null 18 mascarpone „versengett” a Szupermenta teszten

18 mascarpone „versengett” a Szupermenta teszten

2021. június 8, kedd

A Szupermenta termékteszten ezúttal 18 mascarponét vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, négy mascarpone esetében azonban előfordultak jelölési hibák.

18 friss és krémes mascarponét tesztelt a Szupermenta. Származást tekintve nyolc külföldön gyártott – hat olasz, két osztrák – és tíz hazai előállítású terméket vettek nagyító alá az analitikus szakemberek. A vizsgált termékek zsírtartalma a laboratóriumi eredmények alapján 21,6-50,2 % között mozgott.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek ez alkalommal is elvégezték az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatokat, többek között ellenőrizték a hamisítás előfordulását, továbbá a tartósítószer-, a laktóztartalom és a mikrobiológiai vizsgálatokra is sor került. E szempontok mentén mindent rendben találtak a hozzáértők.

A hatósági felügyelők a helyes jelölés ellenőrzése céljából megvizsgálták a termékek csomagolásán a zsírra, a telített zsírsavakra és a szárazanyagban lévő zsírtartalomra vonatkozó jelöléseket, de a fehérjetartalom, a GMO mentességre utaló felirat és az allergének jelölésének ellenőrzése sem maradhatott el. Munkatársaink ezek vonatkozásában is mindent rendben találtak. 

Négy termék esetében azonban akadtak egyéb jelölési hibák, a tápértékjelöléssel, a nem megfelelően jelölt összetevőkkel és a mennyiség jelölésével kapcsolatban egyaránt. A hibák miatt az érintett mascarponék forgalmazói ellen hatósági eljárás indult; a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, amelynek várható összege együttesen mintegy 150.000 forint.

Az elméleti vizsgálódást követően végül elérkeztünk a Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanatához: a kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a dobogó legfelső fokára a Galbani Mascarpone Érlelés nélkül készült, zsírdús, friss sajt állhatott, a második helyen a Milfina Mascarpone Tejszínes, zsírdús, friss krémsajt végzett, míg a harmadik helyet a Kisteleki Mascarpone krém Utóhőkezelt cukrászati és gasztronómiai készítmény érdemelte ki.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/a-tiramisuk-kiralya-mar-a-tronjan-itt-a-mascarpone-teszt/
 


Friss hírek

2024. december 9, hétfő

Karácsonyra hangolva: szaloncukrok a Szupermenta rendhagyó tesztjén

A 10. születésnapját ünneplő Szupermenta szezonális terméktesztjének főszereplői a kókuszos szaloncukrok voltak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 19 termék laboratóriumi vizsgálatát végezték el. A szaloncukrok jól szerepeltek a teszten: a vizsgált élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek megfeleltek. A kókuszos édességek rangsora ezúttal egy rendhagyó, kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött jubileumi rendezvényen dőlt el.

Tovább >

2024. december 6, péntek

Zöldség-gyümölcs ételmentő csomagokat vizsgált a Szupermenta program

Zöldség-gyümölcs ételmentő csomagokat vizsgáltak felmérő jelleggel a Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatósági felügyelők értékelése alapján a 25 „mentőcsomagból” 7 élelmiszerbiztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott és/vagy nem felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek, emellett a jelöléseknél is tapasztaltak hiányosságokat.

Tovább >