null Gümőkórt mutattak ki két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban

Gümőkórt mutattak ki két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban

2023. január 19, csütörtök

2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az érintett telepeken – visszavonásig – forgalmi korlátozást rendelt el. Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg, a járványügyi nyomozás azonban még folyamatban van.

Két Somogy vármegyei telepen  az éves ellenőrző vizsgálat (ún. intradermális tuberkulinpróba) során merült fel egy-egy tünetmentes állatnál a gümőkór gyanúja. A telepek egymástól nagyjából 40 km-es távolságban helyezkednek el, azonban közvetlen járványügyi kapcsolat nincs az állományok között. 
A területileg illetékes hatóság a pozitív tuberkulinpróba alapján intézkedett a fertőzött állatok diagnosztikai vágásáról és forgalmi korlátozást rendelt el a telepeken. A gümőkór jelenlétét a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették a Mycobacterium caprae baktérium kitenyésztésével.
A vágóhidakat felügyelő, EU-szerte egységes, hatósági állatorvosi rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett! Hazánk továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.
A betegségről részletesen alábbi cikkünkben olvashatnak: https://portal.nebih.gov.hu/-/a-szarvasmarha-gumokor
Az esetek a Nébih interaktív térképén is megtalálhatók: https://portal.nebih.gov.hu/kitoresek-es-mentessegek


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >