Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

Felhívás: el kell kezdeni az aktuális mezei pocok fertőzöttség felmérését

2016. október 5, szerda

Egyes megyékben az utóbbi hetekben növekedés tapasztalható a mezei pocok (Microtus arvalis) egyedszámában. Főleg Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében gócosan ruderális területeken, zöldség kultúrákban és évelő pillangósokban nőtt a kártevők száma, ami már fokozott figyelmet és intézkedést igényel. A Nébih felhívja mind a növényvédelmi szakemberek, mind a termelők figyelmét, hogy a pontos károsító-helyzet ismerete és a kármegelőzés érdekében mielőbb kezdjék el a fertőzöttség felmérését. 

Fontos, hogy a felmérést ne csak a veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is elvégezzék, ahol tavaly nem volt mezei pocok kártétel. A rezervoár területekre (az évelő pillangósokra és a ruderális területekre) fordítsanak különös figyelmet. A magas egyedszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az állókultúrákra.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A helyi védekezés szükségességéről a felmérés eredménye alapján kell dönteni. A védekezési mód megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor kövessék az integrált növényvédelem elvét: ne csak a növényvédő szeres, csalétkes védekezésre gondoljanak, a megfelelő mélységű talajművelés, a ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák is nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében, mérséklésében.  Mivel kedvező körülmények, száraz őszi időjárás esetén tovább növekedhet a kártevő egyedszáma, ezért a továbbiakban is elengedhetetlen a folyamatos odafigyelés és a hatékony intézkedés.

A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

null Vas megye - 77. számú vizsgálat - Nádasdy Étterem Főzőkonyha - Sárvár

Vas megye - 77. számú vizsgálat - Nádasdy Étterem Főzőkonyha - Sárvár

Vas megye - 77. számú vizsgálat - Nádasdy Étterem Főzőkonyha - Sárvár

77. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Nádasdy Étterem 
(2600 Sárvár, Alkotmány út 22-24.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,3 pont

 

 

Menü: Májgaluskaleves, Burgonyástészta, Csemege uborka

Foto: 

Mintavétel ideje: 2019. május 28.

Mintavételi alap : 222 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
ELAMEN Kereskedelmi és Vendéglátó Zrt.
(1095. Budapest, Soroksári út 98.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Májgaluskaleves (402 g /adag)

Külső megjelenés:

Sárgás színű tiszta átlátszó lében karikára vágott narancsos sárgarépa, kockázott törtfehér színű gyökérzöldség látható. A májgaluska barnás színű, jellemző megjelenésű, 0,5-2 cm nagyságú, fűszerszemcséket tartalmaz. Tetején nagyobb mennyiségű zsiradék, benne zöldfűszerlevél darabok úsznak. Tartalmas, tetszetős megjelenésű leves.

Állomány:

A lé hígan folyó, a zöldségek és a galuska megfelelően átfőtt, puha, jól rágható.

Illat: A leves jellemző illatú, a zöldségek, a májgaluska és a fűszerek illata harmonizál.
Íz:

A megfelelően fűszerezett, ízesített levesben a zöldségek és a májgaluska ízhatása telt, harmonikus. Ízletes leves.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burgonyástészta (324 g /adag)

Külső megjelenés:

Törtfehér-sárgás színű, hullámos, nagymértékben töredezett nagykocka tészta felülete a pirospaprikától narancsosra színezett, jellemző, tört burgonyát és egy-két hagymadarabot tartalmazó rátéttel egyenletesen bevont. A rátét és a tészta mennyisége és egymásoz való aránya megfelelő.

Állomány:

A tészta egyenletesen főtt át, tört paprikás-burgonya rátét megfelelő állományú, átfőtt, szaftos.

Illat: Jellemző, a rátét paprikás-hagymás burgonya illata étvágygerjesztő.
Íz:

A tészta és a paprikás-hagymás burgonya íze harmonizál, a só ízfokozó hatása kevésbé érződik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka (90 g /adag)

Külső megjelenés:

A 2 db kb. 7,5-8,5 cm hosszú, 2 cm átmérőjű uborkajellemző olívazöld színű, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű, egynemű, átérett, a minták harmada üreges.

Állomány:

Külseje többnyire roppanós, amelyik puha, annak belseje üreges.

Illat: Erőteljesebben ecetes-savanykás illatú.
Íz:

Erősebben ecetes ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Májgaluskaleves

  • majoranna
  • zeller kocka, mirelit
  • petrezselyemzöld, mirelit
  • búzadara
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • feketebors
  • só, jódozott
  • vöröshagyma, tisztított
  • liszt
  • olaj
  • gyökér, tisztított
  • csirkemáj szív nélkül
  • sárgarépa, tisztított

Burgonyástészta

  • só, jódozott
  • durumtészta
  • feketebors
  • olaj
  • pirospaprika, őrölt
  • burgonya, tisztított
  • vöröshagyma, tisztított

Csemegeuborka

  • Csemegeuborka, konzerv

Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >