null Versenyló életét veszélyeztette az engedéllyel nem rendelkező készítmény

Versenyló életét veszélyeztette az engedéllyel nem rendelkező készítmény

2015. augusztus 19, szerda

Csaknem egy versenyló halálához vezetett egy, a legyek távoltartása céljából használt állategészségügyi biocid termék. A Tam Tam Vet nevű termékkel kezelt lónál az alkalmazást követően súlyos allergiás reakció jelentkezett. Az esetről a tulajdonos értesítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, s kiderült, a készítmény sem forgalomba hozatali engedéllyel, sem nyilvántartási számmal nem rendelkezett.

A Tam Tam Vet elnevezésű biocid terméket egy Dunakeszi lovasboltban vásárolták. A versenylónál a kezelést követően súlyos allergiás reakció lépett fel. A nagy kiterjedésű ödéma és a keringési rendellenesség az állat életét is veszélyeztette, azonban a gyors tüneti kezelésnek köszönhetően sikerült megmenteni.

Az engedélyszámot vagy nyilvántartási számot a kereskedőnek ellenőriznie kell. Emellett érdemes a vásárlónak is megvizsgálnia, hogy a választott termék rendelkezik-e engedélyszámmal vagy nyilvántartási számmal, hiszen ez garancia arra, hogy a termék hatósági kontroll alatt áll. Természetesen az engedély megléte nem jelenti azt, hogy a termékek alkalmazása esetén nem jelentkezhetnek mellékhatások, de ilyen esetben gyorsan és hatékonyan sor kerülhet a megfelelő intézkedésekre.

Állatokban vagy állatokon alkalmazott állatgyógyászati készítményt vagy biocid terméket Magyarországon forgalomba hozni, forgalmazni, illetve felhasználni kizárólag engedélyezési eljárást követően, forgalomba hozatali engedéllyel szabad. Az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények, ápolószerek és segédanyagok egy valamivel kevésbé szigorú eljárást, az úgynevezett nyilvántartásba vételt követően kerülhetnek forgalomba, illetve felhasználásra. Az engedélyezett, illetve nyilvántartásba vett termékekről a hatóság nyilvántartást vezet, ellenőrzi a felhasználásukat és forgalmazásukat, többek között mellékhatás-figyelő rendszert is működtet. A NÉBIH Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága – gyógyszerbiztonsági okokból – akár módosíthatja is a készítmények engedélyét, új óvintézkedéseket vezethet be, vagy megtilthatja az adott tétel forgalmazását. Legsúlyosabb esetben pedig visszavonhatja a forgalomba hozatali engedélyt, illetve törölheti az adott terméket a nyilvántartásból.

A forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező készítmények címkéjén minden esetben szerepel a forgalomba hozatali engedély száma (pl: 3657/1/15 NÉBIH ÁTI), míg a nyilvántartásba vett termékek termékismertetője az úgynevezett nyilvántartási számot tartalmazza (pl: 460/1/2012 NÉBIH ÁTI). Amennyiben ilyen szám nem található a termék címkéjén, illetve termékismertetőjén, az azt jelenti, hogy a készítmény nem került hatósági kontroll alá! A nem engedélyezett, vagy nyilvántartásba nem vett termékek forgalmazása szigorú büntetést von maga után, míg alkalmazásukkal a felhasználók veszélybe sodorhatják állataik egészségét és életét.

Az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy nem engedélyezett termékek kerültek forgalomba. Éppen ezért a NÉBIH szeretné felhívni az állattartók figyelmét, hogy kizárólag megbízható, hatósági engedéllyel rendelkező készítményeket vásároljanak!


Kapcsolódó anyagok:

közlemény letölthető formában