null 135 millió forintos bírság és a működési engedély azonnali visszavonása egy galamboki vágóhídnál

135 millió forintos bírság és a működési engedély azonnali visszavonása egy galamboki vágóhídnál

2014. október 6, hétfő

Nem biztonságos élelmiszer forgalomba hozatala miatt a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága (ÉbÁI) azonnali hatállyal visszavonta Farkas Zsolt egyéni vállalkozó által Galambok, Hegyalja u. 30/A alatt működtetett, HU-618 engedélyezési számú sertésvágóhíd működési engedélyét.

Az engedély visszavonását követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatósága a vállalkozást haladéktalanul törölte az engedélyezett létesítmények listájáról is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Adóigazgatóságának megkeresését követően a Zala megyei ÉbÁI 2012. augusztus 30-án nyomonkövetési vizsgálatot végzett a vágóhídon. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a vágóhídon feketevágás során 764 darab sertést vágtak le, így – többek között – elkerülve a vágás során kötelező hatósági állatorvosi vizsgálatokat is.

A levágásra szánt állatok hatósági húsvizsgálata mind az uniós, mind a hazai jogszabályok alapján kiemelt feladat, mivel ezek segítségével számos, állatról emberre terjedő betegség kiszűrhető. A vállalkozó által elkövetett súlyos jogsértés következtében – miszerint tevékenységével nem biztonságos élelmiszert forgalomba hozva súlyosan veszélyeztette a fogyasztók egészégét –, az illetékes hatóság a működési engedély azonnali visszavonásáról döntött és a vállalkozót 135 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtotta.

A NÉBIH a központi ellenőrzései keretében a jövőben is kiemelt célként foglalkozik a vágóhidakon végzett illegális vágási tevékenységek feltárásával.


Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >