null A fajtaoltalommal védett gyümölcsfajták jogszerű fajtahasználata

A fajtaoltalommal védett gyümölcsfajták jogszerű fajtahasználata

A fajtaoltalommal védett gyümölcsfajták jogszerű fajtahasználata
2020. április 28, kedd

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tavalyi évtől kezdődően kiemelt figyelmet fordít az illegális szaporítóanyagok forgalmazásának visszaszorítására. Ezzel igyekszünk védeni mind a telepítők, mind pedig a regisztrált, a szakmai és jogszabályi követelmények betartásával dolgozó szaporítóanyag-termelők érdekeit. A szaporítóanyag-előállítás és -felhasználás lényeges eleme a jogszerű fajtahasználat is, melyre vonatkozóan az idei vegetációs időszakban fokozott ellenőrzéseket tervezünk.

A sikeres gyümölcstermesztés egyik legfontosabb tényezője a fajta. Egyre inkább jellemző, hogy az értékes fajtaújdonságokat nemcsak a Nemzeti Fajtajegyzékre, hanem fajtaoltalmi védettségre is bejelentik, s azt követően kerül sor az adott fajta piaci bevezetésére.

A fajtaoltalomhoz szükséges vizsgálatokat a francia székhelyű Közösségi Növényfajta Hivatal (Community Plant Variety Office, röviden: CPVO) koordinálja, együttműködve a tagországok nemzeti hatóságaival. Magyarország esetében ezt a feladatot a Nébih látja el.

A fajtaoltalommal védett gyümölcsfajták esetében a jogszerű fajtahasználattal kapcsolatos részletes tudnivalókat a Nébih honlapján gyűjtöttük össze: 
https://portal.nebih.gov.hu/-/jogszeru-fajtahasznalat-a-fajtaoltalommal-vedett-gyumolcsfajtak-eseteben


Friss hírek

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih
2021. október 20, szerda

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ősszel – a fokozott kockázat miatt – a mikotoxinokat vizsgáló egységekre kiemelten fókuszálnak majd.

Tovább >

Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?
2021. október 20, szerda

Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?

A házikerti zöldségtermesztés ősszel időszerű munkája a dughagyma és az őszi fokhagyma gerezdjeinek elduggatása, amelyekkel előteremthetjük a húsvéti sonkához legfinomabb, zsenge zöldhagymát és a főzéshez a legkorábbi fokhagymát. Ezeket a szaporítóanyagokat most kell beszereznünk.

Tovább >