null Újraértékelte a 3-MCPD nevű élelmiszerszennyezőt az EFSA

Újraértékelte a 3-MCPD nevű élelmiszerszennyezőt az EFSA

2018. február 27, kedd

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakemberei frissített tudományos módszertannal értékelték újra a 3-MCPD nevű élelmiszerszennyező vesére és férfi szaporodási rendszerre gyakorolt lehetséges hosszú távú hatásait. Az EFSA szakvéleményére alapozva az Európai Bizottság új jogszabályon is dolgozik, hogy megszabja a glicidil-zsírsav-észterek maximális megengedett szintjét különféle élelmiszerekben.

A 3-MCPD és az észterei melléktermékként keletkeznek az élelmiszerekben, különösen olajfinomítási eljárások során. Az EFSA azután döntött a szennyezőanyag újraértékelésről, hogy a JECFA (a FAO és a WHO érintett testülete) az európai hatóságétól eltérő elviselhető napi beviteli értékeket állapított meg a 3-MCPD-re.

Az EFSA szakvéleményére alapozva az Európai Bizottság egy olyan új jogszabályon is dolgozik, amely megszabja majd a glicidil-zsírsav-észterek maximális megengedett szintjét különféle élelmiszerekben (pl. forgalomba hozott növényi olajokban és zsírokban, és az azokat felhasználó késztermékekben).

További részletek alábbi cikkünkben olvashatóak.

Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >