null Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége – fokozott védekezésre hívja fel a figyelmet a Nébih

Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége – fokozott védekezésre hívja fel a figyelmet a Nébih

2025. július 1, kedd

A szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó Grapevine flavescence dorée (FD) kórokozó jelenleg 12 vármegyében már igazoltan jelen van, 22 borvidékből pedig immár 14 érintett. Ugyanis elérte a Villányi Borvidéken található Harkány települést is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a figyelmet a súlyos növényegészségügyi kárt okozó betegség és terjesztő vektora elleni védekezésre.

A történelmi jelentőségű Villányi Borvidéken található fehér- és kékszőlő fajták közül nagy számban fordulnak elő a szőlő aranyszínű sárgaság betegségre fogékony fajták (pl.: Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon, Pinot noir). Így védelmük érdekében fontos a karantén besorolású fitoplazmás betegség tovább terjedésének megakadályozása.

A védekezés és a betegség terjedésének megállítása csak hatékony prevenciós intézkedésekkel valósítható meg, ezért a Nébih felhívja a szőlősgazdák figyelmét a betegség súlyos növényegészségügyi és gazdasági kockázatára, valamint a terjesztő vektor, az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez szükséges aktuális teendőkre. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően, az ország északi részén levő történelmi borvidékek továbbra is mentesek a kórokozótól.

Azoknak a szőlősgazdáknak, akik nem ellenőrzött szaporítóanyagot vásárolnak és használnak fel vagy elmulasztják a szőlőkabóca elleni védekezést, fokozottan számolniuk kell a károsító megjelenésének kockázatával. Amennyiben a károsító megjelenik, hatósági növényegészségügyi intézkedéseket von maga után. 

A témában minden fontos információ elérhető a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/amerikai-szolokaboca


Friss hírek

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >

2025. december 11, csütörtök

A Nébih 2025-ben is célzott helyszíni ellenőrzésekkel támogatta a jogszerű hazai drónos növényvédelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2025-ben is elvégezte a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését. Bár a vizsgálatok az idei évben is vegyes eredményekkel zárultak, a szakemberek ugyanakkor fejlődést tapasztaltak.

Tovább >