Magas nitrát tartalmú zöldségek fogyasztásának kockázata csecsemőknél
Fontos tudni, hogy bizonyos zöldségek gyűjtik és felhalmozzák a nitrát vegyületeket, ezért ezeket 8 hónapos kor alatt célszerű kerülni a kisgyermekek etetésénél, illetve csak megfelelő óvintézkedések mellett adhatóak a kicsiknek.
Frissítve:2025.12.16
A nitrát mérgezést csecsemőknél okozhatja például a házi készítésű sárgarépa püré és a főtt cékla, amelyet sajnos sem a zöldségek, sem az elkészített ételek hűtve tárolása nem tud megakadályozni. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a problémát okozó vegyületeket átalakító enzimrendszer, amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen. A nitrát mérgezés felnőtteknél nagyon ritka.
A megbetegedést methaemoglobinémiának nevezi a szakirodalom. A mérgezés során a nitrátból az emésztés hatására kialakuló nitrit a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet.
A nitrát a csecsemők szervezetébe magas nitrát tartalmú (ásott kutas) ivóvíz fogyasztással is bejuthat, ezért van szerepe csecsemők esetében a közüzemi vízellátásnak, mert a vezetékes víz, akárcsak a bébiételek nitrát tartalma szigorúan és rendszeresen ellenőrzött.
Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeiről és az 1881/2006/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2023/915/EU rendelet szerint az élelmiszeripar által előállított bébiételek esetében 200 mg/kg nitrát határérték került meghatározásra. A jogszabályban leveles zöldségekre (saláta, spenót, rukkola) megállapított határértékek 2000 és 7000 mg/kg közöttiek, céklára nincs határérték megállapítva.
A Nébih vizsgálatai több éve következetesen magas nitráttartalmat állapítanak meg cékla esetében. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján fogyasztása kisgyermekek és csecsemők számára nem ajánlott! Megjegyzendő, hogy a nitráttartalom növekedését a hűtve tárolás nem akadályozza meg.
A megelőzésben fontos a szülői gondosság és a védőnők felvilágosító szerepe.
