null 14 ország összefogása a biztonságosabb élelmiszerláncért

14 ország összefogása a biztonságosabb élelmiszerláncért

2018. április 18, szerda

2018. április 16-19. között egy 14 ország részvételével zajló tanácskozás házigazdája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Budapesten megrendezett workshop központi témája az élelmiszerlánc biztonságosabbá tétele a lakossággal való jobb kapcsolattartás és a háztartások életét segítő technikai innovációk révén. A rendezvény megnyitóján dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Solveig Langsrud, a SafeConsumE konzorcium koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket.

Bár az élelmiszeripari termékek évről évre egyre biztonságosabbak, a szigorúbb szabályozás és a fejlődő technológia ellenére sem csökken az élelmiszer eredetű megbetegedések száma. Ennek legfőbb oka a fogyasztók figyelmetlensége, a tudatosság, esetenként pedig a tudás hiánya. Az Európai Unióban az összes élelmiszerbiztonsági esemény száma évente körülbelül 23 millió, amelyből mintegy 5000 megbetegedés halálos kimenetelű. A szakemberek becslései szerint ezeknek csaknem a fele vagy akár 70-80%-a is megelőzhető lenne.

Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának támogatásával 2017 májusában létrejött SafeConsumE elnevezésű kutatási együttműködés fő célkitűzése, hogy mérhető javulást érjen el az élelmiszer eredetű megbetegedések vonatkozásában. A 14 ország közreműködésével zajló programot a norvég Nofima kutatóintézet koordinálja. Magyarországot a Nébih mellett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara és az Állatorvostudományi Egyetem képviseli a konzorciumban.

A program 2018. évi nemzetközi szakmai konferenciájának házigazdája a Nébih. Az április 16-tól 19-ig zajló rendezvényt dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta: „a SafeConsumE projekt lehetőséget nyújt a hatóságok munkájának eredményesebbé tételére az új, tudományosan megalapozott kockázatkezelési és kockázatkommunikációs eszközök és stratégiák kidolgozásával, amelyre szükség van, mert a hagyományos eszközök folyamatosan veszítenek hatékonyságukból”.

A konzorcium koordinátora, a Nofima intézet kutatója, dr. Solveig Langsrud köszöntőjében kiemelte: „A konyháinkban jelen lévő, akár az életünket is veszélyeztető mikrobákkal szemben a jövőben csak megfelelő tudás és eszközök birtokában vehetjük fel a kesztyűt. A SafeConsumE projekt olyan stratégiák kidolgozására törekszik, amely által a társadalom kezelni tudja az egyre nagyobb fenyegetést jelentő élelmiszerlánc-biztonsági kihívásokat, mint például az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok visszaszorítását.” Hozzátette továbbá, hogy „a magyar résztvevők nélkül nem valósulhatna meg a projekt legfőbb célja, vagyis az élelmiszer eredetű megbetegedések számának csökkentése Európában”.

A szakmai tanácskozás központi témái: a hatóságok élelmiszerbiztonsági kockázatkommunikációjának új irányai, a gyermekkori élelmiszerbiztonsági oktatás szerepe, a háztartások élelmiszerbiztonsági gyakorlatainak elemzése, továbbá az élelmiszerbiztonságot elősegítő technikai innovációk lesznek.

Az aktuális házigazdai szerepvállaláson túl – a 32 intézményből álló konzorcium felkérésére – a Nébih látja el a SafeConsumE hatósági kockázatkommunikációs munkacsoportjának vezetését is.

Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában


Friss hírek

2023. május 31, szerda

Június másodikáig szankciómentesen benyújthatóak a felügyeleti díj bevallások

A Nébih tájékoztatja az élelmiszerlánc szereplőket, hogy a jelenleg tapasztalt túlterheltség miatt átmeneti fennakadások fordulhatnak elő a bevallási rendszer működésében. Annak érekében, hogy minden érintett eleget tudjon tenni bevallási kötelezettségének, a hivatal június 2-ig szankciómentesen fogadja a beérkező bevallásokat.

Tovább >

2023. május 30, kedd

Magyarország is képviseltette magát az olasz MACFRUT rendezvényen

A MACFRUT a gyümölcs-zöldség-fűszernövény szektor fontos nemzetközi eseménye, amelyre idén május 3. és 5. között már 40. alkalommal került sor az olaszországi Riminiben. A rendezvényen a gyümölcs és szőlő szakterület, valamint a fajtanemesítés és a szaporítás kiemelt szekcióként szerepeltek.

Tovább >