null 135 millió forintos bírság és a működési engedély azonnali visszavonása egy galamboki vágóhídnál

135 millió forintos bírság és a működési engedély azonnali visszavonása egy galamboki vágóhídnál

2014. október 6, hétfő

Nem biztonságos élelmiszer forgalomba hozatala miatt a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága (ÉbÁI) azonnali hatállyal visszavonta Farkas Zsolt egyéni vállalkozó által Galambok, Hegyalja u. 30/A alatt működtetett, HU-618 engedélyezési számú sertésvágóhíd működési engedélyét.

Az engedély visszavonását követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatósága a vállalkozást haladéktalanul törölte az engedélyezett létesítmények listájáról is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Adóigazgatóságának megkeresését követően a Zala megyei ÉbÁI 2012. augusztus 30-án nyomonkövetési vizsgálatot végzett a vágóhídon. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a vágóhídon feketevágás során 764 darab sertést vágtak le, így – többek között – elkerülve a vágás során kötelező hatósági állatorvosi vizsgálatokat is.

A levágásra szánt állatok hatósági húsvizsgálata mind az uniós, mind a hazai jogszabályok alapján kiemelt feladat, mivel ezek segítségével számos, állatról emberre terjedő betegség kiszűrhető. A vállalkozó által elkövetett súlyos jogsértés következtében – miszerint tevékenységével nem biztonságos élelmiszert forgalomba hozva súlyosan veszélyeztette a fogyasztók egészégét –, az illetékes hatóság a működési engedély azonnali visszavonásáról döntött és a vállalkozót 135 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtotta.

A NÉBIH a központi ellenőrzései keretében a jövőben is kiemelt célként foglalkozik a vágóhidakon végzett illegális vágási tevékenységek feltárásával.


Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >