Felhívás az állattartókhoz: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

2025. május 1, csütörtök

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések továbbra is érvényben vannak. Bár a rábapordányi eset óta nem igazoltunk új fertőzést, a vírus rendkívüli ragályossága és hosszú lappangási ideje miatt továbbra is elengedhetetlen, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa az érvényes járványvédelmi előírásokat és óvintézkedéseket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet arra, hogy több korábbi intézkedést módosítottak vagy meghosszabbítottak, valamint új előírások is hatályba léptek.

A fertőzéssel érintett öt szarvasmarha-telepet a hatóságok az Állategészségügyi Operatív Törzs irányításával felszámolták. Az érintett telepeken jelenleg is folyik a hatósági előírások szerinti fertőtlenítés és takarítás, amely a majdani újratelepítés feltétele. A Nébih és a vármegyei hatóságok országszerte rendszeres ellenőrzéseket végeznek az állattartó telepeken, ellenőrzik az intézkedések betartását és mintavételeket végeznek.

A járvány további terjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az alábbi intézkedések betartása:
•    Szigorú belépési rend a telepekre 
•    Fertőtlenítő szerek alkalmazása 
•    Védőruházat viselése 
•    Más gazdaságok állataival való közvetlen érintkezés kerülése 

Emellett a hatóság további kiegészítő intézkedéseket is elrendelt. 2025. május 5-ig meghosszabbítottuk a fogékony állatok külső szolgáltató általi nyírásának, körmölésének és egyéb, nem napi szintű tevékenységeinek tilalmát. Kivételt csak az állat életét közvetlenül veszélyeztető esetek képeznek. A nagylétszámú tejtermelő gazdaságoknak heti rendszerességgel elegytej-mintát kell venniük a telep hűtőjéből, és azt a járási hivatalba kell eljuttatni surveillance vizsgálat céljából (az állam költségén). Az úgynevezett további korlátozás alatt álló területeken ezentúl a vadászatra jogosultak kötelesek mintát venni a fogékony vadfajokból. Az elejtett állat testének felhasználása nem függ a vizsgálat eredményétől, azonban mintavétel nélküli vagy alkalmatlan minta esetén a teljes testet forgalomképtelennek minősítik, állami kártalanítás nélkül elkobozzák.

A mindenkori hatályos intézkedések részletes listája a Nébih hivatalos portálján elérhető: https://portal.nebih.gov.hu/-/ragados-szaj-es-koromfajas-jarvany-kapcsan-elrendelt-hazai-intezkedesek

A hatóság fokozott ellenőrzéseket végez az ország egész területén. A cél: a teljes állatállomány védelme. Az állattartók ezeket a tüneteket soha ne hagyják figyelmen kívül! Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalja állatán, azonnal értesítse az állatorvost vagy a hatóságot: étvágytalanság, levertség, depresszió, láz, sántaság, csökkent tejtermelés, nyáladzás, újszülöttek hirtelen elhullása, hólyagok, sebek a szájban, nyelven, tőgyön, lábvégeken.

A betegség bejelentési kötelezettség alá esik.
Gyanú esetén azonnal értesítse: az ellátó állatorvost, vagy a járási hivatal állategészségügyi osztályát vagy hívja a Nébih Zöldszámát: +36 80 263 244 
A bejelentés elmulasztása jogkövetkezményekkel jár.

Részletes információ: https://portal.nebih.gov.hu/rszkf


Friss hírek

2025. április 30, szerda

Lezárult a Nébih által koordinált tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott. A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

Tovább >

2025. április 29, kedd

Adatközlés - Az elmúlt időszakban több, mint 1500 RSZKF-vírusra fogékony vadállat laborvizsgálata történt meg, mind negatív

Kérjük a sajtót, hogy hiteles tájékoztatással segítse a vírus elleni védekezést. Nem történt és nem történik adateltitkolás az RSZKF (ragadós száj- és körömfájás) vírus elleni hatósági vizsgálatokkal kapcsolatban. A Nébih laboratóriuma több mint 1500 vadmintát vizsgált meg és egyik esetben sem mutattak ki RSZKF-fertőzést.

Tovább >

Lezárult a Nébih által koordinált tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2025. április 30, szerda

Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott. A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

A kiemelt időszakban összesen 482 ellenőrzésre került sor, melyek közül 166 húskészítmény-, 139 sütőipari, 55 édesipari előállítónál, 73 pedig tojáscsomagoló létesítményben történt. A borászati termékek forgalmazását 49 helyen ellenőrizték a szakemberek.
A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 5 alkalommal figyelmeztetést alkalmaztak, és 38 esetben bírság kiszabása van folyamatban, összesen 5 millió forint értékben.

A megállapított hiányosságok és szabálytalanságok okán 4 alkalommal volt indokolt a tevékenység korlátozása (2 húskészítmény- és 2 sütőipari előállítónál). Forgalomból kivonásra 48 élelmiszertétel esetében, 1879 kg mennyiségben került sor. Ezek jellemzően lejárt, valamint nem nyomonkövethető alapanyagok vagy termékek voltak.

Az ellenőrzéseken leginkább higiéniai hiányosságok fordultak elő, különösen a sütőiparban. A termékek élelmiszerkönyvi, illetve a gyártmánylapnak való megfelelőségével kapcsolatos hibát is főként a sütőipari üzemekben tártak fel az ellenőrök. Az édesipari létesítmények és a tojáscsomagolók kisebb hiányosságoktól eltekintve az előírások szerint üzemeltek. A külföldi borok, illetve gyöngyözőborok ellenőrzése is jó eredménnyel zárult.

A 2025-ös tavaszi szezonális ellenőrzés részletes eredményei

A laboratóriumi vizsgálatok tapasztalatai
Laboratóriumi vizsgálat céljából az előállítóknál 29 húsvéti édességből, 56 kalácsból, valamint 64 húsvéti sonkából és füstölt húskészítményből történt hatósági mintavétel. 
Megnyugtató eredménnyel zárultak a húsvéti édességekből vett minták laboratóriumi vizsgálatai, ugyanis a zsírsav-összetételre, a nem jelölt allergének és a Salmonella esetleges jelenlétére irányuló vizsgálatok alapján valamennyi termék megfelelt az előírásoknak.

A kalácsok esetében ellenőrzött minimális zsírtartalom kapcsán mindössze két, az előírtnál alacsonyabb zsírtartalommal rendelkező foszlós kalács volt kifogásolható.

A húsvéti sonkák és egyéb húskészítmények sótartalmát és mikrobiológiai paramétereit (Salmonella, Listeria monocytogenes) is vizsgálták a szakértők. A különböző termékekből vett minták döntő többsége megfelelt az előírtaknak, mindössze 6 termék sótartalma volt magasabb a megengedettnél. 

Az összesen 38 ellenőrzött étkezési tojás mikrobiológiai vizsgálata Salmonella jelenlétét nem mutatta ki. Szintén jó eredményeket hozott a külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése, mely során mindössze egy (érzékszervi hiba miatt) kifogásolt tételt találtak a felügyelők.
Az általános létesítmény-ellenőrzési szempontok mellett a hatósági szakemberek figyelmet fordítottak az adalékanyagokra vonatkozó követelmények és a késztermékek jelölési előírásainak érvényesülésére is.

Füstölt húskészítmények, sonkák előállításának ellenőrzése
Az ellenőrzés alá vont 166 húskészítmény-előállítónál 13 esetben higiéniai hiányosságot tártak fel a szakemberek, a nyomonkövethetőség 6 alkalommal volt kifogásolható, 6 esetben nem felelt meg a termék a Magyar Élelmiszerkönyv, illetve a gyártmánylap előírásainak, 3 esetben pedig az adalékanyagok felhasználásával adódott probléma. 
A tevékenység felfüggesztése 2 esetben volt indokolt higiéniai hiányosságok és jelöletlen, nyomonkövethetetlen termékek miatt.

Sütőipari termékek, kalácsok előállításának ellenőrzése 
A 139 sütőüzem közül 31 helyen állapítottak meg higiéniai hiányosságot az ellenőrök, 2 üzem esetében a tevékenység korlátozása is indokolt volt. Emellett 9 alkalommal nem teljesült az élelmiszerkönyvnek, valamint a gyártmánylapnak való megfelelés, 4 termék esetében pedig a nyomonkövethetőség.

Édesipari termékek, különösen a húsvéti édességek előállításának ellenőrzése
Az ellenőrzött 55 üzemben mindössze 2 helyen tapasztalt higiéniai hiányosságot a hatóság, 1 esetben pedig a gyártmánylappal való egyezéssel adódtak gondok.

Tojáscsomagolók ellenőrzése
A 73 tojáscsomagoló ellenőrzése során 5 esetben higiéniai hiányosságot, 1 esetben nyomonkövethetőségi problémát állapítottak meg a hatóság emberei. Az egyéb követelményeknek (többek között a minőségi osztályba sorolás, tárolás, minőségmegőrzési idő feltüntetése) valamennyi létesítmény megfelelt.

Borászati termékek ellenőrzése
A borászati termékek, különösen a külföldi borok, illetve gyöngyözőborok forgalmazásának ellenőrzése alkalmával 1 üzletben nyomonkövetési hiányosságot állapítottak meg a felügyelők, és érzékszervi hiba miatt 1 fogyasztásra alkalmatlan tételt találtak. Az összesen 49 helyszínen végzett vizsgálat során egyéb kifogást nem állapított meg a hatóság.


Friss hírek

2025. május 1, csütörtök

Felhívás az állattartókhoz: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések továbbra is érvényben vannak. Bár a rábapordányi eset óta nem igazoltunk új fertőzést, a vírus rendkívüli ragályossága és hosszú lappangási ideje miatt továbbra is elengedhetetlen, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa az érvényes járványvédelmi előírásokat és óvintézkedéseket.

Tovább >

2025. április 29, kedd

Adatközlés - Az elmúlt időszakban több, mint 1500 RSZKF-vírusra fogékony vadállat laborvizsgálata történt meg, mind negatív

Kérjük a sajtót, hogy hiteles tájékoztatással segítse a vírus elleni védekezést. Nem történt és nem történik adateltitkolás az RSZKF (ragadós száj- és körömfájás) vírus elleni hatósági vizsgálatokkal kapcsolatban. A Nébih laboratóriuma több mint 1500 vadmintát vizsgált meg és egyik esetben sem mutattak ki RSZKF-fertőzést.

Tovább >

null Tolna megye – 31. számú vizsgálat – Elme Rehabilitációs Osztály - Szekszárd

Tolna megye – 31. számú vizsgálat – Elme Rehabilitációs Osztály - Szekszárd

Tolna megye – 31. számú vizsgálat – Elme Rehabilitációs Osztály - Szekszárd

31. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Elme Rehabilitációs Osztály Tálalókonyha
(7100 Szekszárd, Palánki u. 2.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 17,8 pont

 

 

Menü: Gombaleves, Rántott csirke felsőcomb zöldséges rizzsel

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. június 15.

Mintavételi alap : 29 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: felnőtt

Főzőkonyha: TM Balassa János Kórház
(7100 Szekszárd, Béry Balogh Ádám u. 5-7.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gombaleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától narancsos-pirosra színezett, tejtermék eredetű sűrítőanyagból származó fehér szemcséket tartalmazó leves megfelelő sűrűségű, benne egyenletes vastagságú drappos-barna gombaszeletek, narancsos sárgarépakockák, petrezselyemgyökér kockák és törtfehér kagylótészta található. A zöldségek megfelelően tisztítottak, egyenletes nagyságúak, hasonló alakúak. Az alaplében zöld fűszerlevél darabok, apró hagymadarabok és paradicsomhéj darabok úsznak. Megfelelő mennyiségű narancsos zsírcsepp gyöngyözik a tetején.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek puhák, némelyik zöldség és a levesbetét túlfőtt, a gomba megfelelő állományú.
Illat: Jellegzetes, a gomba és a sűrítőanyag illata harmonikus. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, telt íz világú, a gomba a sűrítőanyag és a zöldségek íze harmonikus. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rántott csirke felsőcomb zöldséges rizzsel  (8 dkg + 25 dkg/adag)

Külső megjelenés: 12x 7 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, arany-barnára sütött panírral hiánytalanul fedett rózsaszínes metszésfelületű hússzelet köreteként zöldséges rizst kínálnak. A rizs tört fehér színű, jellemző, hosszúkás alakú, pergős, 0,5x0,5 cm-es sárgarépakockákkal és fehérrépakockákkal elkevert, felületén apró fűszerszemcsék láthatók. Összhatásában tetszetős megjelenésű.  Egymáshoz viszonyított arányuk és mennyiségük megfelelő.
Állomány: A rizs pergős, kissé száraz, de a puhára főtt zöldségekkel elkeverve megfelelő állományú. A hús kellően átsült, szaftos, a panír a húshoz jól tapad, ami nem visszapuhult, nem zsíros.
Illat: A zöldséges-rizs jellegzetes illatában a sárgarépa illata dominál, amit a rántott hús jellemző, frissen sült illata harmonikusan kiegészíti. Idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldséges-rizs ízében a sárgarépa íze dominál, amit a megfelelően ízesített hús frissen sült íze kellő mértékben ellensúlyozza. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 181 adagra vonatkoztatva:

Gombaleves
Tejföl 2,74 l
Zsír
Olaj 1,1 l
Liszt 1 kg
Kiskagyló tészta tojás nélküli 1,25 kg
Vöröshagyma 2,2 kg
Petrezselyem zöld mirelit 0,19 kg
Sárgarépa mirelit 3,67 kg
Fehérrépa 2,78 kg
Lecsó konzerv 1,51 kg
Gombakonzerv 7,37 kg
Fűszerpaprika 0,1 kg
Őrölt bors 0,019 kg
Só 0,36 kg
Ételízesítő 0,18 kg

Rántott csirke felsőcomb
Csirke felsőcomb 47 kg
Tej 2 l
Tojás 46 db
Olaj 12 l
Zsemlemorzsa 7 kg
Só 0,37 kg

Zöldséges rizs
Olaj 2,7 l
Rizs 16,2 kg
Petrezselyemzöld mirelit 0,375 kg
Sárgarépa mirelit 6,42 kg
Fehérrépa mirelit 3,71 kg
Őrölt bors 0,019 kg
Só 0,37 kg
Ételízesítő 0,18 kg





 



 


Friss hírek

2025. április 30, szerda

Pest vármegye - 03. számú vizsgálat - Tálalókonyha (közétkeztető) - Budapest

Pest vármegye - 02. számú vizsgálat - Barlang Étterem - Budapest

Tovább >

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >