null Vedd fel a harcot!

Vedd fel a harcot!

Vedd fel a harcot!
2020. május 29, péntek

A parlagfű pollenje a nyálkahártyát irritálja, erősen allergén hatású. A világban több parlagfűnemzetségbe tartozó faj ismert, ezek közül hazánkban az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) terjedt el. Európában csak egyetlen őshonos parlagfűfaj él, a Földközi-tenger mentén a tengerparti parlagfű. Az ürömlevelű parlagfű Észak-Amerikában őshonos, hazánkba inváziós fajként érkezett. A történelmi Magyarország területén 1908-ban írták le először a megjelenését. Ezután 1922-ben több helyen jelent meg a Dráva, a Mura és a Balaton közelében is, majd gyors, folyamatos terjedése következett be, emiatt napjainkban bolygatott, nyílt talajfelszínű területeken szinte mindenhol megtalálható az országban, ahol nem irtják gyakorlatilag tűzzel-vassal.

Kíváncsi vagy, hogy mit kell tudni a parlagfűről? Vagy épp milyen növényekkel keverhető össze könnyen? Konyhasziget magazinunk legújabb cikkéből megtudhatod. KATTINTS!


Friss hírek

Országos parlagfű helyzetkép (2022.06.30.)
2022. június 30, csütörtök

Országos parlagfű helyzetkép (2022.06.30.)

Június hónapot a meleg nyári idő jellemezte. Az elmúlt 2 hétben jelentős mennyiségű csapadék nagyobb területen csak az ország délnyugati részén hullott, míg az ország többi részén tájegységenként nagyok voltak az eltérések a csapadék mennyiségében. Az Alföld keleti részén nagyfokú, egyes térségekben súlyos aszály alakult ki. Az Alföld középső részén is jelentős nagyságú területen nagyfokú az aszály

Tovább >

Országos parlagfű helyzetkép (2022.06.16.)
2022. június 20, hétfő

Országos parlagfű helyzetkép (2022.06.16.)

A tél végének és a tavasz elejének időjárása rendkívül száraz volt. A száraz és hideg kora tavaszi időjárás nem kedvezett a parlagfű csírázásának és fejlődésének, a parlagfű csírázása a szokásosnál később indult meg és vontatott volt.

Tovább >