null Ünnepi ülés a Codex múltjáról és jövőjéről

Ünnepi ülés a Codex múltjáról és jövőjéről

2023. december 18, hétfő

2023. december 8-án rendezte meg ünnepi tudományos ülését az indiai Confederation of Indian Industry és az indiai élelmiszerlánc hatóság, a Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). A Celebrating CODEX @ 60: INDIA’s JOURNEY című ülésen az elvégzett munka összegzése mellett a jövőbeli tervekről is beszélgettek a szakemberek.

Az ülés Codex múltjáról és jövőjéről szóló szekciójában Mr. S. Dave, a Főbizottság korábbi elnöke és az FSSAI tanácsadója, valamint dr. Steve Wearne a Codex Alimentarius Főbizottság jelenlegi elnöke mellett dr. Nagy Attila, a CCMAS elnöke is előadást tartott a szakbizottság 1965-ben kezdődött munkájáról, továbbá a mintavételi és laboratóriumi módszerekkel kapcsolatos jövőbeli tervekről.

Az analitikai szakbizottság elnöki pozícióját 1972 óta folyamatosan magyar szakember tölti be. Az ünnepi ülésen dr. Nagy Attila a korábbi elnökök bemutatását követően beszélt a jövőbeli tervekről, melyek között szerepel a módszertani szabvány teljes felülvizsgálata, a CCMAS, később a teljes Codex vizsgálati módszereit tartalmazó adatbázis létrehozása, valamint a mintavételi útmutatóhoz készülő információs dokumentum és e-book véglegesítése.

Ez utóbbi munkafolyamat azért kiemelt jelentőségű, mert az e-booknak köszönhetően a közeljövőben minden érintett szakember online eszközzel tudja majd elkészíteni a mintavételi terveket.


Friss hírek

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >

2024. május 16, csütörtök

Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőiskolát üzemeltetők figyelmét a hivatal honlapján elérhető új nyomtatványra. A Nébih a ‒ többpéldányos, papíralapú űrlap helyett használható ‒ elektronikus nyilvántartási lapot a termelők terheinek csökkentése érdekében hozta létre. A szőlőiskolában felhasznált szaporítóanyagokról szóló nyomtatványt az őstermelők postai úton is, a cégek és az egyéni vállalkozók pedig elektronikusan küldhetik be. A leltár és címkerendelés adatait július 31-ig, a szaporítási jelentés adatait viszont már május 20-ig várja a hivatal.

Tovább >