapus azonosítás után, a felugró felületen (miután a cégek kipipálták a cégkapus beküldés négyzetet), a következő beállításokat kell kiválasztani:

TÉMACSOPORT: Kertészeti szaporítóanyag
ÜGYTÍPUS: Gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő vagy C.A.C. Gyümölcs szaporítóalapanyag termő állományok éves bejelentése (5079-es) vagy Új C.A.C. Gyümölcs szaporítóalapanyag termő állomány (kijelölt fa/ültetvény) bejelentése (5077-es)
CÍMZETT: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e-Papír

A felület lehetőséget biztosít rövid levél írására és a digitalizált iratok feltöltésére is. 
A Nébih javasolja, hogy az ügyfélkapun jelöljék be az „értesítés küldése” gombot, így a rendszer automatikus üzenetet fog küldeni a feladást és letöltést igazoló nyugta tárhelyre érkezéséről.

Postai beküldés
Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a megadott határidőig.
Postacím: Nébih 1525 Budapest, Pf.: 30.-MGEI KSZFO

A gyümölcs szaporítóanyag termesztési és forgalmazási tevékenységet végző ügyfelek új gyümölcs származási igazolvány tömb és gyümölcsfaiskolai szaporításokról szóló nyilvántartási lap tömb igényüket ügyfélkapun/cégkapun keresztül, a megfelelő ügytípus kiválasztásával vagy az szgy-szap@nebih.gov.hu e-mail címen jelezhetik.

További kérdés esetén az mgei@nebih.gov.hu email címen kérhető segítség.
 


Friss hírek

2024. július 16, kedd

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih a nyári szezonális ellenőrzésen

Adminisztratív, piaci és termőhelyi ellenőrzéseket is tartottak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a nyári őstermelői célellenőrzés során. A kéthetes vizsgálatsorozat alkalmával Budapesten és hat vidéki településen 32 őstermelőt ellenőriztek, több esetben felkeresve közvetlenül a termőhelyet. Összesen 10 eljárás indult. A szakemberek nem saját termesztésből származó, valamint a nyilvántartásba nem bejelentett terméket forgalmazó őstermelőkkel szemben is intézkedtek.

Tovább >

2024. július 11, csütörtök

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >