Felhívás az állattartókhoz: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

2025. május 1, csütörtök

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések továbbra is érvényben vannak. Bár a rábapordányi eset óta nem igazoltunk új fertőzést, a vírus rendkívüli ragályossága és hosszú lappangási ideje miatt továbbra is elengedhetetlen, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa az érvényes járványvédelmi előírásokat és óvintézkedéseket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet arra, hogy több korábbi intézkedést módosítottak vagy meghosszabbítottak, valamint új előírások is hatályba léptek.

A fertőzéssel érintett öt szarvasmarha-telepet a hatóságok az Állategészségügyi Operatív Törzs irányításával felszámolták. Az érintett telepeken jelenleg is folyik a hatósági előírások szerinti fertőtlenítés és takarítás, amely a majdani újratelepítés feltétele. A Nébih és a vármegyei hatóságok országszerte rendszeres ellenőrzéseket végeznek az állattartó telepeken, ellenőrzik az intézkedések betartását és mintavételeket végeznek.

A járvány további terjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az alábbi intézkedések betartása:
•    Szigorú belépési rend a telepekre 
•    Fertőtlenítő szerek alkalmazása 
•    Védőruházat viselése 
•    Más gazdaságok állataival való közvetlen érintkezés kerülése 

Emellett a hatóság további kiegészítő intézkedéseket is elrendelt. 2025. május 5-ig meghosszabbítottuk a fogékony állatok külső szolgáltató általi nyírásának, körmölésének és egyéb, nem napi szintű tevékenységeinek tilalmát. Kivételt csak az állat életét közvetlenül veszélyeztető esetek képeznek. A nagylétszámú tejtermelő gazdaságoknak heti rendszerességgel elegytej-mintát kell venniük a telep hűtőjéből, és azt a járási hivatalba kell eljuttatni surveillance vizsgálat céljából (az állam költségén). Az úgynevezett további korlátozás alatt álló területeken ezentúl a vadászatra jogosultak kötelesek mintát venni a fogékony vadfajokból. Az elejtett állat testének felhasználása nem függ a vizsgálat eredményétől, azonban mintavétel nélküli vagy alkalmatlan minta esetén a teljes testet forgalomképtelennek minősítik, állami kártalanítás nélkül elkobozzák.

A mindenkori hatályos intézkedések részletes listája a Nébih hivatalos portálján elérhető: https://portal.nebih.gov.hu/-/ragados-szaj-es-koromfajas-jarvany-kapcsan-elrendelt-hazai-intezkedesek

A hatóság fokozott ellenőrzéseket végez az ország egész területén. A cél: a teljes állatállomány védelme. Az állattartók ezeket a tüneteket soha ne hagyják figyelmen kívül! Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalja állatán, azonnal értesítse az állatorvost vagy a hatóságot: étvágytalanság, levertség, depresszió, láz, sántaság, csökkent tejtermelés, nyáladzás, újszülöttek hirtelen elhullása, hólyagok, sebek a szájban, nyelven, tőgyön, lábvégeken.

A betegség bejelentési kötelezettség alá esik.
Gyanú esetén azonnal értesítse: az ellátó állatorvost, vagy a járási hivatal állategészségügyi osztályát vagy hívja a Nébih Zöldszámát: +36 80 263 244 
A bejelentés elmulasztása jogkövetkezményekkel jár.

Részletes információ: https://portal.nebih.gov.hu/rszkf


Friss hírek

2025. április 30, szerda

Lezárult a Nébih által koordinált tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott. A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

Tovább >

2025. április 29, kedd

Adatközlés - Az elmúlt időszakban több, mint 1500 RSZKF-vírusra fogékony vadállat laborvizsgálata történt meg, mind negatív

Kérjük a sajtót, hogy hiteles tájékoztatással segítse a vírus elleni védekezést. Nem történt és nem történik adateltitkolás az RSZKF (ragadós száj- és körömfájás) vírus elleni hatósági vizsgálatokkal kapcsolatban. A Nébih laboratóriuma több mint 1500 vadmintát vizsgált meg és egyik esetben sem mutattak ki RSZKF-fertőzést.

Tovább >

Lezárult a Nébih által koordinált tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2025. április 30, szerda

Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott. A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

A kiemelt időszakban összesen 482 ellenőrzésre került sor, melyek közül 166 húskészítmény-, 139 sütőipari, 55 édesipari előállítónál, 73 pedig tojáscsomagoló létesítményben történt. A borászati termékek forgalmazását 49 helyen ellenőrizték a szakemberek.
A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 5 alkalommal figyelmeztetést alkalmaztak, és 38 esetben bírság kiszabása van folyamatban, összesen 5 millió forint értékben.

A megállapított hiányosságok és szabálytalanságok okán 4 alkalommal volt indokolt a tevékenység korlátozása (2 húskészítmény- és 2 sütőipari előállítónál). Forgalomból kivonásra 48 élelmiszertétel esetében, 1879 kg mennyiségben került sor. Ezek jellemzően lejárt, valamint nem nyomonkövethető alapanyagok vagy termékek voltak.

