null A fajtaoltalommal védett gyümölcsfajták jogszerű fajtahasználata

A fajtaoltalommal védett gyümölcsfajták jogszerű fajtahasználata

A fajtaoltalommal védett gyümölcsfajták jogszerű fajtahasználata
2020. április 28, kedd

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tavalyi évtől kezdődően kiemelt figyelmet fordít az illegális szaporítóanyagok forgalmazásának visszaszorítására. Ezzel igyekszünk védeni mind a telepítők, mind pedig a regisztrált, a szakmai és jogszabályi követelmények betartásával dolgozó szaporítóanyag-termelők érdekeit. A szaporítóanyag-előállítás és -felhasználás lényeges eleme a jogszerű fajtahasználat is, melyre vonatkozóan az idei vegetációs időszakban fokozott ellenőrzéseket tervezünk.

A sikeres gyümölcstermesztés egyik legfontosabb tényezője a fajta. Egyre inkább jellemző, hogy az értékes fajtaújdonságokat nemcsak a Nemzeti Fajtajegyzékre, hanem fajtaoltalmi védettségre is bejelentik, s azt követően kerül sor az adott fajta piaci bevezetésére.

A fajtaoltalomhoz szükséges vizsgálatokat a francia székhelyű Közösségi Növényfajta Hivatal (Community Plant Variety Office, röviden: CPVO) koordinálja, együttműködve a tagországok nemzeti hatóságaival. Magyarország esetében ezt a feladatot a Nébih látja el.

A fajtaoltalommal védett gyümölcsfajták esetében a jogszerű fajtahasználattal kapcsolatos részletes tudnivalókat a Nébih honlapján gyűjtöttük össze: 
https://portal.nebih.gov.hu/-/jogszeru-fajtahasznalat-a-fajtaoltalommal-vedett-gyumolcsfajtak-eseteben


Friss hírek

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az Alföldön
2020. augusztus 5, szerda

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az Alföldön

Az elmúlt 24 órában hullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2020. augusztus 6-tól (csütörtök) megszűnik a tűzgyújtási tilalom az Alföldön.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >