null Változnak a talajvédelmi szakértők tevékenységének feltételei

Változnak a talajvédelmi szakértők tevékenységének feltételei

Változnak a talajvédelmi szakértők tevékenységének feltételei
2021. június 18, péntek

Egy május végén megjelent törvény* alapján több agrártárgyú jogszabály, köztük a 2007. évi CXXIX. törvényt is módosul. Lényeges változás, hogy ezentúl csak a Nébih nyilvántartásában szereplők folytathatnak talajvédelmi szakértői tevékenységet.

A módosítás értelmében 2021. június 5-től a talajvédelmi szakértői tevékenységet végzőnek szerepelnie kell a Nébih által vezetett, közhitelesnek minősülő Talajvédelmi Szakértői Nyilvántartó Jegyzékben. Amennyiben a szakértő nem jelenti be az adatait és nem szerepel a jegyzékben, a talajvédelmi hatóság megtiltja a bejelentés nélkül végzett talajvédelmi szakértői tevékenységét. Abban az esetben is megtiltható a tevékenység, ha a talajvédelmi szakértő tevékenységét a nyilvántartásban nem rögzített szakterületen végzi, vagyis a Nébih által kiállított névre szóló igazolásában nem szerepel az adott szakterület, amihez a talajvédelmi tervet készíti.
A Nébih törli a nyilvántartásból azokat, akik talajvédelmi szakértői tevékenységük során nem tartják be a talajvédelmi terv készítésére vonatkozó jogszabályi, szakmai előírásokat**. Ilyen esetben a tevékenységet kizárólag a nyilvántartásból való törlést követő 3. évben jelentheti be, majd végezheti ismét a szakértő.

Kapcsolódó jogszabály:
* az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi LX. törvény
** a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól szóló 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet

Friss hírek

Erózióvédelem és gyakorlati bemutatása
2022. március 26, szombat

Erózióvédelem és gyakorlati bemutatása

Tapasztaljuk, hogy az erózió országszerte nagymértékben pusztítja a mezőgazdasági területeket. Sajnos, többségében a helytelen gazdálkodási mód, azaz a nem megfelelő agrotechnika választása és alkalmazása idézi elő a problémát. Cikkünkben szemléltetjük azokat a tapasztalatokat, melyekkel a hatósági munkák során találkoztunk az erózió okozta károk megelőzésével, kezelésével kapcsolatban.

Tovább >

Tájékoztató a megújuló energia előállításához kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási terv benyújtásához
2022. február 21, hétfő

Tájékoztató a megújuló energia előállításához kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási terv benyújtásához

Felhívjuk a biomassza-termelők figyelmét, hogy a tavaly kelt jogszabályi rendelkezés* értelmében tápanyag-gazdálkodási tervet kell benyújtaniuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) a megújuló energia előállítására szolgáló melléktermékekhez kapcsolódóan. A terv elektronikus beküldésének határideje – a későbbi betakarítások kivételével – minden évben szeptember 30-a. A terv elkészítését és benyújtását támogató kitöltési segédlet hozzáférhető a hivatal honlapján.

Tovább >