null Változnak a talajvédelmi szakértők tevékenységének feltételei

Változnak a talajvédelmi szakértők tevékenységének feltételei

Változnak a talajvédelmi szakértők tevékenységének feltételei
2021. június 18, péntek

Egy május végén megjelent törvény* alapján több agrártárgyú jogszabály, köztük a 2007. évi CXXIX. törvényt is módosul. Lényeges változás, hogy ezentúl csak a Nébih nyilvántartásában szereplők folytathatnak talajvédelmi szakértői tevékenységet.

A módosítás értelmében 2021. június 5-től a talajvédelmi szakértői tevékenységet végzőnek szerepelnie kell a Nébih által vezetett, közhitelesnek minősülő Talajvédelmi Szakértői Nyilvántartó Jegyzékben. Amennyiben a szakértő nem jelenti be az adatait és nem szerepel a jegyzékben, a talajvédelmi hatóság megtiltja a bejelentés nélkül végzett talajvédelmi szakértői tevékenységét. Abban az esetben is megtiltható a tevékenység, ha a talajvédelmi szakértő tevékenységét a nyilvántartásban nem rögzített szakterületen végzi, vagyis a Nébih által kiállított névre szóló igazolásában nem szerepel az adott szakterület, amihez a talajvédelmi tervet készíti.
A Nébih törli a nyilvántartásból azokat, akik talajvédelmi szakértői tevékenységük során nem tartják be a talajvédelmi terv készítésére vonatkozó jogszabályi, szakmai előírásokat**. Ilyen esetben a tevékenységet kizárólag a nyilvántartásból való törlést követő 3. évben jelentheti be, majd végezheti ismét a szakértő.

Kapcsolódó jogszabály:
* az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi LX. törvény
** a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól szóló 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet

Friss hírek

Hatályba lépett az uniós termésnövelő anyagok forgalmazását szabályozó rendelet
2022. augusztus 22, hétfő

Hatályba lépett az uniós termésnövelő anyagok forgalmazását szabályozó rendelet

2022. július 16-án hatályba lépett az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályokat megállapító rendelet*. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az alábbiakban összefoglalta az új jogszabály legfontosabb rendelkezéseit, továbbá cikkünk végén elérhető a témában felmerülő, gyakran ismételt kérdések frissített változata is.

Tovább >

Új talajvédelmi kiadványt készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
2022. június 16, csütörtök

Új talajvédelmi kiadványt készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Egy korábbi, a hazai talajok állapotával foglalkozó kiadványt frissítettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A dokumentum aktualizált formában mutatja be a magyarországi talajok állapotát, áttekinti a szerves- és műtrágya-kijuttatás mértékét, kiemeli a talajbiológia fontosságát, valamint láttatja a talaj védelmét és megőrzését szolgáló, jelenleg is zajló lépéseket. Képet ad továbbá a mezőgazdasági területekre kijuttatott tápanyagok hatóanyag-mennyiségéről is, mind hazai, mind európai viszonylatban.

Tovább >