null Útmutató az állategészségügyi laboratóriumok részére

Útmutató az állategészségügyi laboratóriumok részére

2025. július 18, péntek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság útmutatót készített az állategészségügyi laboratóriumok engedélyezési és akkreditálási eljárásához. A segédlet online is elérhető a Nébih portálon

Az állategészségügyi laboratóriumok harmonizált módszereit a WOAH teszi közzé, amely az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezt (FAO) állategészségügyi szabályokat és eljárásokat kidolgozó testülete.

A nemzetközi szállítások és a hozzájuk kapcsolódó vizsgálatok esetében a módszerek megfelelő használata és egyértelmű hivatkozása mind a laboratóriumok hatósági engedélyezésekor, mind az arra épülő akkreditációnál szükséges. Fontos, hogy az állategészségügyi laboratóriumok megfelelő módon alkalmazzák a módszereket, és jogilag egyértelműen hivatkozzanak rájuk

Az érintett laboratóriumoknak a WOAH módszerekre való hivatkozásokat a soron következő akkreditációs eljárás kérelmezésekor az útmutatóban előírt formátumban, valamint a pontos módszermegnevezések feltüntetésével kell megadniuk. Az útmutató megtekinthető a Nébih honlapján. 
 


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >