null Valtozas a C.A.C. kategoriaju gyumolcsszaporito es ultetesi anyagok jeloleseben

Változás a C.A.C. kategóriájú gyümölcsszaporító és ültetési anyagok jelölésében

Változás a C.A.C. kategóriájú gyümölcsszaporító és ültetési anyagok jelölésében
2020. március 24., kedd

Módosult a gyümölcstermő növények szaporítóanyagai, illetve a gyümölcstermesztésre szánt ültetési anyagok jelölésére vonatkozó végrehajtási irányelv.

A certifikációs rendszeren kívül előállított, C.A.C. (Conformitas Agraria Communitatis) kategóriájú szaporítóanyagok jelölésére szolgáló termelői címkét (amely fajtaazonosságot és minőséget igazoló jelölés) a szállító készíti, vagy szerzi be és helyezi fel a forgalmazni kívánt szaporítóanyag-tételre.

A gyümölcstermő növények szaporítóanyagai, illetve. a gyümölcstermesztésre szánt ültetési anyagok jelölésére vonatkozó követelményeket tartalmazó 2014/96/EU végrehajtási irányelvet módosító 2019. október 29-i, 2019/1813/EU bizottsági végrehajtási irányelv tartalmát a jogharmonizációs kötelezettség alapján a hazai szabályozásba is be kell építeni. A gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 14/2017. (III. 23.) FM rendelet módosítása jelenleg folyamatban van, mely a fenti direktívában meghatározott újabb követelményeket is tartalmazni fogja. 
Lényeges változás történt a C.A.C. kategóriájú gyümölcs szaporítóanyagok jelölésére vonatkozóan. Eddig a 2014/96/EU direktíva és a hazai rendeletünk nem írt elő egyetlen kötelezően alkalmazandó színt a C.A.C. anyagok jelölésére, most azonban valamennyi tagállam számára egységesen a sárga színt határozták meg e kategória jelölésére. A módosító direktíva lehetőséget biztosít átmeneti időszakra az alábbiak szerint:
A 2020. április 1-je előtt már használatban volt, a sárgától eltérő színű címkével jelölt C.A.C. szaporítóanyag 2021. június 30-ig Magyarország területén forgalomba hozható. 
A 2020. április 1-je előtt már használatban lévő, a sárgától eltérő színű címkével jelölt C.A.C. szaporítóanyag és gyümölcstermő növény szállítói okmányán, amennyiben az jelölésként kerül felhasználásra, szerepelnie kell a 2019/1813/EU bizottsági végrehajtási irányelv 3. cikkére történő hivatkozásnak.


Kapcsolódó jogszabály:
A Bizottság (EU) 2019/1813 végrehajtási irányelve

A joganyagok hatályos változatát EUR-Lex oldalon olvashatják. 
Felhívjuk a forgalmazók figyelmét az új rendelkezések maradéktalan betartására!


Friss hírek

Pályázati tippek spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítéséhez
2021. június 15., kedd

Pályázati tippek spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítéséhez

Összegyűjtöttük a Széchenyi 2020 program keretében ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra megjelent (VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 kódszámú) pályázat benyújtásához a spárga- és gyógynövény szaporítóanyagokról és igazolásokról szóló legfontosabb tudnivalókat, a teljesség igénye nélkül. Szeretnénk felhívni a pályázók figyelmét, hogy az itt közölt értelmezés tájékoztató jellegű és elsődleges célja a segítségnyújtás. Azt, hogy a csatolt iratok megfelelőek-e, minden esetben a pályázat elbírálója dönti el.

Tovább >

Jól vizsgáztak a japánbirs-szaporítóanyagok a Nébih utóellenőrzésén
2021. június 4., péntek

Jól vizsgáztak a japánbirs-szaporítóanyagok a Nébih utóellenőrzésén

A vizsgált tételek 89%-a fajtaazonosnak és fajtatisztának bizonyult a japánbirs-szaporítóanyagok nemrégiben zárult utóellenőrzésén. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei által ellenőrzés alá vont 12 díszfaiskolából mindössze 4 esetében fordult elő egy-egy tételben keveredés vagy a címkén téves elnevezés, ami igazán jó arány, ha figyelembe vesszük, hogy a kollégák összesen 129 db konténeres japánbirscserje mintegy 29 különféle virágszínű és -formájú, eltérő termésű és bokorformájú fajtáját ültették ki a Nébih Fajtakísérleti Állomásán, Pölöskén.

Tovább >