Az ellenőrzéseken leginkább higiéniai hiányosságok fordultak elő, különösen a sütőiparban. A termékek élelmiszerkönyvi, illetve a gyártmánylapnak való megfelelőségével kapcsolatos hibát is főként a sütőipari üzemekben tártak fel az ellenőrök. Az édesipari létesítmények és a tojáscsomagolók kisebb hiányosságoktól eltekintve az előírások szerint üzemeltek. A külföldi borok, illetve gyöngyözőborok ellenőrzése is jó eredménnyel zárult.

A 2025-ös tavaszi szezonális ellenőrzés részletes eredményei

A laboratóriumi vizsgálatok tapasztalatai
Laboratóriumi vizsgálat céljából az előállítóknál 29 húsvéti édességből, 56 kalácsból, valamint 64 húsvéti sonkából és füstölt húskészítményből történt hatósági mintavétel. 
Megnyugtató eredménnyel zárultak a húsvéti édességekből vett minták laboratóriumi vizsgálatai, ugyanis a zsírsav-összetételre, a nem jelölt allergének és a Salmonella esetleges jelenlétére irányuló vizsgálatok alapján valamennyi termék megfelelt az előírásoknak.

A kalácsok esetében ellenőrzött minimális zsírtartalom kapcsán mindössze két, az előírtnál alacsonyabb zsírtartalommal rendelkező foszlós kalács volt kifogásolható.

A húsvéti sonkák és egyéb húskészítmények sótartalmát és mikrobiológiai paramétereit (Salmonella, Listeria monocytogenes) is vizsgálták a szakértők. A különböző termékekből vett minták döntő többsége megfelelt az előírtaknak, mindössze 6 termék sótartalma volt magasabb a megengedettnél. 

Az összesen 38 ellenőrzött étkezési tojás mikrobiológiai vizsgálata Salmonella jelenlétét nem mutatta ki. Szintén jó eredményeket hozott a külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése, mely során mindössze egy (érzékszervi hiba miatt) kifogásolt tételt találtak a felügyelők.
Az általános létesítmény-ellenőrzési szempontok mellett a hatósági szakemberek figyelmet fordítottak az adalékanyagokra vonatkozó követelmények és a késztermékek jelölési előírásainak érvényesülésére is.

Füstölt húskészítmények, sonkák előállításának ellenőrzése
Az ellenőrzés alá vont 166 húskészítmény-előállítónál 13 esetben higiéniai hiányosságot tártak fel a szakemberek, a nyomonkövethetőség 6 alkalommal volt kifogásolható, 6 esetben nem felelt meg a termék a Magyar Élelmiszerkönyv, illetve a gyártmánylap előírásainak, 3 esetben pedig az adalékanyagok felhasználásával adódott probléma. 
A tevékenység felfüggesztése 2 esetben volt indokolt higiéniai hiányosságok és jelöletlen, nyomonkövethetetlen termékek miatt.

Sütőipari termékek, kalácsok előállításának ellenőrzése 
A 139 sütőüzem közül 31 helyen állapítottak meg higiéniai hiányosságot az ellenőrök, 2 üzem esetében a tevékenység korlátozása is indokolt volt. Emellett 9 alkalommal nem teljesült az élelmiszerkönyvnek, valamint a gyártmánylapnak való megfelelés, 4 termék esetében pedig a nyomonkövethetőség.

Édesipari termékek, különösen a húsvéti édességek előállításának ellenőrzése
Az ellenőrzött 55 üzemben mindössze 2 helyen tapasztalt higiéniai hiányosságot a hatóság, 1 esetben pedig a gyártmánylappal való egyezéssel adódtak gondok.

Tojáscsomagolók ellenőrzése
A 73 tojáscsomagoló ellenőrzése során 5 esetben higiéniai hiányosságot, 1 esetben nyomonkövethetőségi problémát állapítottak meg a hatóság emberei. Az egyéb követelményeknek (többek között a minőségi osztályba sorolás, tárolás, minőségmegőrzési idő feltüntetése) valamennyi létesítmény megfelelt.

Borászati termékek ellenőrzése
A borászati termékek, különösen a külföldi borok, illetve gyöngyözőborok forgalmazásának ellenőrzése alkalmával 1 üzletben nyomonkövetési hiányosságot állapítottak meg a felügyelők, és érzékszervi hiba miatt 1 fogyasztásra alkalmatlan tételt találtak. Az összesen 49 helyszínen végzett vizsgálat során egyéb kifogást nem állapított meg a hatóság.


Friss hírek

2025. május 1, csütörtök

Felhívás az állattartókhoz: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések továbbra is érvényben vannak. Bár a rábapordányi eset óta nem igazoltunk új fertőzést, a vírus rendkívüli ragályossága és hosszú lappangási ideje miatt továbbra is elengedhetetlen, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa az érvényes járványvédelmi előírásokat és óvintézkedéseket.

Tovább >

2025. április 29, kedd

Adatközlés - Az elmúlt időszakban több, mint 1500 RSZKF-vírusra fogékony vadállat laborvizsgálata történt meg, mind negatív

Kérjük a sajtót, hogy hiteles tájékoztatással segítse a vírus elleni védekezést. Nem történt és nem történik adateltitkolás az RSZKF (ragadós száj- és körömfájás) vírus elleni hatósági vizsgálatokkal kapcsolatban. A Nébih laboratóriuma több mint 1500 vadmintát vizsgált meg és egyik esetben sem mutattak ki RSZKF-fertőzést.

Tovább >

null Budapest - XII. kerület - 162. számú vizsgálat - Németvölgyi Általános Iskola Tálalókonyha

Budapest - XII. kerület - 162. számú vizsgálat - Németvölgyi Általános Iskola Tálalókonyha

Budapest - XII. kerület - 162. számú vizsgálat - Németvölgyi Általános Iskola Tálalókonyha

 

 

162. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Németvölgyi Általános Iskola Tálalókonyha
(1126, Budapest,Németvölgyi út 42-46.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,7 pont

 

 

Menü: Zöldborsóleves májgombóccal, császármorzsa baracklekvár öntettel

Foto: 

Mintavétel ideje: 2019. március 25.

Mintavételi alap: 356 adag

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év

A főzőkonyha neve, címe:
NFH Gasztro Kft. Főzőkonyha
(1121 Budapest Konkoly-Thege út 29-31.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldborsóleves májgombóccal (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: A sárgás-zöldes színű, opálos alaplében sok drappos-szürke nagyméretű májgombóc, jellemző színű, különböző méretű sárgarépa karika, fehér zöldségkocka és zöldborsó látható. a leves tetején apró, világos zsiradékcseppek gyöngyöznek és zöldfűszerdarabok láthatók. nem tól tetszetős a leves alján lévő viszonylag nagy mennyiségű zöldség és májgombóc törmelék miatt.
Állomány: A leves hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek kissé túlfőttek, a zöldborsó vegyes állományú, a májgombóc jellemző rugalmas, puha, a sűrítés csomómentes.
Illat:

A leves erőteljes májgombóc illatú, kevésbé harmonikus. A zöldségek illata gyengén érződik, ételízesítőre emlékeztető illat érezhető.

Íz: A zöldségek íze gyengén, az ételízesítő intenzíven érződik, a májgombóc borsos, az étel összhatásában kevésbé harmonikus.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Császármorzsa baracklekvár öntettel (25 dkg + 5 dkg /adag)

 

Külső megjelenés: Közel egyforma méretű, enyhén morzsálódó, aranybarnától a világosbarnáig terjedő császármorzsa,enyhén pirított foltokkal. tetszetős megjelenésű, étvágygerjesztő. Az öntet sárgabarackra jellemzően élénk narancssárga színű, csomómentes. összhatásában tetszetős megjelenésű.
Állomány: A császármorzsa rugalmas, csomómentes, egyenletesen átsült, szájban omlik, könnyen rágható. Az öntet sűrűn folyó, a felhasznált gyümölcs rostjai jól láthatók.
Illat:

A császármorzsa illata jellegzetes, harmonikus, édeskés. Az öntet sárgabarackra jellemző, harmonikus, savanykás.

Íz: A császármorzsa harmonikus, jellegzetes, megfelelően édesített. Az öntet sárgabarack lekvárra jellemzően savanykás, édeskés. Összhatásában harmonikus, a morzsa és a lekváregymást kiegészítve érik el az ételre jellemző ízhatást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma (1 db /adag)

Külső megjelenés: Az alma megfelelően érett, ép, egészséges, bordós-pirosas-narancsos színű. Tiszta felületű kártevőtől mentes.
Állomány: Az alma megfelelően érett, ropogós, lédús. A gyümölcs héja kissé kemény, nehezen rágható.
Illat:

Az alma jellegztes, savanykás, aromás, édeskés, tiszta.

Íz: Aromás, jellegzetesen savanykás, kevésbé édes ízű alma.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad:

Zöldborsóleves májgombóccal:

  • Étolaj
  • Búzaliszt
  • Májgombóc, mirelit
  • Petrezselyem, friss
  • Pirospaprika
  • Sárgarépa kocka
  • Só, jódozott
  • Zeller kocka, mirelit
  • Zöldborsó, mirelit 

Császármorzsa baracklekvár öntettel:

  • Étolaj
  • Császármorzsa, mirelit
  • Extradzsem

Friss hírek

2025. április 30, szerda

Pest vármegye - 03. számú vizsgálat - Tálalókonyha (közétkeztető) - Budapest

Pest vármegye - 02. számú vizsgálat - Barlang Étterem - Budapest

Tovább >

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >