null Mezőgazdasági eredetű, nem ökológiai élelmiszer-összetevők tagállami engedélyezése

Mezőgazdasági eredetű, nem ökológiai élelmiszer-összetevők tagállami engedélyezése

2022. május 23, hétfő

Az élő vagy feldolgozatlan mezőgazdasági termékek címkézésén vagy reklámozásában kizárólag akkor használhatók ökológiai termelésre utaló kifejezések, ha az adott termék valamennyi összetevője is az e rendeletben megállapított követelményekkel összhangban készült.

Feldolgozott élelmiszerek esetén az ökológiai termelésre utaló kifejezés akkor használható, ha a termék mezőgazdasági eredetű összetevőinek legalább 95 tömegszázaléka ökológiai eredetű. Amennyiben bizonyos mezőgazdasági eredetű összetevő nem áll elegendő mennyiségben rendelkezésre és nem található meg a 889/2008/EK rendelet IX. mellékletében (2024. január 1-től az (EU) 2021/1165 rendelet V. mellékletének B. részében), az alábbi feltételek mellett a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyével az összetevő felhasználható élelmiszer előállításához:
A gazdasági szereplő benyújtotta a Pest Megyei Kormányhivatal részére az összes előírt bizonyítékot arra nézve, hogy az adott összetevőt az Európai Unióban nem állítják elő szükséges mennyiségben az ökológiai termelés szabályainak megfelelően, vagy az más országból nem hozható be, illetve a felhasználásuk nélkül az élelmiszer ellőállítása vagy tartósítása a jogszabályok előírásainak nem felel meg; 
az adott mezőgazdasági összetevő pontos leírása (KN kódja) és minőségi követelményei; 
a végtermékek megnevezése (KN kódja), amelyek előállításához a kért összetevő szükséges; 
a szükséges mennyiségek és e mennyiségek szükségességének igazolása a hiány okai és várható időtartalma.
A Pest Megyei Kormányhivatal átmenetileg, legfeljebb 6 hónapos időtartamra engedélyezheti az összetevő használatát. Az engedély 2 alkalommal, alkalmanként 6 hónappal meghosszabbítható, amennyiben egyetlen másik tagállam sem jelezte, hogy az említett összetevő ökológiai formában elegendő mennyiségben rendelkezésre áll.

FIGYELEM! A nem ökológiai mezőgazdasági eredetű összetevők feldolgozott ökológiai élelmiszerekben való használatának engedélyezési eljárása díjköteles.

Friss hírek

2023. március 30, csütörtök

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

Tovább >

2023. március 30, csütörtök

Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium azonosítása magyarországi felszíni eredetű öntözővíz mintákból

A már Magyarországon is azonosított, ezért a hazai növénytermesztésre is veszélyt jelentő, Ralstonia pseudosolanacearum zárlati károsító nyolc éve jelent meg Európában. 2015-ben hollandiai rózsatermesztéssel foglalkozó gazdaságokban ismeretlen eredetű tüneteket észleltek a termelők különböző rózsafajtákon (Armando, Sativa, és Red Naomi). A laboratórium megállapította, hogy a tüneteket a Ralstonia pseudosolanacearum baktérium okozta. Az azonosítást követően a holland hatóság minden érintett országnak - ahova kerülhetett ezekből a tételekből - jelezte a baktérium okozta fertőzést.

Tovább >