Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

2025. december 22, hétfő

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

A karácsony egyik legkedveltebb étele a halászlé, melynek elkészítése minden családban eltérő, azonban az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok megegyeznek. A tökéletes halászlé alapja a friss alapanyag, ezért fontos megbízható helyről vásárolni a halat, figyelve arra, hogy húsa rugalmas, szeme tiszta, illata pedig friss legyen. Fagyasztott hal esetén ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta jégkristály vagy elszíneződés, mert ezek többszöri kiolvasztásra utalhatnak. A friss halat 0–2°C között, a hűtő legalsó részében tároljuk, és lehetőség szerint 24 órán belül készítsük el. Fontos, hogy a nyers hal más élelmiszerekkel, különösen készételekkel, ne érintkezzen, így elkerülhetjük a keresztszennyeződés veszélyét. A hal megtisztítása után minden eszközt és munkafelületet alaposan mossunk el forró, mosogatószeres vízzel, és a halas vágódeszkát ne használjuk más alapanyagokhoz. A megfelelő hőkezelés is kulcsfontosságú. A halászlé biztonságos, ha a halhús legalább 10 percig lobogva forr, a kész ételt két órán belül fogyasszuk vagy hűtsük le, a maradékot 1–2 napig tároljuk, újra melegítéskor mindig forraljuk fel. 

Az ünnepi asztal másik nagy klasszikus fogása a májas töltelékkel készített, egészben sült pulyka, amely kiemelt odafigyelést igényel. A tölteléket - közvetlen a töltés előtt - frissen készítsük, a májat és a többi hozzávalót lehetőség szerint előre hőkezeljük. A legfontosabb szabály, hogy a pulyka és a töltelék belső hőmérséklete egyaránt elérje a 75°C-ot, ami garantálja, hogy az esetleges kórokozók (pl. Salmonella, Campylobacter) elpusztuljanak. Maghőmérő segítségével érdemes a comb legvastagabb részén, a mellben és a töltelék közepében is ellenőrizni a hőmérsékletet.  Az egészben sült pulyka sütése hosszabb időt vesz igénybe: 180°C-on általában 3,5–4,5 óra szükséges a mérettől függően. A maradékokat két órán belül ajánlott lehűteni, és maximum 1–2 napig tároljuk vagy fagyasszuk le. 

A mézeskalács a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan finomsága, melynek készítése során elsősorban a tojás felhasználása igényel nagyobb odafigyelést. A tojást nem szükséges megmosni, legfeljebb közvetlenül a felhasználás előtt. Ha a boltban hűtőből vettük ki a tojást, otthon is tároljuk hűtve. Friss tojásokat használjunk és mindig külön edénybe üssük fel őket. A romlott tojást kellemetlen, kénes szag, híg fehérje és széteső vagy elszíneződött sárgája jelzi, ilyen tojásokat ne használjunk. A mézeskalács készítése közben nehéz megállni, hogy a készülő nyers tésztából ne csipegessen a család, legfőképp a gyerekek. Élelmiszerbiztonsági szempontból azonban nem javasolt nyers tésztát fogyasztani. A tojást tartalmazó ételeket alaposan meg kell sütni vagy főzni, hogy belső hőmérsékletük legalább 75 °C legyen, így elpusztulnak a kórokozók. A nyers süteménytészta fogyasztása is kockázatos, mert a liszt E. coli-t tartalmazhat. 

A díszítésnél kerüljük a nyers tojásos máz használatát. A tojás hőkezelés nélkül Salmonella baktériumot tartalmazhat, ami már kis mennyiségben is káros lehet az egészségre. Különösen veszélyes lehet a gyermekekre, idősekre, kismamákra vagy legyengült immunrendszerű személyekre. A biztonságos megoldás a hőkezelt máz (vízgőz felett felvert tojáshab), amely ugyanolyan szép és tartós, mégis alacsonyabb kockázatú.

További hasznos tanácsok és oktatási anyagok a Nébih Oktatási Program oldalán elérhetők:
https://nebihoktatas.hu


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

Európai madárinfluenza helyzet 2025 ősz

2025. november 7, péntek

2025. szeptember 1-je óta napjainkig Európában összesen 492 baromfitartó gazdaságban, 89 fogságban tartott madarakat tartó létesítményben és 5.248 db vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

Az érintett országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Észak-Írország, Észak-macedón Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Izland, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Frissítve: 2025.12.22.

 

 

 

 

 

 

 

Európai madárinfluenza térkép
 

A térkép forrása: Friedrich-Loeffler-Institut (FLI)


null Baranya megye - 35. számú vizsgálat - Rácz Tanya Kft. Lovastábor (Főzőkonyha)

Baranya megye - 35. számú vizsgálat - Rácz Tanya Kft. Lovastábor (Főzőkonyha)

Baranya megye - 35. számú vizsgálat - Rácz Tanya Kft. Lovastábor (Főzőkonyha)

35. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Rácz Tanya Kft. Lovastábor (Főzőkonyha)
(7677 Orfű-Lipóc)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,9 pont

 

 

Menü: Húsleves finommetélttel, zöldséggel, Brassói aprópecsenye, Csemegeuborka

 

 

Mintavétel ideje: 2018. július 11.

Mintavételi alap : 22 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek korosztály

Főzőkonyha üzemeltetője:
Rácz Tanya Kft.
(7630 Pécs, Álmos u. 1.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Húsleves finommetélttel, zöldséggel (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Az áttetsző, tiszta, aranysárga színű, petrezselyemzöld levélszemcséket tartalmazó alaplé tetején megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp látható. Az alaplében egyenetlen méretűre darabolt narancsos sárgarépacsíkok láthatók. Más zöldséget nem tartalmaz. A levesbetét törtfehér színű, megfelelő mennyiségű cérnametélt.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, a sárgarépa kissé túlfőtt,  a cérnametélt megfelelően megfőtt.
Illat: A húslevesre jellemző illat mellett ételízesítőre emlékeztető illat is érezhető. és zöldségek illata enyhén érezhető, kissé jellegtelen, ételízesítőre emlékeztető illat érezhető.  Idegen szagtól mentes.
Íz: Ételízesítőre emlékeztető íz érvényesül, ami elnyomja a többi összetevő ízét. A sóhasználat túlzó. Idegen íz nem érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brassói aprópecsenye (30 dkg/adag)

Külső megjelenés: 2x2 cm-es kocka alakúra vágott sárgás színű, fűszerszemcsékkel, borszemcsékkel borított felületű burgonyakockákkal egyenletesen elkeverve nem megfelelően tisztított, néhol zsíros részeket is tartalmazó barnás színű csíkozott hús és szalonna darabok láthatók.
Állomány: A burgonya közepe néhol nem egyenletesen sült át, a hús kissé rágós, száraz.
Illat: A burgonya jellegzetes, tiszta illata jól harmonizál a hús fűszeres illatával . Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, telt ízű, de a túlzó sóhasználat miatt élvezeti értéke csökkent. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka (2 darab/adag)

Külső megjelenés: 2 db kb. 8-9 cm hosszú, 4 cm átmérőjű olívazöld színű, megfelelően göbös felületű uborka a savanyúság.
Állomány: Külseje roppanós, héja miatt kissé rágós, belseje kissé puha.
Illat: Édes-ecetes illat dominál, édesítőszerre emlékeztető illat is érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Ecetes-savanykás ízű, a fűszerezettség nem jellemző, édesítőszerre emlékeztető íz érezhető. Minden idegen íztől 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 10 adagra:

Húsleves finommetélttel, zöldséggel
Sertés csont (húsos) 1,5 kg
Sárgarépa 0,25 kg
Petrezselyem gyökér 0,15 kg
Petrezselyem zöld 1 csomó
Karalábé 0,1 kg
Zeller 1 db
Kelkáposzta 0,1 kg
Vöröshagyma 0,1 kg
Fokhagyma 0,05 kg
Paradicsom 0,05 kg
TV paprika 0,05 kg
Bors (egész) 0,002 kg
Só 0,02 kg
Ételízesítő 0,02 kg
Finom metélt 0,10 kg

 

Brassói aprópecsenye
Füstölt szalonna 0,2 kg
Olaj 0,1 liter
Sertés lapocka 1,5 kg
Só 0,02 kg
Bors (őrölt, fehér) 0,003 kg
Paradicsompüré 0,05 kg
Fokhagyma 0,05 kg
Vöröshagyma 0,2 kg
Liszt 0,05 kg
Burgonya 3 kg
Olaj 0,3 kg

 

Csemegeuborka

 


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >