Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

2025. december 22, hétfő

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

A karácsony egyik legkedveltebb étele a halászlé, melynek elkészítése minden családban eltérő, azonban az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok megegyeznek. A tökéletes halászlé alapja a friss alapanyag, ezért fontos megbízható helyről vásárolni a halat, figyelve arra, hogy húsa rugalmas, szeme tiszta, illata pedig friss legyen. Fagyasztott hal esetén ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta jégkristály vagy elszíneződés, mert ezek többszöri kiolvasztásra utalhatnak. A friss halat 0–2°C között, a hűtő legalsó részében tároljuk, és lehetőség szerint 24 órán belül készítsük el. Fontos, hogy a nyers hal más élelmiszerekkel, különösen készételekkel, ne érintkezzen, így elkerülhetjük a keresztszennyeződés veszélyét. A hal megtisztítása után minden eszközt és munkafelületet alaposan mossunk el forró, mosogatószeres vízzel, és a halas vágódeszkát ne használjuk más alapanyagokhoz. A megfelelő hőkezelés is kulcsfontosságú. A halászlé biztonságos, ha a halhús legalább 10 percig lobogva forr, a kész ételt két órán belül fogyasszuk vagy hűtsük le, a maradékot 1–2 napig tároljuk, újra melegítéskor mindig forraljuk fel. 

Az ünnepi asztal másik nagy klasszikus fogása a májas töltelékkel készített, egészben sült pulyka, amely kiemelt odafigyelést igényel. A tölteléket - közvetlen a töltés előtt - frissen készítsük, a májat és a többi hozzávalót lehetőség szerint előre hőkezeljük. A legfontosabb szabály, hogy a pulyka és a töltelék belső hőmérséklete egyaránt elérje a 75°C-ot, ami garantálja, hogy az esetleges kórokozók (pl. Salmonella, Campylobacter) elpusztuljanak. Maghőmérő segítségével érdemes a comb legvastagabb részén, a mellben és a töltelék közepében is ellenőrizni a hőmérsékletet.  Az egészben sült pulyka sütése hosszabb időt vesz igénybe: 180°C-on általában 3,5–4,5 óra szükséges a mérettől függően. A maradékokat két órán belül ajánlott lehűteni, és maximum 1–2 napig tároljuk vagy fagyasszuk le. 

A mézeskalács a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan finomsága, melynek készítése során elsősorban a tojás felhasználása igényel nagyobb odafigyelést. A tojást nem szükséges megmosni, legfeljebb közvetlenül a felhasználás előtt. Ha a boltban hűtőből vettük ki a tojást, otthon is tároljuk hűtve. Friss tojásokat használjunk és mindig külön edénybe üssük fel őket. A romlott tojást kellemetlen, kénes szag, híg fehérje és széteső vagy elszíneződött sárgája jelzi, ilyen tojásokat ne használjunk. A mézeskalács készítése közben nehéz megállni, hogy a készülő nyers tésztából ne csipegessen a család, legfőképp a gyerekek. Élelmiszerbiztonsági szempontból azonban nem javasolt nyers tésztát fogyasztani. A tojást tartalmazó ételeket alaposan meg kell sütni vagy főzni, hogy belső hőmérsékletük legalább 75 °C legyen, így elpusztulnak a kórokozók. A nyers süteménytészta fogyasztása is kockázatos, mert a liszt E. coli-t tartalmazhat. 

A díszítésnél kerüljük a nyers tojásos máz használatát. A tojás hőkezelés nélkül Salmonella baktériumot tartalmazhat, ami már kis mennyiségben is káros lehet az egészségre. Különösen veszélyes lehet a gyermekekre, idősekre, kismamákra vagy legyengült immunrendszerű személyekre. A biztonságos megoldás a hőkezelt máz (vízgőz felett felvert tojáshab), amely ugyanolyan szép és tartós, mégis alacsonyabb kockázatú.

További hasznos tanácsok és oktatási anyagok a Nébih Oktatási Program oldalán elérhetők:
https://nebihoktatas.hu


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

Európai madárinfluenza helyzet 2025 ősz

2025. november 7, péntek

2025. szeptember 1-je óta napjainkig Európában összesen 492 baromfitartó gazdaságban, 89 fogságban tartott madarakat tartó létesítményben és 5.248 db vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

Az érintett országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Észak-Írország, Észak-macedón Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Izland, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Frissítve: 2025.12.22.

 

 

 

 

 

 

 

Európai madárinfluenza térkép
 

A térkép forrása: Friedrich-Loeffler-Institut (FLI)


null Fejér megye - 55. számú vizsgálat - Aranybárka Egyesület Szociális Otthon Tálalókonyha - Gárdony

Fejér megye - 55. számú vizsgálat - Aranybárka Egyesület Szociális Otthon Tálalókonyha - Gárdony

Fejér megye - 55. számú vizsgálat - Aranybárka Egyesület Szociális Otthon Tálalókonyha - Gárdony

55. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Aranybárka Egyesület Szociális Otthon Tálalókonyha (2483 Gárdony, Móricz Zs. út 33.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Rizsleves, Petrezselymes burgonya,

Töltött csirkecomb, Uborka saláta

 

Mintavétel ideje: 2016.10.25.

Napi adag: 86 adag/ebéd

Főzőkonyha: Aranybárka Egyesület

(8111 Seregélyes, Szőlőhegy Öreghegyi út 65.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Rizsleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától színezett opálos alaplé, felületén arányos mennyiségű zsiradékcseppek valamint zöldfűszer darabok láthatóak. Benne sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, és karalábé darabok egyenetlen méretűre és formára vágva. Levesbetétként aránytalanul kevés rizst tartalmaz. Az alaplében 2 db szétfőtt, málló nagy paradicsom darab található.

Állomány:

A hígan folyó alaplében a zöldségek jól átfőttek, puhák a rizs szétfőtt, szétmálló.

Illat:

Jellegtelen, üres, enyhén zöldséges. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegtelen, üres enyhén zöldséges íz, megfelelően sós. Idegen íztől mentes.

Töltött csirkecomb (1 db/adag)

Külső megjelenés:

1 db bőrős csirke felsőcomb. Bőre részben világosbarna, részben túlpirult, tetején nagydarab pirospaprika szelet mely részben megégett. A töltetlék barna színű, mennyisége megfelelő, de levált a húsról.

Állomány:

A hús kellően átsült, puha, kissé száraz. A töltetlék egynemű, homogén, krémes állagú, nem széteső.

Illat:

Enyhén égett illatú, a töltetlék fűszeres illata dominál.

Íz:

A töltetlék fűszeres, borsos, fokhagymás íze dominál.

 Petrezselymes burgonya (20dkg/adag)

Külső megjelenés:

Közel egyenletes kockákra vágott jól tisztított burgonya darabok, egyöntetűen világossárga színűek. Felületük zsiradéktól mentes petrezselyemzölddel egyenetlenül szórt.

Állomány:

Puha, szájban elomló, egyenletesen átfőtt.

Illat:

Jellegtelen, üres illat a zöldfűszer illata nem érezhető. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegtelen üres, aromaszegény, sótlan, a petrezselyem íze nem érezhető. Idegen íztől mentes.

Uborka saláta (5 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Egyenletesen vékonyra szeletelt, hámozatlan sötétzöld színű uborkaszeletek áttetsző lében. a salátalében apró borsszemcsék, vöröshagyma- és fokhagyma darabok láthatóak.

Állomány:

Puha uborka és hagyma szeletek, a saláta lé megfelelően hígan folyó.

Illat:

Megfelelően édeskés-savanykás illatú, a fűszerezettség érezhető. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Édeskés-savanykás megfelelően ecetes ízű. A bors íze túlságosan dominál ettől csípős. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva

Rizsleves

Rizs 0,7 kg

Só 0,2 kg

Étolaj 0,06 l

Sárgarépa (mirelit) 1 kg

Liszt 0,6 kg

Erőleves alap 0,18 kg

Fehérrépa (mirelit) 1 kg

Zeller (mirelit) 5 kg

Vöröshagyma 0,3 kg

Zöldségmix 1 kg

Őrölt bors 0,02 kg

Töltött csirkecomb

Csirke felsőcomb 18 kg

Zsemle 30 db

Tojás 20 db

Étolaj 0,5 l

Majoranna 0,2 kg

Vöröshagyma 0,4 kg

Delikát 0,3 kg

Csirkemáj 1 kg

Petrezselymes burgonya

Burgonya 30 kg

Étolaj 0,5 kg

Petrezselyemzöld (mirelit) 1 kg

Uborkasaláta

Uborka 14,5 kg

Kristálycukor 0,9 kg

Ecet 0,4 l

Só 0,4 kg

 

 

 


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >