További étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

További étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

2023. június 6, kedd

Újabb két, férfiak számára készült étrend-kiegészítő nem felelt meg az előírásoknak, ugyanis a termékek gyógyszerhatóanyagot tartalmaztak. A Nébih kötelezte a Dr. Hard és a Superhero étrend-kiegészítő kapszulák forgalmazóit a termékek visszahívására és a forgalomból való kivonásra. A termékek adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai alapján a termékekben az alábbi hatóanyagokat mutatták ki:  
•    Dr. Hard - Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére 
4 kapszula/doboz (Minőségmegőrzési idő: 2024.02.04.)
Kimutatott gyógyszerhatóanyag: Szildenafil, Vardenafil
•    Superhero étrend-kiegészítő kapszula 2,4 g (Minőségmegőrzési idő: 2024. augusztus 15.)
Kimutatott gyógyszerhatóanyag: Szildenafil, Paracetamol

A termékek adatai elérhetőek a jogsértés listán.
A Dr. Hard megnevezésű termékből a laboratóriumi vizsgálatok során 3 dobozt ellenőriztek a szakemberek. Ezek közül kettőben Szildenafil, a harmadikban pedig Vardenafil gyógyszerhatóanyagot mutattak ki.  Az élelmiszerbiztonsági veszély elhárítása érdekében a Nébih azonnali hatállyal elrendelte – minőségmegőrzési időtől függetlenül – a termékek forgalomból való kivonását, a fogyasztóktól való visszahívását, valamint megtiltotta a további forgalombahozatalát.

Fontos tudni, hogy a Szildenafil és a Vardenafil gyógyszerhatóanyagok a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyületek. A Paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatású hatóanyag, mely feltehetőleg az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyületek okozta fejfájás csillapítását szolgálja a termékben, ami gyakori mellékhatás az ilyen típusú hatóanyagok esetében.  

Az étrend-kiegészítők az európai uniós és a magyarországi szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek. A gyógyszer-hatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, kizárólag az engedélyezett és felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, továbbá az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.
A termékek hamisítványnak minősülnek, ugyanis a csomagolásukon található összetételi információk szerint kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak. Elfogyasztásuk esetén a vásárlók komoly egészségkárosodási kockázattal számolhatnak.

A hivatal arra kéri a vásárlókat, ha a fenti készítmények forgalmazását észlelik, azt a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén: 06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu


Friss hírek

2023. június 6, kedd

Kereskedelmi célú kutya-, macska-, vadászgörény-szállítás

Kereskedelmi célú kutya-, macska-, vadászgörény-szállítás

Tovább >

2023. június 6, kedd

Kétes eredetű szaporítóanyagokat semmisített meg a Nébih a dunaföldvári piacon

A Nébih szakemberei májusban ellenőrizték a dunaföldvári piacot, melynek során több száz, továbbértékesítésre teljesen alkalmatlan szőlő- és gyümölcs ültetési anyagot semmisítettek meg, valamint betiltották a helyszíni értékesítést. Az ellenőrök leggyakrabban a szaporítóanyag értékesítése, a szőlő- és gyümölcs ültetési anyagok címkézése és a szaporítóanyagok származását igazoló dokumentumok kapcsán tártak fel szabálytalanságokat.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)