null Termékmustra eredmények: fókuszban a gyümölcsszörpök

Termékmustra eredmények: fókuszban a gyümölcsszörpök

2024. július 31, szerda

Újabb népszerű termékcsoport vett részt a Nébih Termékmustrán: ezúttal a gyümölcsszörpök kerültek górcső alá. A vizsgálatfolyamat eredményeként 24 termék gyártója, forgalmazója nyerte el a KMÉ-védjegy arany fokozatára való pályázás lehetőségét.

A Termékmustra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei által koordinált, laboratóriumi, érzékszervi és csomagolástesztből álló komplex vizsgálatsorozat. A polcfelmérést követően összesen 98 gyümölcsszörp analitikai és mikrobiológiai vizsgálatára került sor a hivatal laboratóriumaiban.

A laboratóriumi vizsgálatok után 92 termék vehetett részt a minőségmustrán, ahol a gyümölcsszörpöket érzékszervi szempontok alapján értékelték a résztvevők. Az eseményre az Agrárminisztérium és a Nébih munkatársai mellett a termékcsoport gyártói és forgalmazói, dietetikusok, gasztronómiai szakértők és egyetemi oktatók is meghívást kaptak.
A minőségmustrán a 38 legjobbnak ítélt termék szerepelt a csúcsbírálaton és a csomagolásteszten.  

Az összesített eredmények alapján 24 gyümölcsszörp – gyümölcs alapanyag szerint öt eper, öt feketeribizli, négy málna, három áfonya, három pirosribizli, kettő erdei gyümölcs, egy mangó, valamint egy meggy – került a legjobbak közé. Így ezen termékek gyártója vagy forgalmazója számára megnyílt a lehetőség a KMÉ-védjegy arany fokozatának megpályázására.

A KMÉ minőségrendszerről, valamint a védjegyes termékekről minden információ megtalálható a www.kme.hu weboldalon.
 



Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >