Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

2025. december 22, hétfő

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

A karácsony egyik legkedveltebb étele a halászlé, melynek elkészítése minden családban eltérő, azonban az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok megegyeznek. A tökéletes halászlé alapja a friss alapanyag, ezért fontos megbízható helyről vásárolni a halat, figyelve arra, hogy húsa rugalmas, szeme tiszta, illata pedig friss legyen. Fagyasztott hal esetén ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta jégkristály vagy elszíneződés, mert ezek többszöri kiolvasztásra utalhatnak. A friss halat 0–2°C között, a hűtő legalsó részében tároljuk, és lehetőség szerint 24 órán belül készítsük el. Fontos, hogy a nyers hal más élelmiszerekkel, különösen készételekkel, ne érintkezzen, így elkerülhetjük a keresztszennyeződés veszélyét. A hal megtisztítása után minden eszközt és munkafelületet alaposan mossunk el forró, mosogatószeres vízzel, és a halas vágódeszkát ne használjuk más alapanyagokhoz. A megfelelő hőkezelés is kulcsfontosságú. A halászlé biztonságos, ha a halhús legalább 10 percig lobogva forr, a kész ételt két órán belül fogyasszuk vagy hűtsük le, a maradékot 1–2 napig tároljuk, újra melegítéskor mindig forraljuk fel. 

Az ünnepi asztal másik nagy klasszikus fogása a májas töltelékkel készített, egészben sült pulyka, amely kiemelt odafigyelést igényel. A tölteléket - közvetlen a töltés előtt - frissen készítsük, a májat és a többi hozzávalót lehetőség szerint előre hőkezeljük. A legfontosabb szabály, hogy a pulyka és a töltelék belső hőmérséklete egyaránt elérje a 75°C-ot, ami garantálja, hogy az esetleges kórokozók (pl. Salmonella, Campylobacter) elpusztuljanak. Maghőmérő segítségével érdemes a comb legvastagabb részén, a mellben és a töltelék közepében is ellenőrizni a hőmérsékletet.  Az egészben sült pulyka sütése hosszabb időt vesz igénybe: 180°C-on általában 3,5–4,5 óra szükséges a mérettől függően. A maradékokat két órán belül ajánlott lehűteni, és maximum 1–2 napig tároljuk vagy fagyasszuk le. 

A mézeskalács a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan finomsága, melynek készítése során elsősorban a tojás felhasználása igényel nagyobb odafigyelést. A tojást nem szükséges megmosni, legfeljebb közvetlenül a felhasználás előtt. Ha a boltban hűtőből vettük ki a tojást, otthon is tároljuk hűtve. Friss tojásokat használjunk és mindig külön edénybe üssük fel őket. A romlott tojást kellemetlen, kénes szag, híg fehérje és széteső vagy elszíneződött sárgája jelzi, ilyen tojásokat ne használjunk. A mézeskalács készítése közben nehéz megállni, hogy a készülő nyers tésztából ne csipegessen a család, legfőképp a gyerekek. Élelmiszerbiztonsági szempontból azonban nem javasolt nyers tésztát fogyasztani. A tojást tartalmazó ételeket alaposan meg kell sütni vagy főzni, hogy belső hőmérsékletük legalább 75 °C legyen, így elpusztulnak a kórokozók. A nyers süteménytészta fogyasztása is kockázatos, mert a liszt E. coli-t tartalmazhat. 

A díszítésnél kerüljük a nyers tojásos máz használatát. A tojás hőkezelés nélkül Salmonella baktériumot tartalmazhat, ami már kis mennyiségben is káros lehet az egészségre. Különösen veszélyes lehet a gyermekekre, idősekre, kismamákra vagy legyengült immunrendszerű személyekre. A biztonságos megoldás a hőkezelt máz (vízgőz felett felvert tojáshab), amely ugyanolyan szép és tartós, mégis alacsonyabb kockázatú.

További hasznos tanácsok és oktatási anyagok a Nébih Oktatási Program oldalán elérhetők:
https://nebihoktatas.hu


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

Európai madárinfluenza helyzet 2025 ősz

2025. november 7, péntek

2025. szeptember 1-je óta napjainkig Európában összesen 492 baromfitartó gazdaságban, 89 fogságban tartott madarakat tartó létesítményben és 5.248 db vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

Az érintett országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Észak-Írország, Észak-macedón Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Izland, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Frissítve: 2025.12.22.

 

 

 

 

 

 

 

Európai madárinfluenza térkép
 

A térkép forrása: Friedrich-Loeffler-Institut (FLI)


null Nógrád megye - 5. vizsgálat - Salgótarján - Móra Ferenc Általános Iskola

Nógrád megye - 5. vizsgálat - Salgótarján - Móra Ferenc Általános Iskola

Nógrád megye - 5. vizsgálat - Salgótarján - Móra Ferenc Általános Iskola

5. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Móra Ferenc Általános Iskola Tálalókonyha (3153 Dorogháza, Malom út 110.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

ÁTLAG FELETTI

átlagos

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Tarhonyaleves, Finomfőzelék fűszeres csirkemellel, Fehér kenyér

Mintavétel ideje: 2015. június 10.

Napi adag: 129 adag

Főzőkonyha: Dorogháza Község Önkormányzat

(3153 Dorogháza, Malom út. 24.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tarhonyaleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Narancsos-drappos lében közel azonos méretű burgonyakockák, többségében világosra pirított házi tarhonya, kevés hagyma darabka. A tarhonya közt néhány sötétebb, barnás árnyalatú szem is látható. Alján fűszerszemcsék, tetején fakó sárga, apró zsírcseppek.

Állomány:

A lé hígan folyó, a burgonyai idei, kellően puha, a tarhonya kevésbé rugalmas, kissé túlfőtt.

Illat:

Kissé gyenge, jellegtelen, aroma- és fűszerszegény. "Zsíros" szagú.

Íz:

Aroma-és fűszerszegény, jellegtelen. Idegen íztől mentes.

 

Finomfőzelék fűszeres csirkemellel (0,3 l/adag, 0,07 kg/adag)

Külső megjelenés:

Zöldes-fehér, kellően besűrített lében sárga-és fehérrépa kockák, apró karfiolrózsák, zöldborsó szemek, zöldpetrezselyem darabkák. Apró bors-és egyéb fűszerszemcsékkel megszórt, világos drapp színű csirkemell szelet, fűszerpaprikától narancsos pirosra színezett szaftban.

Állomány:

A főzelék megfelelően besűrített, csomómentes, a zöldségek kellően puhák. A borsó héja kissé kemény. A karfiol friss, a többi zöldségféle mirelit. A hús rugalmasan puha, omlós, szaftos.

Illat:

A zöldségek illata érezhető, tiszta, harmonikus. A hús kellemesen fűszeres, aromás.

Íz:

A sárgarépától enyhén édeskés, kellemesen fűszeres, a karfiol íze jól kiegészíti a többi zöldség ízét. Jellegzetes, tiszta. A hús fűszeres, aromás, ízletes. Összességében kellemes, harmonikus.

 

Fehér kenyér

(1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

 

 

 

Kb. 1 cm vastag, egész szelet kenyér. Héja világos aranybarna, bélzete törtfehér színű.

Állomány:

A bélzet puha, laza, rugalmas, több nagyobb légüreg látható. Héja visszapuhult.

Illat:

Jellegzetes gabona illatú, enyhén élesztő szagú. Tiszta, idegen illattól mentes.

Íz:

Kellemes, tiszta, minden idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Tarhonya leves

tarhonya

burgonya

mirelit sárgarépa

mirelit petrezselyemgyökér

lecsókonzerv

vöröshagyma

petrezselyemzöld

fűszerpaprika

bors

só 15g

 

Finomfőzelék

Tej

Mirelit zöldborsó

Mirelit sárgarépa

Mirelit petrezselyemgyökér

Karfiol

Liszt

Olaj

Petrezselyemzöld

Bors

 

Fűszeres csirkemell

Csirkemell filé

Olaj

Szárnyas fűszerkeverék

Bors

 


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >