null 135 millió forintos bírság és a működési engedély azonnali visszavonása egy galamboki vágóhídnál

135 millió forintos bírság és a működési engedély azonnali visszavonása egy galamboki vágóhídnál

2014. október 6, hétfő

Nem biztonságos élelmiszer forgalomba hozatala miatt a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága (ÉbÁI) azonnali hatállyal visszavonta Farkas Zsolt egyéni vállalkozó által Galambok, Hegyalja u. 30/A alatt működtetett, HU-618 engedélyezési számú sertésvágóhíd működési engedélyét.

Az engedély visszavonását követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatósága a vállalkozást haladéktalanul törölte az engedélyezett létesítmények listájáról is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Adóigazgatóságának megkeresését követően a Zala megyei ÉbÁI 2012. augusztus 30-án nyomonkövetési vizsgálatot végzett a vágóhídon. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a vágóhídon feketevágás során 764 darab sertést vágtak le, így – többek között – elkerülve a vágás során kötelező hatósági állatorvosi vizsgálatokat is.

A levágásra szánt állatok hatósági húsvizsgálata mind az uniós, mind a hazai jogszabályok alapján kiemelt feladat, mivel ezek segítségével számos, állatról emberre terjedő betegség kiszűrhető. A vállalkozó által elkövetett súlyos jogsértés következtében – miszerint tevékenységével nem biztonságos élelmiszert forgalomba hozva súlyosan veszélyeztette a fogyasztók egészégét –, az illetékes hatóság a működési engedély azonnali visszavonásáról döntött és a vállalkozót 135 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtotta.

A NÉBIH a központi ellenőrzései keretében a jövőben is kiemelt célként foglalkozik a vágóhidakon végzett illegális vágási tevékenységek feltárásával.


Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2023. január 27, péntek

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtöttük a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Tovább >

2023. január 26, csütörtök

Fontos határidő: 2022-es BIONYOM adatszolgáltatás a Nébih felületén!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a biomassza-kereskedők, biomassza-feldolgozók és az üzemanyag-forgalmazók figyelmét, hogy március 20-ig kell elkészíteniük és elektronikus úton benyújtaniuk a 2022. évre vonatkozó BIONYOM adatszolgáltatást. Az ehhez szükséges webes felület már elérhető a hivatal honlapján.

Tovább >