Lovak fertőző kevésvérűsége

null Tájékoztatás lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről 1. – 2016. március

Tájékoztatás lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről 1. – 2016. március

2016. március 10, csütörtök

Jelenleg egy olyan lóállomány sincs korlátozás alatt, ahol megállapítására került a fertőzés. A Kincsem parkban egy ló várja elkülönítve a 21 nap múlva esedékes vizsgálat megismétlését.

A Kincsem parkban a rendszeresen végzett éves fertőző kevésvérűség szűrés során egy állat ELISA tesztje pozitív, a hatósági döntést alapjául szolgáló AGID teszttel(Coggins teszt) azonban negatív eredményt adott a Nemzeti Referencia Laboratórium tájékoztatása szerint. A lovat elkülönítették. A hatóság 21 nap múlva megismétli a vizsgálatot.

Az ELISA teszt ismerten érzékenyebb és ennél fogva kevésbé specifikus a betegség kimutatása szempontjából. Tehát az állat általános állapota a tény, hogy eddig minden évben rendszeresen részt vett a szűrésen negatív eredménnyel, és az előélete is ismert, valószínűsíthető, hogy az eredmény fals pozitív.  A többi ló biztonsága és a jogszabály értelmében a hatóság az állat megfigyelését és szigorú elkülönítését rendelte el.

Jelenleg egy olyan lóállomány sincs korlátozás alatt, ahol megállapítására került a fertőzés. A forgalmi korlátozás az összes érintett lótartó helyen feloldhatóvá vált, mivel az ismételt vérvizsgálatok negatív eredménnyel végződtek.


Átlagos (0 Szavazatok)