Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

2025. december 22, hétfő

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

A karácsony egyik legkedveltebb étele a halászlé, melynek elkészítése minden családban eltérő, azonban az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok megegyeznek. A tökéletes halászlé alapja a friss alapanyag, ezért fontos megbízható helyről vásárolni a halat, figyelve arra, hogy húsa rugalmas, szeme tiszta, illata pedig friss legyen. Fagyasztott hal esetén ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta jégkristály vagy elszíneződés, mert ezek többszöri kiolvasztásra utalhatnak. A friss halat 0–2°C között, a hűtő legalsó részében tároljuk, és lehetőség szerint 24 órán belül készítsük el. Fontos, hogy a nyers hal más élelmiszerekkel, különösen készételekkel, ne érintkezzen, így elkerülhetjük a keresztszennyeződés veszélyét. A hal megtisztítása után minden eszközt és munkafelületet alaposan mossunk el forró, mosogatószeres vízzel, és a halas vágódeszkát ne használjuk más alapanyagokhoz. A megfelelő hőkezelés is kulcsfontosságú. A halászlé biztonságos, ha a halhús legalább 10 percig lobogva forr, a kész ételt két órán belül fogyasszuk vagy hűtsük le, a maradékot 1–2 napig tároljuk, újra melegítéskor mindig forraljuk fel. 

Az ünnepi asztal másik nagy klasszikus fogása a májas töltelékkel készített, egészben sült pulyka, amely kiemelt odafigyelést igényel. A tölteléket - közvetlen a töltés előtt - frissen készítsük, a májat és a többi hozzávalót lehetőség szerint előre hőkezeljük. A legfontosabb szabály, hogy a pulyka és a töltelék belső hőmérséklete egyaránt elérje a 75°C-ot, ami garantálja, hogy az esetleges kórokozók (pl. Salmonella, Campylobacter) elpusztuljanak. Maghőmérő segítségével érdemes a comb legvastagabb részén, a mellben és a töltelék közepében is ellenőrizni a hőmérsékletet.  Az egészben sült pulyka sütése hosszabb időt vesz igénybe: 180°C-on általában 3,5–4,5 óra szükséges a mérettől függően. A maradékokat két órán belül ajánlott lehűteni, és maximum 1–2 napig tároljuk vagy fagyasszuk le. 

A mézeskalács a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan finomsága, melynek készítése során elsősorban a tojás felhasználása igényel nagyobb odafigyelést. A tojást nem szükséges megmosni, legfeljebb közvetlenül a felhasználás előtt. Ha a boltban hűtőből vettük ki a tojást, otthon is tároljuk hűtve. Friss tojásokat használjunk és mindig külön edénybe üssük fel őket. A romlott tojást kellemetlen, kénes szag, híg fehérje és széteső vagy elszíneződött sárgája jelzi, ilyen tojásokat ne használjunk. A mézeskalács készítése közben nehéz megállni, hogy a készülő nyers tésztából ne csipegessen a család, legfőképp a gyerekek. Élelmiszerbiztonsági szempontból azonban nem javasolt nyers tésztát fogyasztani. A tojást tartalmazó ételeket alaposan meg kell sütni vagy főzni, hogy belső hőmérsékletük legalább 75 °C legyen, így elpusztulnak a kórokozók. A nyers süteménytészta fogyasztása is kockázatos, mert a liszt E. coli-t tartalmazhat. 

A díszítésnél kerüljük a nyers tojásos máz használatát. A tojás hőkezelés nélkül Salmonella baktériumot tartalmazhat, ami már kis mennyiségben is káros lehet az egészségre. Különösen veszélyes lehet a gyermekekre, idősekre, kismamákra vagy legyengült immunrendszerű személyekre. A biztonságos megoldás a hőkezelt máz (vízgőz felett felvert tojáshab), amely ugyanolyan szép és tartós, mégis alacsonyabb kockázatú.

További hasznos tanácsok és oktatási anyagok a Nébih Oktatási Program oldalán elérhetők:
https://nebihoktatas.hu


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

Európai madárinfluenza helyzet 2025 ősz

2025. november 7, péntek

2025. szeptember 1-je óta napjainkig Európában összesen 492 baromfitartó gazdaságban, 89 fogságban tartott madarakat tartó létesítményben és 5.248 db vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

Az érintett országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Észak-Írország, Észak-macedón Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Izland, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Frissítve: 2025.12.22.

 

 

 

 

 

 

 

Európai madárinfluenza térkép
 

A térkép forrása: Friedrich-Loeffler-Institut (FLI)


null Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde

Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde

Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde

13. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Vidámságok Háza Bölcsőde (2800 Tatabánya, Erőmű tér 6.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Karfiolleves, finomfőzelék, vagdalt, hétmagvas kenyér

Mintavétel ideje: 2015. május 14.

Napi adag: 63 adag/ebéd

Főzőkonyha: Müller&Varga Kft. (2800 Tatabánya, Erőmű tér 6.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiolleves (0,2 l/adag)

Külső megjelenés:

Drapp színű, híg lében sok karfiol rózsa darab és törmelék, egyenetlenül szeletelt sárgarépa, fehérrépa valamint zöldfűszer levél foszlány látható. Alján fekete és piros fűszerszemcsék, tetején narancssárga zsírcseppek.

Állomány:

A lé hígan folyó, kissé zavaros. A karfiol és a répa enyhén túlfőtt, szájban elomló. A leves tészta betétet nem tartalmaz.

Illat:

Enyhe karfiol illat érezhető. Jellegzetes, kissé aromaszegény.

Íz:

Kevésbé aromás, kellően sós, a sok sárgarépától enyhén édeskés. A karfiol íze érezhető. Összhatása nem teljesen harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

Finomfőzelék, vagdalt (0,2 l, 0,05 kg/adag)

Külső megjelenés:

Sűrű, fehér főzelékalapban sok egyenletesen aprított sárgarépa kocka, kevesebb zöldborsó és petrezselyem levél darab. A vagdalt őzgerinc formában sült, kb. 1cm vastag szelet, domború felülete sötétbarna. Vágási felülete mozaikos, viszonylag sok darált hús, zsemledarabok és fűszerszemcsék láthatók.

Állomány:

A főzelék alap kellő mértékben besűrített, csomómentes. A répa puha, a zöldborsó kissé keményebb.
A vagdalt puha, szájban elomló, szinte pépes. A húsosabb falatok rugalmasabb állagúak.

Illat:

Finomfőzelékre jellemző, a répa édeskés illata intenzívebb a borsó szagánál. Kevésbé fűszeres, aromaszegény, a hús szaga érezhető.

Íz:

A főzelék édeskés ízű. A sárgarépa dominál. A vagdalt, fűszer és aromaszegény. Az áztatott zsemle íze a kelleténél jobban érvényesül. Összhatásában a két gyenge íz kevésbé harmonikus, jellegtelen.

 

Hétmagvas kenyér(fél szelet/adag)

Külső megjelenés:

1db, fél szelet, kb.1,5 cm vastagságú, aranybarna héjú kenyérszelet. Bélzete világosbarna, sok maggal és gabona pehellyel tarkítva.

Állomány:

A héj visszapuhult, elvesztette roppanós frissességét. A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, kellő mértékben átsült.

Illat:

Jellegzetes, kissé savanykás, gyengén élesztő szagú.

Íz:

Gyengén savanykás, a magok íze jól érvényesül. Aromás, zamatos. A héj visszapuhulása miatt kevésbé friss érzetet kelt.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Karfiolleves (10 adag)

sárgarépa – 0,2 kg-

petrezselyemzöld – 0,2 csomó

zellergumó – 0,05 kg-

gyökér – 0,06 kg-

só – 6 gr-

étolaj – 0,04 l-

liszt – 0,04 kg-

karfiol – 0,4 kg-

bors – 0,0003 kg-

fűszerpaprika – 0,003 kg-

vöröshagyma – 0,02 kg-

 

Finomfőzelék (10 adag)

finomfőzelék mirelit – 1,5 kg-

étolaj – 0,04 l-

liszt – 0,1 kg-

kristálycukor – 0,01 kg-

tej 1,5% - 0,8 l-

petrezselymzöld – 0,2 cs-

só – 8 gr-

 

Vagdalt (10 adag)

sertés comb – 0,5 kg-

vöröshagyma – 0,02 kg-

vizes zsemle – 2 db-

só – 8 gr-

bors – 0,0003 kg-

tojás -0,8 db-

étolaj – 0,06 l-

zsemlemorzsa -0,02 kg-

fokhagyma – 0,005 kg-

fűszerpaprika – 0,003 kg-


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >