null Beszámoló a 6. Palearktikus Thysanoptera Szimpóziumról

Beszámoló a 6. Palearktikus Thysanoptera Szimpóziumról

2021. október 15, péntek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-egészségügyi Diagnosztikai Nemzeti Referencia Laboratórium tripszekkel is foglalkozó entomológusa, dr. Orosz Szilvia főszervezőként vállalta, hogy 2021. szeptember 13-17 közötti időpontban megszervezi és lebonyolítja a 6. Nemzetközi Thysanopterológiai Szimpóziumot, amelynek a Zamárdi Továbbképzési és Oktatási Központ adott otthont.

A tripszekkel foglalkozó nemzetközi szakemberek elsősorban a Palearktikus régióból, az 1990-es évek közepétől, három-négyévente egy tudományos szimpózium keretében, előadások, poszterek formájában vitatják meg a zárlati, a gazdaságilag jelentős, és egyéb fajokkal kapcsolatos új eredményeket, továbbá a különböző tripszfajok elleni hatékony védekezés eszközeit. Az általában 50 főből álló ülést mindig más európai ország látja vendégül.
Idén a szervezők nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen a COVID pandémia miatt hibrid  konferenciában kellett gondolkodniuk. Ennek megszervezése és megvalósítása jelentős időt és energiát igénylő vállalkozás volt. Végül az erőfeszítéseket siker koronázta: 15 jelenléti és 44 online résztvevővel, 17 előadással és 14 poszter bemutatásával zajlott le a rendezvény. 
A személyes jelenlétükkel szlovák, lengyel, szlovén, orosz és német résztvevők tiszteltek meg bennünket. Ami az online résztvevőket illeti, nagyon széles volt a nemzetközi paletta: ausztrál, amerikai, kenyai, etióp, török, angol, francia, spanyol, olasz, német, holland, orosz, lengyel, cseh és román szakemberek regisztráltak előadóként és érdeklődőként. Online a Microsoft Teams segítségével kapcsolódhattak a résztvevők a konferenciához. A program kezeléséért és zavartalan működéséért Zoltai Péter, Tenorio-Baigorria Imola és Krocskó Gabriella voltak felelősek.

A konferencia résztvevőit szeptember 13-án az Agrárminisztérium részéről Gábriel Géza köszöntötte. Az első nap taxonómiai, diagnosztikai, faunisztikai, ökológiai és viselkedéstani előadásokat hallhattunk. A második nap a gazdaságilag jelentős tripszfajokkal kapcsolatos növényvédelmi kérdések és a velük kapcsolatos védekezési eszközök voltak a porondon. Délután a jelenlevők a Tihanyi félszigeten kirándultak. A harmadik nap a társaság egy feledhetetlen napot töltött Budapesten, Kovács Kristóf, a Nébih NTAI engedélyezési mérnökszakértője kalauzolásával, aki frissen végzett idegenvezetőként mutatta be a résztvevőknek Budapest nevezetességeit. A negyedik nap a poszterbemutatónak volt szentelve. Előzetesen minden előadótól bekértük a posztereket PDF formátumban, amelyet a szimpózium weboldalára is feltöltöttünk, hogy ott mindenki számára elérhetőek legyenek. Majd a poszterbemutató napján mindenki ismertette a munkáját öt percben, ezt követték a kérdések a hallgatóság részéről. A rendezvényt a negyedik nap estéjén a Zamárdi Szent Kristóf Pincészetben borkóstolóval zártuk. 

Az ötödik nap elérkezett a búcsú ideje. Mindenki nehéz szívvel távozott, hiszen olyan jól összekovácsolódott a társaság emberileg és szakmailag egyaránt. A résztvevők visszajelzése alapján mindenki kitűnően érezte magát, feledhetetlen napokat töltött ezen a jól szervezett, csodálatos atmoszférával rendelkező konferencián, ahol maximálisan élvezhették a magyarok vendégszeretetét. Az online résztvevők is kifejezték a szervezők felé teljes megelégedettségüket. Összegségében ez az esemény hatalmas sikerrel zárult, amely maximálisan emelte a Nébih nemzetközi megítélését, presztízsét.


Képek a konferenciáról


Friss hírek

2022. december 13, kedd

Öko minősítésű állomáson végzi a jövőben az öko vetőmagok kísérleteit a Nébih

Idén ősszel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fertődi Fajtakísérleti Állomása megszerezte az ökológiai minősítést. A fejlesztéssel lehetővé vált, hogy a hatóság az ökológiai gazdálkodás elvei alapján beállított kísérleteket végezzen, valamint hatékonyan vizsgálhassa az ökológiai gazdálkodásra különösen alkalmas fajtákat. Az átállást szakmai konferenciával egybekötött rendezvénnyel ünnepelte a hivatal december 12-én Zamárdiban.

Tovább >

2022. november 24, csütörtök

Támogatják a hatóságok a fiatal vállalkozókat – cél a tisztességes vállalkozói kultúra terjesztése

„Megéri tisztességesen vállalkozni. Nem az a lúzer, aki betartja a szabályokat” – ezt üzenték a fiatal vállalkozóknak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vezetői Budapesten, a Fiatal Vállakozók Hetén tartott kerekasztalbeszélgetésen.

Tovább >