Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

2025. december 22, hétfő

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

A karácsony egyik legkedveltebb étele a halászlé, melynek elkészítése minden családban eltérő, azonban az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok megegyeznek. A tökéletes halászlé alapja a friss alapanyag, ezért fontos megbízható helyről vásárolni a halat, figyelve arra, hogy húsa rugalmas, szeme tiszta, illata pedig friss legyen. Fagyasztott hal esetén ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta jégkristály vagy elszíneződés, mert ezek többszöri kiolvasztásra utalhatnak. A friss halat 0–2°C között, a hűtő legalsó részében tároljuk, és lehetőség szerint 24 órán belül készítsük el. Fontos, hogy a nyers hal más élelmiszerekkel, különösen készételekkel, ne érintkezzen, így elkerülhetjük a keresztszennyeződés veszélyét. A hal megtisztítása után minden eszközt és munkafelületet alaposan mossunk el forró, mosogatószeres vízzel, és a halas vágódeszkát ne használjuk más alapanyagokhoz. A megfelelő hőkezelés is kulcsfontosságú. A halászlé biztonságos, ha a halhús legalább 10 percig lobogva forr, a kész ételt két órán belül fogyasszuk vagy hűtsük le, a maradékot 1–2 napig tároljuk, újra melegítéskor mindig forraljuk fel. 

Az ünnepi asztal másik nagy klasszikus fogása a májas töltelékkel készített, egészben sült pulyka, amely kiemelt odafigyelést igényel. A tölteléket - közvetlen a töltés előtt - frissen készítsük, a májat és a többi hozzávalót lehetőség szerint előre hőkezeljük. A legfontosabb szabály, hogy a pulyka és a töltelék belső hőmérséklete egyaránt elérje a 75°C-ot, ami garantálja, hogy az esetleges kórokozók (pl. Salmonella, Campylobacter) elpusztuljanak. Maghőmérő segítségével érdemes a comb legvastagabb részén, a mellben és a töltelék közepében is ellenőrizni a hőmérsékletet.  Az egészben sült pulyka sütése hosszabb időt vesz igénybe: 180°C-on általában 3,5–4,5 óra szükséges a mérettől függően. A maradékokat két órán belül ajánlott lehűteni, és maximum 1–2 napig tároljuk vagy fagyasszuk le. 

A mézeskalács a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan finomsága, melynek készítése során elsősorban a tojás felhasználása igényel nagyobb odafigyelést. A tojást nem szükséges megmosni, legfeljebb közvetlenül a felhasználás előtt. Ha a boltban hűtőből vettük ki a tojást, otthon is tároljuk hűtve. Friss tojásokat használjunk és mindig külön edénybe üssük fel őket. A romlott tojást kellemetlen, kénes szag, híg fehérje és széteső vagy elszíneződött sárgája jelzi, ilyen tojásokat ne használjunk. A mézeskalács készítése közben nehéz megállni, hogy a készülő nyers tésztából ne csipegessen a család, legfőképp a gyerekek. Élelmiszerbiztonsági szempontból azonban nem javasolt nyers tésztát fogyasztani. A tojást tartalmazó ételeket alaposan meg kell sütni vagy főzni, hogy belső hőmérsékletük legalább 75 °C legyen, így elpusztulnak a kórokozók. A nyers süteménytészta fogyasztása is kockázatos, mert a liszt E. coli-t tartalmazhat. 

A díszítésnél kerüljük a nyers tojásos máz használatát. A tojás hőkezelés nélkül Salmonella baktériumot tartalmazhat, ami már kis mennyiségben is káros lehet az egészségre. Különösen veszélyes lehet a gyermekekre, idősekre, kismamákra vagy legyengült immunrendszerű személyekre. A biztonságos megoldás a hőkezelt máz (vízgőz felett felvert tojáshab), amely ugyanolyan szép és tartós, mégis alacsonyabb kockázatú.

További hasznos tanácsok és oktatási anyagok a Nébih Oktatási Program oldalán elérhetők:
https://nebihoktatas.hu


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

Európai madárinfluenza helyzet 2025 ősz

2025. november 7, péntek

2025. szeptember 1-je óta napjainkig Európában összesen 492 baromfitartó gazdaságban, 89 fogságban tartott madarakat tartó létesítményben és 5.248 db vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

Az érintett országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Észak-Írország, Észak-macedón Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Izland, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Frissítve: 2025.12.22.

 

 

 

 

 

 

 

Európai madárinfluenza térkép
 

A térkép forrása: Friedrich-Loeffler-Institut (FLI)


null Vas megye - 77. számú vizsgálat - Nádasdy Étterem Főzőkonyha - Sárvár

Vas megye - 77. számú vizsgálat - Nádasdy Étterem Főzőkonyha - Sárvár

Vas megye - 77. számú vizsgálat - Nádasdy Étterem Főzőkonyha - Sárvár

77. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Nádasdy Étterem 
(2600 Sárvár, Alkotmány út 22-24.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,3 pont

 

 

Menü: Májgaluskaleves, Burgonyástészta, Csemege uborka

Foto: 

Mintavétel ideje: 2019. május 28.

Mintavételi alap : 222 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
ELAMEN Kereskedelmi és Vendéglátó Zrt.
(1095. Budapest, Soroksári út 98.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Májgaluskaleves (402 g /adag)

Külső megjelenés:

Sárgás színű tiszta átlátszó lében karikára vágott narancsos sárgarépa, kockázott törtfehér színű gyökérzöldség látható. A májgaluska barnás színű, jellemző megjelenésű, 0,5-2 cm nagyságú, fűszerszemcséket tartalmaz. Tetején nagyobb mennyiségű zsiradék, benne zöldfűszerlevél darabok úsznak. Tartalmas, tetszetős megjelenésű leves.

Állomány:

A lé hígan folyó, a zöldségek és a galuska megfelelően átfőtt, puha, jól rágható.

Illat: A leves jellemző illatú, a zöldségek, a májgaluska és a fűszerek illata harmonizál.
Íz:

A megfelelően fűszerezett, ízesített levesben a zöldségek és a májgaluska ízhatása telt, harmonikus. Ízletes leves.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burgonyástészta (324 g /adag)

Külső megjelenés:

Törtfehér-sárgás színű, hullámos, nagymértékben töredezett nagykocka tészta felülete a pirospaprikától narancsosra színezett, jellemző, tört burgonyát és egy-két hagymadarabot tartalmazó rátéttel egyenletesen bevont. A rátét és a tészta mennyisége és egymásoz való aránya megfelelő.

Állomány:

A tészta egyenletesen főtt át, tört paprikás-burgonya rátét megfelelő állományú, átfőtt, szaftos.

Illat: Jellemző, a rátét paprikás-hagymás burgonya illata étvágygerjesztő.
Íz:

A tészta és a paprikás-hagymás burgonya íze harmonizál, a só ízfokozó hatása kevésbé érződik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka (90 g /adag)

Külső megjelenés:

A 2 db kb. 7,5-8,5 cm hosszú, 2 cm átmérőjű uborkajellemző olívazöld színű, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű, egynemű, átérett, a minták harmada üreges.

Állomány:

Külseje többnyire roppanós, amelyik puha, annak belseje üreges.

Illat: Erőteljesebben ecetes-savanykás illatú.
Íz:

Erősebben ecetes ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Májgaluskaleves

  • majoranna
  • zeller kocka, mirelit
  • petrezselyemzöld, mirelit
  • búzadara
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • feketebors
  • só, jódozott
  • vöröshagyma, tisztított
  • liszt
  • olaj
  • gyökér, tisztított
  • csirkemáj szív nélkül
  • sárgarépa, tisztított

Burgonyástészta

  • só, jódozott
  • durumtészta
  • feketebors
  • olaj
  • pirospaprika, őrölt
  • burgonya, tisztított
  • vöröshagyma, tisztított

Csemegeuborka

  • Csemegeuborka, konzerv

Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >