null Világranglistás magyar dám trófea

Világranglistás magyar dám trófea

2014. december 19, péntek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal december 10-én tartotta vadászati szakmai találkozóját, ahol átadták a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) szabályai szerint elbírált, nemzeti értékű dámbika trófeát, valamint a Hatvanban megrendezett, nemzetközi trófeabírálaton elbírált dámbika trófeák érmeit és okleveleit is.

Az egész napos szakmai program nyitányaként a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. képviselői tartottak részletes előadást a dámállomány kezelésének legfontosabb tudnivalóiról. A meghívott vendégek és a megyei vadászati hatóságoknál dolgozó szakemberek a gyulaji vadászterülethez tartozó vadasparkot is megtekinthették.

A találkozó második felében Dalmandon, a Róna Kft, újonnan felújított telephelyén ünnepélyes keretek között adta át dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a trófeát, valamint annak másolatát. A dámbikát Pincehelyen, a Land-Star Kft. vadászterületén ejtették el. A nemzeti értékként számon tartott trófea Magyarországról nem kivihető, így az elejtő külföldi vendégvadászt a másolat emlékezteti majd erre a rendkívüli dámlapátra.
A világranglistán negyedik, a szabadterületen elejtett dámok közül a harmadik helyezettként regisztrált eredeti trófeát a jövőben a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban láthatja majd a nagyközönség.

A rendezvényen sor került egy újabb kivételes méretekkel rendelkező dámlapát felülbírálatára is. A bikát a Koppánymenti Vadásztársaság (Nagykónyi, Tolna megye) vadászterületén ejtették el még novemberben. Az 5,95 kg agancssúlyú dámlapát 226,13 nemzetközi pontértéket ért el.

 

A bírálat képeit itt megtekintheti.


Friss hírek

2023. december 1, péntek

A Nébih idén is lehetőséget ad az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők számára az adatok előremenő bejelentésére

Az anyatehéntartás-támogatást igénylő állattartóknak a Nébih idén is segítséget nyújt a támogatás feltételeként megszabott, szaporítási eseményekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítésében. Az intézkedés jelentősen könnyíti az állattartók számára a támogatási rendeletben foglalt adminisztrációs feladataik teljesítését, mindamellett a legegyszerűbben továbbra is a webENAR felületen tehetnek eleget a kötelezettségnek.

Tovább >

2023. december 1, péntek

Tudatos hűtőhasználattal az élelmiszerpazarlás ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. A kiadvány megjelenése alkalmából december 1. és 22. között értékes nyereményekért zajló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat az olvasók a maradeknelkul.hu oldalon.

Tovább >