null Jégtörések után - újraindul az élet

Jégtörések után - újraindul az élet

2015. április 15, szerda

A tavaly decemberi ónos eső következtében Észak-Magyarországon mintegy 50 ezer hektárnyi területen keletkeztek erdőkárok (ún. jégtörések). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai alapszintű származási kísérlet ültetésével segítették a helyreállítást a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenő Erdészeténél.

A jég okozta kár a leglátogatottabb erdőterületeket – például a Gerecsét, a Vértest, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, a Bükköt, a Zemplént – érintette. A szélsőséges időjárás 30-40 év munkáját tette tönkre, így a károkat is csak többéves munkával, jelentős civil összefogással lehet helyrehozni. Jó példa erre a jelenleg is működő „S.O.S. Bajban az erdő!” adományvonal. A károk felszámolása folyamatos, és ezzel együtt, ahol ez szükséges, a szakemberek elkezdték az új erdők ültetését is.

Szakmai vélemények szerint a károk kialakulásában szerepet játszhat az erdőállományok genetikai különbözősége is. Világszerte egyre elfogadottabb az a nézet, hogy a jövőbeli károk mértékének csökkentése érdekében ún. származási kísérletekkel kell kiválasztani a helyi környezeti szélsőségeknek jobban ellenálló faegyedeket tartalmazó populációkat, az ún. erdészeti származásokat. A szélsőséges időjárásból fakadó katasztrófák megelőzésében tehát egyre nagyobb szerep hárulhat a megbízható származású, ellenőrzötten magas genetikai értékű szaporítóanyagokra.

A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága az Ipoly Erdő Zrt. munkatársaival közösen egy ilyen származási kísérlet létesítését kezdeményezte a Börzsöny egyik jelentős kárt szenvedett erdőfelújítási területén. A megfelelő csemetéket erdészeti szaporítóanyag termelők ajánlották fel. A Magyarország 4 különböző tájáról származó bükk (Fagus silvatica) facsemetéket mintegy fél hektár területen ültették el az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenő Erdészeténél a NÉBIH szakemberei.

 

Ipoly Erdő Zrt. és Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal


Képgaléria


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >