EU MENU

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenleg futó nemzetközi projektje az EU MENU, amelyhez kapcsolódóan Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyűjt fogyasztási adatokat. A program keretében közel 3000 személyt kérünk fel, hogy vegyen részt a 2018-2020 időszak alatt megvalósuló felmérésben, melynek során két alkalommal az előző napon elfogyasztott ételekről, italokról és étrend-kiegészítő termékekről kérdezzük a résztvevőket.

A felméréshez az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága adott engedélyt, illetve adatvédelmi nyilvántartásba való felvétele megtörtént (NAIH-142019/2018).

 • Miért fontos tudnunk az élelmiszerfogyasztási adatokat?

  A fogyasztási adatok elengedhetetlenül szükségesek az élelmiszerszennyezők fogyasztói kitettség becsléséhez, ha képet szeretnénk kapni arról, hogy az élelmiszerekkel együtt mennyi feltételezhetően káros anyag juthat be a szervezetünkbe. Ilyen anyagok lehetnek a környezeti szennyezők (pl. dioxinok), nehézfémek (pl. mélytengeri halak zsírszövetében), penészgombák toxinjai (pl. aflatoxin, ochratoxin), vagy a növényvédőszer-maradékok. A pontos, valós kockázatot tükröző számításokhoz (kockázatbecsléshez) ugyanis minél részletesebb információkra van szükségünk az elfogyasztott élelmiszerekről.

 • Milyen adatokat gyűjtenek a program részeként?

  A felmérést dietetikus szakemberek segítségével végezzük, akik az előző napi (24 óra) élelmiszer-, ital- és étrend-kiegészítő (pl. vitamin) fogyasztásáról kérdezik a résztvevőket. A felmérésben minél pontosabban próbáljuk meghatározni az elfogyasztott mennyiségeket, és részletes adatokat gyűjtünk azok minőségi jellemzőiről is: például milyen volt a csomagolása, mekkora a zsírtartalma, cukrot, vagy édesítőszert tartalmazott-e? Az elfogyasztott élelmiszerek mennyiségének minél pontosabb meghatározását képeskönyv segíti.

 • Hogyan zajlik az adatgyűjtés?

  A 24 órás visszaemlékezéses „interjút” személyesen és telefonon végzik a dietetikus szakemberek, és minden kiválasztott résztvevőt két alkalommal keresnek meg. Az interjúk alkalmával testtömeget, testmagasságot is mérnek, valamint két kiegészítő kérdőív kitöltésére is megkérik a résztvevőket.

 • Kik kerülnek be a felmérésbe?

  Fontos, hogy a felmérésben résztvevők csoportja (megközelítőleg 3000 fő) reprezentálja a magyar lakosságot: 1 éves és 74 éves kor közötti személyeket választunk ki az ország teljes területéről – kistérségekből és nagyvárosokból egyaránt -, a Központi Statisztikai Hivatal Háztartási költségvetési és életkörülmények adatfelvételben résztvevő háztartásokból.

  Gyermekek esetén a szülő/gondviselő beleegyezését és segítségét kérjük az étrend felméréséhez, amelyet 10 év alatti gyermekeknél étrendi napló is segít, amelyet postai úton kap kézhez a szülő/gondviselő.

  A személyes interjúkhoz a kiválasztott résztvevőket a tervek szerint otthonukban keresi majd meg a dietetikus.