null 14 ország összefogása a biztonságosabb élelmiszerláncért

14 ország összefogása a biztonságosabb élelmiszerláncért

2018. április 18, szerda

2018. április 16-19. között egy 14 ország részvételével zajló tanácskozás házigazdája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Budapesten megrendezett workshop központi témája az élelmiszerlánc biztonságosabbá tétele a lakossággal való jobb kapcsolattartás és a háztartások életét segítő technikai innovációk révén. A rendezvény megnyitóján dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Solveig Langsrud, a SafeConsumE konzorcium koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket.

Bár az élelmiszeripari termékek évről évre egyre biztonságosabbak, a szigorúbb szabályozás és a fejlődő technológia ellenére sem csökken az élelmiszer eredetű megbetegedések száma. Ennek legfőbb oka a fogyasztók figyelmetlensége, a tudatosság, esetenként pedig a tudás hiánya. Az Európai Unióban az összes élelmiszerbiztonsági esemény száma évente körülbelül 23 millió, amelyből mintegy 5000 megbetegedés halálos kimenetelű. A szakemberek becslései szerint ezeknek csaknem a fele vagy akár 70-80%-a is megelőzhető lenne.

Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának támogatásával 2017 májusában létrejött SafeConsumE elnevezésű kutatási együttműködés fő célkitűzése, hogy mérhető javulást érjen el az élelmiszer eredetű megbetegedések vonatkozásában. A 14 ország közreműködésével zajló programot a norvég Nofima kutatóintézet koordinálja. Magyarországot a Nébih mellett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara és az Állatorvostudományi Egyetem képviseli a konzorciumban.

A program 2018. évi nemzetközi szakmai konferenciájának házigazdája a Nébih. Az április 16-tól 19-ig zajló rendezvényt dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta: „a SafeConsumE projekt lehetőséget nyújt a hatóságok munkájának eredményesebbé tételére az új, tudományosan megalapozott kockázatkezelési és kockázatkommunikációs eszközök és stratégiák kidolgozásával, amelyre szükség van, mert a hagyományos eszközök folyamatosan veszítenek hatékonyságukból”.

A konzorcium koordinátora, a Nofima intézet kutatója, dr. Solveig Langsrud köszöntőjében kiemelte: „A konyháinkban jelen lévő, akár az életünket is veszélyeztető mikrobákkal szemben a jövőben csak megfelelő tudás és eszközök birtokában vehetjük fel a kesztyűt. A SafeConsumE projekt olyan stratégiák kidolgozására törekszik, amely által a társadalom kezelni tudja az egyre nagyobb fenyegetést jelentő élelmiszerlánc-biztonsági kihívásokat, mint például az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok visszaszorítását.” Hozzátette továbbá, hogy „a magyar résztvevők nélkül nem valósulhatna meg a projekt legfőbb célja, vagyis az élelmiszer eredetű megbetegedések számának csökkentése Európában”.

A szakmai tanácskozás központi témái: a hatóságok élelmiszerbiztonsági kockázatkommunikációjának új irányai, a gyermekkori élelmiszerbiztonsági oktatás szerepe, a háztartások élelmiszerbiztonsági gyakorlatainak elemzése, továbbá az élelmiszerbiztonságot elősegítő technikai innovációk lesznek.

Az aktuális házigazdai szerepvállaláson túl – a 32 intézményből álló konzorcium felkérésére – a Nébih látja el a SafeConsumE hatósági kockázatkommunikációs munkacsoportjának vezetését is.

Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >