null A folyamatos hatósági ellenőrzés mellett a tudatos vásárlás is fontos az élelmiszerpiacon

A folyamatos hatósági ellenőrzés mellett a tudatos vásárlás is fontos az élelmiszerpiacon

2016. március 23, szerda

A magyar vásárlók számára egyre fontosabb, hogy megbízható termelőtől, ellenőrzött, minőségi és hazai terméket vásárolhassanak. Ezért is fontos a magyarként eladott élelmiszerek nyomonkövethetőségének, származásának és minőségének folyamatos ellenőrzése - fogalmazott Zsigó Róbert, a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés részeredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár emlékeztetett: a kormány és a Földművelésügyi Minisztérium legfőbb célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos magyar élelmiszerek kerüljenek. Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egész évben, a gasztronómiailag is kiemelt időszakokat megelőzően pedig különös körültekintéssel ellenőrzi az élelmiszerláncot – a termelőtől a szállításon át a kereskedelmi tevékenységig. A Húsvéti megnövekedett kereslet a hatóság oldaláról is kiemelt figyelmet kíván. Ezért rendelte el az államtitkár idén is a tavaszi szezonális ellenőrzéssorozatot.

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek az ország teljes területén hetek óta járják a boltokat, piacokat, előállító helyeket, valamint ellenőrzik az állatszállító járműveket is – mondta az államtitkár, aki kiemelte: elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálják, például a sonkát, a tojást, az édességeket, de nem maradhatnak ki a szezonális zöldségek és az alkoholos italok sem. A szaktárca jó kapcsolatot ápol az egyes ágazatok érdekképviseleti szervezeteivel. E hatékony közös munka eredményeként kerültek be az idei tavaszi ellenőrzés célterületei közé a tojáscsomagoló üzemek, legfőképp a csomagolt magyar tojás eredetének és az egyes tételek nyomon-követhetőségének vizsgálata.

Az ellenőrzés első, március 1-je és 17-e között tartó időszakában 2600 ellenőrzést végeztek a szakemberek, ezek több mint 50 százalékára a hiper- és szupermarketekben, szaküzletekben, vásárokon, piacokon vagy épp logisztikai központokban, kisebb részben az élelmiszer-előállítóknál került sor – tájékoztatott Zsigó Róbert. A feltárt szabálytalanságok miatt 68 alkalommal figyelmeztetést, 91 esetben pedig, összesen 37 millió forintot meghaladó összegű bírságot szabtak ki az ellenőrök. Tizenhárom élelmiszervállalkozás tevékenységét kellett korlátozni. Tavalyhoz képest emelkedett a higiéniai hiányosságok és a termékek nyomonkövethetősége miatti figyelmeztetés és bírság, viszont az eddigi tapasztalatok alapján javult a vizsgált termékek minősége.

A szakemberek eddig több mint 12 000 hazai és külföldi tételt ellenőriztek, amelynek 2,7%-át - mintegy 182,5 tonna és 15 millió Ft értékű élelmiszert - kellett kivonni a forgalomból. A kivonás legfőbb oka a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta volt. A hatósági állatorvosok 315 állatszállítmányt, több mint 120 000 állat szállításának körülményeit vizsgálták meg: két alkalommal a gépjármű engedélyével, míg 3 esetben a szállító képesítési bizonyítványával volt gond.

Az államtitkár a folyamatos hatósági ellenőrzés szükségessége mellett a tudatos vásárlói magatartás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, az élelmiszer bizalmi termék, lényeges, hogy megbízható és legálisan működő helyen vásároljunk. Amennyiben a legnagyobb gondosság ellenére azt tapasztaljuk, hogy a megvásárolt termék nem megfelelő, tegyünk panaszt a vásárlás helyén, vagy jelezzük a problémát a NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán (06-80/263-244), vagy akár a Hivatal Navigátor mobiltelefonos applikációján keresztül – bíztatott a tudatos vásárlói szokások gyakorlására Zsigó Róbert.

 

FM Sajtóiroda

Kapcsolódó anyagok:
tavaszi szezonális ellenőrzés_háttéranyag

tavaszi szezonális ellenőrzés_eredmények
tavaszi szezonális ellenőrzés_megyei adatok


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >