null Változnak a talajvédelmi szakértők tevékenységének feltételei

Változnak a talajvédelmi szakértők tevékenységének feltételei

2021. június 18, péntek

Egy május végén megjelent törvény* alapján több agrártárgyú jogszabály, köztük a 2007. évi CXXIX. törvényt is módosul. Lényeges változás, hogy ezentúl csak a Nébih nyilvántartásában szereplők folytathatnak talajvédelmi szakértői tevékenységet.

A módosítás értelmében 2021. június 5-től a talajvédelmi szakértői tevékenységet végzőnek szerepelnie kell a Nébih által vezetett, közhitelesnek minősülő Talajvédelmi Szakértői Nyilvántartó Jegyzékben. Amennyiben a szakértő nem jelenti be az adatait és nem szerepel a jegyzékben, a talajvédelmi hatóság megtiltja a bejelentés nélkül végzett talajvédelmi szakértői tevékenységét. Abban az esetben is megtiltható a tevékenység, ha a talajvédelmi szakértő tevékenységét a nyilvántartásban nem rögzített szakterületen végzi, vagyis a Nébih által kiállított névre szóló igazolásában nem szerepel az adott szakterület, amihez a talajvédelmi tervet készíti.
A Nébih törli a nyilvántartásból azokat, akik talajvédelmi szakértői tevékenységük során nem tartják be a talajvédelmi terv készítésére vonatkozó jogszabályi, szakmai előírásokat**. Ilyen esetben a tevékenységet kizárólag a nyilvántartásból való törlést követő 3. évben jelentheti be, majd végezheti ismét a szakértő.

Kapcsolódó jogszabály:
* az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi LX. törvény
** a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól szóló 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet

Friss hírek

2022. november 4, péntek

Segítség biomassza-termelőknek a tápanyag-gazdálkodási terv elektronikus beküldéséhez

Felhívjuk a biomassza-termelők figyelmét, hogy a tápanyag-gazdálkodási tervet a talajvedelem@nebih.gov.hu e-mail címre kell benyújtaniuk. A terv összeállításához segédlet is elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Tovább >

2022. augusztus 22, hétfő

Hatályba lépett az uniós termésnövelő anyagok forgalmazását szabályozó rendelet

2022. július 16-án hatályba lépett az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályokat megállapító rendelet*. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az alábbiakban összefoglalta az új jogszabály legfontosabb rendelkezéseit, továbbá cikkünk végén elérhető a témában felmerülő, gyakran ismételt kérdések frissített változata is.

Tovább >