null Új év, új szabályok halászati termékek fogási tanúsítványára vonatkozóan

Új év, új szabályok halászati termékek fogási tanúsítványára vonatkozóan

Új év, új szabályok halászati termékek fogási tanúsítványára vonatkozóan
2010. december 21, kedd

A jogellenes, nem bejelentett és szabályozatlan halászat (továbbiakban: IUU) rendelkezések (a Tanács 1005/2008/EK rendelete, a Bizottság 1010/2009/EK rendelete) végrehajtását 2011. 01. 01-től az MgSzH Földművelésügyi Igazgatósága végzi.

A Tanács 1005/2008/EK rendelet bevezetőjének (15) bekezdése szerint halászati termékek Közösségbe történő behozatalának egy tanúsítvány bemutatása az előfeltétele. A rendelet halászati termék alatt a 1604 és 1605 vámtarifaszám alatt szereplő tételeket érti, kivéve a rendelet mellékletében felsorolt termékeket.

A Tanács 1005/2008/EK Rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 12. § (2) bekezdése szerint halászati termékek csak úgy hozhatók be a Közösségbe, ha azokat az e rendelet szerinti fogási tanúsítvány kíséri.

A tanúsítványnak tartalmaznia kell azt az információt, amely bizonyítja az érintett termékek előállításának jogszerűségét. Ezt a jogszerűséget az un. „harmadik ország” halászati hatósága igazolja a 1005/2008/EK rendelet II. mellékletében szereplő fogási tanúsítványon. A fogási tanúsítványt (amelyet a harmadik ország halászati hatóságán kívül a fogást ejtő halászhajó kapitánya is hitelesít) a halászati terméket behozni kívánó importőr szerzi be és juttatja azon tagállam illetékes hatóságához, amelybe a terméket be kívánja vinni (16. cikk, 1 bekezdés).

Ezt követően a tagállam illetékes hatósága a fogási tanúsítványt hitelesíti, ha esetlegesen hiányosság merül fel, akkor felveszi a kapcsolatot az importőrrel és/vagy a harmadik ország illetékes hatóságával és intézkedik a kívánt adat beszerzéséről, illetve a rendelet 18. cikkében szereplő esetekben elutasítja a termék behozatalát.

Amennyiben a fogási tanúsítvány a kívánalmaknak megfelel és nincs szükség hiánypótlásra, illetve nem merül fel annak gyanúja, hogy a termék IUU halászatból származik, az MgSzH Földművelésügyi Igazgatósága a fogási tanúsítványt visszaküldi az importőrnek.

Abban az esetben, ha a halászati termék Magyarországon érkezik az Európai Közösség területére, de a célország egy másik tagállam, a rendelet 12.§ (2) bekezdése értelmében rendelkeznie kell a célország illetékes hatósága által hitelesített fogási tanúsítvánnyal, ellenkező esetben a Közösség területére nem hozható be a termék. Ebben az esetben a Vámhatóság csak a tanúsítvány meglétét vizsgálja, tartalmának hitelességét a másik tagállam bírálja el.

Felhívjuk továbbá az érintettek figyelmét, hogy a Vámhatóság csak abban az esetben engedélyezi az érintett termékek beléptetését, ha azok rendelkeznek a fogási tanúsítvánnyal, tehát célszerű a tanúsítványt az MgSzH Földművelésügyi Igazgatósága részére az érkezést megelőzően minél előbb megküldeni, hogy a már hitelesített fogási tanúsítványt az érkezés helye szerint illetékes vámhatóság rendelkezésére tudják majd bocsájtani, így elősegítve a termék mielőbbi és gond nélküli beléptetését.


Friss hírek

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih
2021. október 20, szerda

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ősszel – a fokozott kockázat miatt – a mikotoxinokat vizsgáló egységekre kiemelten fókuszálnak majd.

Tovább >

Közlemény visszavont „zöld könyvről”
2021. október 20, szerda

Közlemény visszavont „zöld könyvről”

A Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása

Tovább >