null Mezőgazdasági eredetű, nem ökológiai élelmiszer-összetevők tagállami engedélyezése

Mezőgazdasági eredetű, nem ökológiai élelmiszer-összetevők tagállami engedélyezése

2022. május 23, hétfő

Az élő vagy feldolgozatlan mezőgazdasági termékek címkézésén vagy reklámozásában kizárólag akkor használhatók ökológiai termelésre utaló kifejezések, ha az adott termék valamennyi összetevője is az e rendeletben megállapított követelményekkel összhangban készült.

Feldolgozott élelmiszerek esetén az ökológiai termelésre utaló kifejezés akkor használható, ha a termék mezőgazdasági eredetű összetevőinek legalább 95 tömegszázaléka ökológiai eredetű. Amennyiben bizonyos mezőgazdasági eredetű összetevő nem áll elegendő mennyiségben rendelkezésre és nem található meg a 889/2008/EK rendelet IX. mellékletében (2024. január 1-től az (EU) 2021/1165 rendelet V. mellékletének B. részében), az alábbi feltételek mellett a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyével az összetevő felhasználható élelmiszer előállításához:
A gazdasági szereplő benyújtotta a Pest Megyei Kormányhivatal részére az összes előírt bizonyítékot arra nézve, hogy az adott összetevőt az Európai Unióban nem állítják elő szükséges mennyiségben az ökológiai termelés szabályainak megfelelően, vagy az más országból nem hozható be, illetve a felhasználásuk nélkül az élelmiszer ellőállítása vagy tartósítása a jogszabályok előírásainak nem felel meg; 
az adott mezőgazdasági összetevő pontos leírása (KN kódja) és minőségi követelményei; 
a végtermékek megnevezése (KN kódja), amelyek előállításához a kért összetevő szükséges; 
a szükséges mennyiségek és e mennyiségek szükségességének igazolása a hiány okai és várható időtartalma.
A Pest Megyei Kormányhivatal átmenetileg, legfeljebb 6 hónapos időtartamra engedélyezheti az összetevő használatát. Az engedély 2 alkalommal, alkalmanként 6 hónappal meghosszabbítható, amennyiben egyetlen másik tagállam sem jelezte, hogy az említett összetevő ökológiai formában elegendő mennyiségben rendelkezésre áll.

FIGYELEM! A nem ökológiai mezőgazdasági eredetű összetevők feldolgozott ökológiai élelmiszerekben való használatának engedélyezési eljárása díjköteles.

Friss hírek

2025. május 1, csütörtök

Felhívás az állattartókhoz: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések továbbra is érvényben vannak. Bár a rábapordányi eset óta nem igazoltunk új fertőzést, a vírus rendkívüli ragályossága és hosszú lappangási ideje miatt továbbra is elengedhetetlen, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa az érvényes járványvédelmi előírásokat és óvintézkedéseket.

Tovább >

2025. április 30, szerda

Lezárult a Nébih által koordinált tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott. A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

Tovább >