null Mikroszkóp alatt a fűmagkeverékek

Mikroszkóp alatt a fűmagkeverékek

2016. március 31, csütörtök

Kilenc sport fűmagkeveréket vizsgált márciusi Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az alapos laboratóriumi vizsgálatok ezúttal sem maradtak el, a rangsort pedig a valós ár-érték arány alapján állították fel a szakemberek. A helyzet „nem túl rózsás”, a kilenc termékből ötöt ki kellett vonni a forgalomból különböző problémák miatt.

Bár a fűmagokat eredetileg a mezőgazdaságban használták, napjainkban a közterületeken, a házikertekben és a sportpályákon is egyre fontosabbá váltak. A NÉBIH termőföldtől az asztalig mindent ellenőriz, így kerültek most sorra a Szupermenta termékteszt következő állomásaként a lakosság körében is népszerű fűmagkeverékek.

A fűmagkeverékek – az ideális gyepfejlődés érdekében – különböző fűfajokat tartalmaznak eltérő arányban.

A szakemberek megvizsgálták a keverékek tisztaságát, az idegen magok és rohadt szemek mennyiségét, az esetleges GMO-tartalmat, az összetevők arányát, valamint a csírázóképességet is. Szintén ellenőrizték, hogy a fémzárszámot feltüntették-e a csomagoláson. A fémzárszám a vetőmag legfontosabb azonosítója, ugyanis ennek segítségével ellenőrizhető a termék származása.

Jó hír, hogy a hazánkban tiltott GMO-t egyetlen termék sem tartalmazott, azonban a kilenc megvizsgált tételből ötöt így is ki kell vonni a forgalomból. A leggyakoribb probléma a keverékek csírázóképességével volt. Akadt olyan összetevő, ami a jogszabályban előírt 75%-os csírázóképesség helyett csupán 8%-ot ért el. Előfordult az is, hogy az összetevők aránya jócskán eltért a kiszerelő által ígérttől, vagy magas volt a keverék idegen mag tartalma, illetve jelölési hiányosságok is adódtak.

Ezek a minőségi előírásoknak nem megfelelő termékek nem nevezhetőek vetőmagnak és forgalmazásuk tilos. A feltárt problémák miatt a hatóság eljárást indított a fűmagkeverékek forgalmazóival szemben.

A rendhagyó kedveltségi vizsgálat során a szakemberek kísérlettel ellenőrizték, hogy a fűmagkeverékek mekkora hányadából lesz szép, egészséges gyep, majd az adatokat összevetették a termékek árával. A rangsort az alapján állították fel, hogy mekkora a költsége 1 m2 földterület befüvesítésének. A lista élén a hazánkban fémzárolt Agro Largo Profi Garden Stadion Sport fűmagkeveréke végzett, amit ugyan ezen gyártó Magic Garden Biliárd Sport terméke követtet. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Turfline Sport fűmagkeverék állhatott.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán:
http://szupermenta.hu/ezert-zoldebb-a-szomszed-fuje/

Kapcsolódó tartalmak:
Közlemény letölthető formában

Részletes eredmények