null A hetedik Termékmustra főszereplői a párizsik

A hetedik Termékmustra főszereplői a párizsik

2023. december 5, kedd

Újabb népszerű termékkör vett részt a Nébih Termékmustráján: ezúttal párizsik kerültek az asztalra. A vizsgálatfolyamat eredménye alapján 13 termék gyártója, forgalmazója nyerte el a pályázás lehetőségét a KMÉ-védjegy arany fokozatára.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ezúttal párizsikat vizsgáltak a Termékmustra, vagyis a Nébih komplex vizsgálati rendszerében. A kínálatot feltérképező polcfelmérést és a nevezést követően összesen 38 termék került nagyító alá a hivatal laboratóriumaiban. A szeletelt és rúd kiszerelésű párizsik jelölésvizsgálatát is elvégezték a szakemberek.

A minőségmustrán végül 19 párizsi vehetett részt, ahol az Agrárminisztérium és a Nébih munkatársai mellett a termékcsoport gyártói és forgalmazói, szakbizottságok, egyesületek, szakmai szervezetek képviselői, dietetikusok, gasztronómiai szakértők és egyetemi oktatók kóstolták meg és értékelték a termékeket.

A csomagolásvizsgálatot követően kialakultak a végleges pontszámok. Az összesített eredmények alapján 13 párizsi, húsösszetételük szerint két baromfi, négy sertés, három borjú és sertés, három marha és sertés, valamint egy marha párizsi, került a legjobbak közé. Ezzel az adott termékek gyártója, forgalmazója számára megnyílt a lehetőség a KMÉ arany fokozatának pályázására.

A KMÉ minőségrendszerről, valamint a védjegyes termékekről minden információ megtalálható a www.kme.hu weboldalon.
 


Galéria


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >