null Valtozas a C.A.C. kategoriaju gyumolcsszaporito es ultetesi anyagok jeloleseben

Változás a C.A.C. kategóriájú gyümölcsszaporító és ültetési anyagok jelölésében

Változás a C.A.C. kategóriájú gyümölcsszaporító és ültetési anyagok jelölésében
2020. március 24, kedd

Módosult a gyümölcstermő növények szaporítóanyagai, illetve a gyümölcstermesztésre szánt ültetési anyagok jelölésére vonatkozó végrehajtási irányelv.

A certifikációs rendszeren kívül előállított, C.A.C. (Conformitas Agraria Communitatis) kategóriájú szaporítóanyagok jelölésére szolgáló termelői címkét (amely fajtaazonosságot és minőséget igazoló jelölés) a szállító készíti, vagy szerzi be és helyezi fel a forgalmazni kívánt szaporítóanyag-tételre.

A gyümölcstermő növények szaporítóanyagai, illetve. a gyümölcstermesztésre szánt ültetési anyagok jelölésére vonatkozó követelményeket tartalmazó 2014/96/EU végrehajtási irányelvet módosító 2019. október 29-i, 2019/1813/EU bizottsági végrehajtási irányelv tartalmát a jogharmonizációs kötelezettség alapján a hazai szabályozásba is be kell építeni. A gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 14/2017. (III. 23.) FM rendelet módosítása jelenleg folyamatban van, mely a fenti direktívában meghatározott újabb követelményeket is tartalmazni fogja. 
Lényeges változás történt a C.A.C. kategóriájú gyümölcs szaporítóanyagok jelölésére vonatkozóan. Eddig a 2014/96/EU direktíva és a hazai rendeletünk nem írt elő egyetlen kötelezően alkalmazandó színt a C.A.C. anyagok jelölésére, most azonban valamennyi tagállam számára egységesen a sárga színt határozták meg e kategória jelölésére. A módosító direktíva lehetőséget biztosít átmeneti időszakra az alábbiak szerint:
A 2020. április 1-je előtt már használatban volt, a sárgától eltérő színű címkével jelölt C.A.C. szaporítóanyag 2021. június 30-ig Magyarország területén forgalomba hozható. 
A 2020. április 1-je előtt már használatban lévő, a sárgától eltérő színű címkével jelölt C.A.C. szaporítóanyag és gyümölcstermő növény szállítói okmányán, amennyiben az jelölésként kerül felhasználásra, szerepelnie kell a 2019/1813/EU bizottsági végrehajtási irányelv 3. cikkére történő hivatkozásnak.


Kapcsolódó jogszabály:
A Bizottság (EU) 2019/1813 végrehajtási irányelve

A joganyagok hatályos változatát EUR-Lex oldalon olvashatják. 
Felhívjuk a forgalmazók figyelmét az új rendelkezések maradéktalan betartására!


Friss hírek

FELHÍVÁS – időszerű a hagymafélék vetésbejelentése és a dughagyma-előállítási engedélykérelmek benyújtása
2022. április 22, péntek

FELHÍVÁS – időszerű a hagymafélék vetésbejelentése és a dughagyma-előállítási engedélykérelmek benyújtása

Jó néhány szabálytalanságot, majd az esetek felgöngyölítésekor is számtalan további jogsértést tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a dughagymaárusítás piacokon, vásárokon végzett hatósági ellenőrzései során. Az eddigi kedvezőtlen tapasztalatokat figyelembe véve összefoglaltuk, hogyan kell eljárniuk és mire érdemes ügyelniük az érintetteknek a szaporítóanyag-előállítói és -forgalmazói tevékenységük legalizálása, valamint a szaporítóanyagok eredetének igazolása érdekében.

Tovább >

Már letölthetők a szőlőiskolai szemlebejelentő nyomtatványok
2022. február 28, hétfő

Már letölthetők a szőlőiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívjuk az engedéllyel rendelkező szőlőszaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket, mint minden évben, úgy most is május 20-ig kell bejelenteniük. Jelentős változás, hogy ettől az évtől a Nébih már nem küldi meg a bejelentő űrlapokat az ügyfelek részére, hanem önállóan kell letölteni a hivatal honlapjáról, majd kitöltve és aláírva, határidőre visszaküldeni.

Tovább >