Újraértékelte a 3-MCPD nevű élelmiszerszennyezőt az EFSA
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakemberei frissített tudományos módszertannal értékelték újra a 3-MCPD nevű élelmiszerszennyező vesére és férfi szaporodási rendszerre gyakorolt lehetséges hosszú távú hatásait. Az EFSA szakvéleményére alapozva az Európai Bizottság új jogszabályon is dolgozik, hogy megszabja a glicidil-zsírsav-észterek maximális megengedett szintjét különféle élelmiszerekben.
A 3-MCPD és az észterei melléktermékként keletkeznek az élelmiszerekben, különösen olajfinomítási eljárások során. Az EFSA azután döntött a szennyezőanyag újraértékelésről, hogy a JECFA (a FAO és a WHO érintett testülete) az európai hatóságétól eltérő elviselhető napi beviteli értékeket állapított meg a 3-MCPD-re.
Az EFSA szakvéleményére alapozva az Európai Bizottság egy olyan új jogszabályon is dolgozik, amely megszabja majd a glicidil-zsírsav-észterek maximális megengedett szintjét különféle élelmiszerekben (pl. forgalomba hozott növényi olajokban és zsírokban, és az azokat felhasználó késztermékekben).
További részletek alábbi cikkünkben olvashatóak.