Vissza

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért
2019. augusztus 29.

Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nébih Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyenesen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, melynek jelentős része megelőzhető lenne. A problémát felismerve indította el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) három éve a Maradék nélkül elnevezésű programját, amelynek fókuszában a hazai élelmiszerpazarlás mérséklése áll. A programot az Európai Bizottság is támogatja a LIFE Környezetvédelmi alprogramján keresztül.

Bár a hazánkban keletkező élelmiszerhulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszerpazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben, hiszen a felelősség közös. Éppen ezért az élelmiszer-vállalkozások képviselői már a kezdetektől részt vettek a Maradék nélkül program céljainak meghatározásában és megvalósításában, saját gyakorlatias szempontjaik megosztásával is segítve a folyamatot. Az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői mellett a kutatóintézetek, egyetemek képviselői is szerepet vállaltak a munkában.

A négy munkacsoport szakértői a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor kihívásaira próbáltak lehetséges megoldásokat felsorakoztatni. Az e munka eredményeként elkészült útmutatókban olyan jó gyakorlatok szerepelnek, amelyeket hazánkban vagy világszerte már azonosítottak, kipróbáltak vagy jelenleg is alkalmaznak. Ilyen például az élelmiszerhulladékok nyomon követési, mérési rendszerének kialakítása, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálása vagy az adományozás kérdésköre.

A vendéglátás munkacsoport javaslatainak egy része bekerült az Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához című dokumentum legfrissebb kiadásába is.

A Nébih távlati célja, az élelmiszerpazarlás mérséklése mellett, hogy a lakosság elismerje és értékelje, ha egy vállalat gondot fordít a fenntarthatóságra.

Az útmutatók ingyenesen letölthetők a Nébih oldaláról és a Maradék nélkül program honlapjáról.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában



Friss hírek

Formaldehid kioldódás kínai kávésbögréből
2019. szeptember 18, szerda

Formaldehid kioldódás kínai kávésbögréből

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében
2019. szeptember 13, péntek

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a kutyák bélrendszeri megbetegedésének
2019. szeptember 12, csütörtök

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a kutyák bélrendszeri megbetegedésének

Kérjen ingyenes fertőtlenítőszert az állatorvosától
2019. szeptember 11, szerda

Kérjen ingyenes fertőtlenítőszert az állatorvosától

A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai
2019. szeptember 11, szerda

A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai

Csaknem 1 tonna halterméket foglalt le az Állami Halőri Szolgálat
2019. szeptember 9, hétfő

Csaknem 1 tonna halterméket foglalt le az Állami Halőri Szolgálat

Elérhető a növényvédelmi gépfelülvizsgálat végzésére jogosultak listája
2019. szeptember 5, csütörtök

Elérhető a növényvédelmi gépfelülvizsgálat végzésére jogosultak listája

Vegyes tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2019. szeptember 4, szerda

Vegyes tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Szeptemberben két alkalommal indul permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés
2019. szeptember 4, szerda

Szeptemberben két alkalommal indul permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés

Minden külföldről hazautazót érintenek a szigorodó növényegészségügyi előírások
2019. szeptember 3, kedd

Minden külföldről hazautazót érintenek a szigorodó növényegészségügyi előírások

Magas higanytartalmú étrend-kiegészítő készítményeket árusítanak az interneten
2019. szeptember 2, hétfő

Magas higanytartalmú étrend-kiegészítő készítményeket árusítanak az interneten

Tovább bővült az ASP miatti fertőzött terület
2019. augusztus 29, csütörtök

Tovább bővült az ASP miatti fertőzött terület

Ausztrál feketelistán az ázsiai márványospoloska
2019. augusztus 29, csütörtök

Ausztrál feketelistán az ázsiai márványospoloska

Az afrikai sertéspestis a kedvencként tartott malacokra is veszélyes
2019. augusztus 22, csütörtök

Az afrikai sertéspestis a kedvencként tartott malacokra is veszélyes

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért
2019. augusztus 21, szerda

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért

Ismét gyerekeknek szánt „bambusz” étkészletből mértek melaminkioldódást
2019. augusztus 15, csütörtök

Ismét gyerekeknek szánt „bambusz” étkészletből mértek melaminkioldódást