MYMATCH projekt a klímaváltozás okozta élelmiszerbiztonsági kihívások megoldásáért

MYMATCH projekt a klímaváltozás okozta élelmiszerbiztonsági kihívások megoldásáért

2025. január 20, hétfő

Az Európai Horizont programnak köszönhetően decemberben elindult a MYMATCH kutatási és innovációs projekt. A négy éven át tartó projekt 9 európai országból 12 elismert partnert köt össze annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak az élelmiszerbiztonság sürgető kérdéseire a klímaváltozásból fakadó kihívásokkal összefüggésben. A tervek szerint a projekt végeredménye egy mesterséges intelligencián alapuló Mikotoxin Menedzsment Platform lesz, amely személyre szabottan segíti majd az élelmiszerrendszerben részt vevőket.


Projektáttekintés
A klímaváltozás jelentősen növeli az élelmiszerbiztonsági kockázatokat azáltal, hogy elősegíti a kórokozók szaporodását, a szennyező anyagok előfordulását az élelmiszer-ellátási láncban, valamint újabb lehetséges problémaköröket is rejthet magában. A MYMATCH fókuszában a gombák által termelt mikotoxinok állnak, különösen az Aspergillus, Fusarium és Alternaria fajoké, amelyek gyakran fordulnak elő kukoricában, búzában, paradicsomban és magvakban. Közös összefogassál a MYMATCH célja:

  1. A gombák és mikotoxinok előfordulásához kapcsolódó kockázatok előrejelzése és csökkentése.
  2. Az emberi (különböző étrendeket figyelembe vevő) és állati mikotoxin-kitettség értékelése.
  3. Hatékony kockázatkezelési intézkedések megvalósítása.

Az adatok gyűjtése számos szinten történik majd, az irodalomkutatástól kezdve a kontrollált környezeteken át egészen a szabadföldi kísérletekig, és alapvető adatkészleteket generálnak a projekt célkitűzéseinek teljesítéséhez. Ez lehetővé teszi a pontos klímaváltozási szcenáriókon alapuló prediktív modellek tökéletesítését, hogy előre jelezzék a mikotoxinok európai élelmiszerrendszerekben való előfordulását.


Legfontosabb várható eredmények
A MYMATCH projekt végeredményeként egy mesterséges intelligencia alapú Mikotoxin Menedzsment Platform jön létre, amelyet úgy terveztek, hogy minden élelmiszerrendszeri szereplőt személyre szabott előrejelzésekkel, ajánlásokkal és megelőzési stratégiákkal támogasson. Ez a platform segíti az agrárélelmiszeripari kutatókat, gazdálkodókat, ipari és politikai szereplőket, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, és hatékonyan kezeljék a fenyegetéseket rövid és hosszú távon egyaránt. A MYMATCH eszközei és módszerei könnyen kiterjeszthetők lesznek más szennyezőanyagokra is. Olyan potenciális felhasználókkal együtt fogják kialakítani, mint például az EFSA.


Projektindító találkozó az UCSC-ben, Piacenzában
A MYMATCH projekt hivatalosan az Università Cattolica del Sacro Cuore (UCSC) által Piacenzában (Olaszország) 2024. december 12-13-án megrendezett indítótalálkozóval kezdődött. A projekt koordinátor csapata Paola Battilani professzor asszony vezetésével fogadta a partnereket, hogy megvitassák a projekt céljait, megosszák egymással tapasztalataikat, és megtervezzék a következő négy év ütemtervét.


Előretekintés
A sokrétű szakmai partnerei együttműködéseknek köszönhetően a MYMATCH projekt forradalmasítani fogja az élelmiszerbiztonság stabilitását a klímaváltozás okozta problémák ellenére is. 

_______________________________________________________________________________

Press release: Launch of the MyMatch project: addressing food safety in the face of climate change. 
Piacenza, Italy – December 2024 
Contact: contact.mymatchproject@gmail.com, LinkedIn: @MyMatch Project. 
We are excited to announce the launch of the MyMatch research and innovation (R&I) project, an ambitious initiative funded under the Horizon Europe program. Starting in December 2024 and running for the next four years, MyMatch brings together 12 esteemed partners from 9 European countries to tackle the pressing issue of food safety in the context of climate change. 

Project overview 
Climate change significantly increases food safety risks by promoting the growth of pathogens and the occurrence of contaminants in the food supply chain, and introducing new hazards. MyMatch focuses on the impact of climate change on mycotoxins produced by fungi such as Aspergillus, Fusarium, and Alternaria, which are commonly found in maize, wheat, tomato, and nuts. Thanks to a strong and multi-actor partnership, MyMatch aims to: 

1.    Predict and mitigate risks associated with fungi and mycotoxin occurrence.
2.    Assess mycotoxin exposure in humans (considering different diets) and animals.
3.    Implement effective risk management measures.

Data collection will occur at various levels, from literature to controlled environments and open fields, generating essential datasets to fulfil the project's objectives. This will enable the improvement of predictive models based on accurate climate change scenarios to anticipate mycotoxin occurrence in European food systems. 

Key expected outcomes 
The final output of MyMatch will be the AI Mycotoxin Management Platform, designed to support all food system actors with tailored predictions, recommendations, and mitigation approaches. This platform will assist agri-food researchers, farmers, industry stakeholders, and policymakers in making informed decisions and taking effective threat-mitigation actions, both in the short and long term. MyMatch tools and methods will be easily extendable to other contaminant issues and will be co-created with potential users like EFSA. 

Kick-off Meeting at UCSC, Piacenza 
The MyMatch project officially kicked off with a meeting hosted by Università Cattolica del Sacro Cuore (UCSC), the project coordinator, in Piacenza (Italy) on December 12-13, 2024. The coordination team, led by Prof. Paola Battilani, welcomed partners to discuss project goals, share insights, and plan the roadmap for the next four years.

Looking ahead 
With the combined efforts of its partners, MyMatch is set to revolutionize food safety management in the era of climate change. Stay tuned for updates and follow our journey towards a safer and more resilient food supply chain.  


Friss hírek

2024. május 7, kedd

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése

KEHOP PLUSZ-4.1.4-23-2023-00007 (korábban: KEHOP-5.2.2-16-2017-00120)

Tovább >

2024. február 22, csütörtök

SMP FOOD 2022 AMRtool projekt

Pályázat címe: Improvement of data collection of the volume of sales and use of veterinary antimicrobial medicinal products in Hungary

Tovább >

null Elérhetőek a 2019. évi Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai

Elérhetőek a 2019. évi Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai

2020. január 7, kedd

A 2019. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok a Nébih honlapján elérhetőek.

A 2019. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani:

  • Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram
  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés
  • ökológiai gazdálkodás támogatás
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken
  • élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások
  • vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adat tartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák.

Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettséget egyetlen gazdálkodási napló „web-GN” beküldésével teljesíteni lehet. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a gazdálkodási napló esetében az adatszolgáltatást 2020. január 1. és január 31. között kell teljesíteni.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a 2013/2014. gazdálkodási évtől kezdődően a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 48/A § alapján elektronikus úton kötelesek teljesíteni. Ennek megfelelően a 2014. szeptember 1-én induló adatszolgáltatási időszaktól kezdve a papír alapon érkező adatlapok elfogadására nincs lehetőség. A Nitrát adatszolgáltatást 2020. január 1-től 2020. március 31-ig kell teljesíteni.

Az adatokat mindkét esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani, amelyhez a szükséges nyomtatványok a Hivatal honlapján a http://anyk.nebih.gov.hu/ linken keresztül érhetőek el közvetlenül.

A gazdálkodási naplók és a nitrát adatlapok esetében is az adatok elektronikus benyújtását a fenti határidőig teljesíteni kell.

Gazdálkodási napló esetében a határidőn túli adatszolgáltatásra nincs lehetőség. A nitrát adatlap esetében amennyiben az ügyfél felszólítást kap a Hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.


Friss hírek

2025. május 8, csütörtök

Pest vármegye - 28. számú vizsgálat - Balla Károly Általános Iskola Tálalókonyha - Csévharaszt

Pest vármegye - 28. számú vizsgálat - Balla Károly Általános Iskola Tálalókonyha - Csévharaszt

Tovább >

2025. május 8, csütörtök

Egy hajmáskéri üzemből 3,4 tonna élelmiszert vont ki a hatóság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) súlyos szabálytalanságokat tárt fel egy hajmáskéri élelmiszer-előállító üzemben: a szakemberek 3,4 tonna jogsértő, részben nem nyomon követhető, részben lejárt fogyaszthatósági idejű tételt vontak ki a forgalomból. A forgalomba hozatalát azonnal megtiltották, és a tételeket zár alá helyezték, így a fogyasztókhoz ezek a termékek nem juthattak el.

Tovább >