null Újraértékelte a 3-MCPD nevű élelmiszerszennyezőt az EFSA

Újraértékelte a 3-MCPD nevű élelmiszerszennyezőt az EFSA

2018. február 27, kedd

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakemberei frissített tudományos módszertannal értékelték újra a 3-MCPD nevű élelmiszerszennyező vesére és férfi szaporodási rendszerre gyakorolt lehetséges hosszú távú hatásait. Az EFSA szakvéleményére alapozva az Európai Bizottság új jogszabályon is dolgozik, hogy megszabja a glicidil-zsírsav-észterek maximális megengedett szintjét különféle élelmiszerekben.

A 3-MCPD és az észterei melléktermékként keletkeznek az élelmiszerekben, különösen olajfinomítási eljárások során. Az EFSA azután döntött a szennyezőanyag újraértékelésről, hogy a JECFA (a FAO és a WHO érintett testülete) az európai hatóságétól eltérő elviselhető napi beviteli értékeket állapított meg a 3-MCPD-re.

Az EFSA szakvéleményére alapozva az Európai Bizottság egy olyan új jogszabályon is dolgozik, amely megszabja majd a glicidil-zsírsav-észterek maximális megengedett szintjét különféle élelmiszerekben (pl. forgalomba hozott növényi olajokban és zsírokban, és az azokat felhasználó késztermékekben).

További részletek alábbi cikkünkben olvashatóak.

Friss hírek

2025. március 10, hétfő

Ragadós száj- és körömfájás járvány kapcsán elrendelt hazai intézkedések

A ragadós száj- és körömfájás a párosujjú patás állatok súlyos gazdasági károkat okozó, rendkívül fertőző betegsége. A terjedésében a legnagyobb szerepet az élőállatok közötti közvetlen érintkezés játssza, de a betegség könnyen terjed állati termékekkel, és ragályfogó tárgyak vagy személyek útján is. A járvány mielőbbi felszámolása érdekében az országos főállatorvos szigorú intézkedéseket vezetett be. A hatóság kéri, hogy minden állattartó haladéktalanul jelentse, ha állatainál a betegség tüneteit észleli.

Tovább >

2025. március 9, vasárnap

Tájékoztatás az állatok ártalmatlanításáról ragadós száj- és körömfájás betegség esetén

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a helyi állategészségügyi hatóságok a legkisebb járványügyi kockázattal járó ártalmatlanítási megoldást alkalmazzák a ragadós száj-és körömfájás (RSzKF) betegség kezelése során. A terjedés lehetőségének minimalizálása érdekében az ártalmatlanítás elföldeléssel – és nem égetéssel – történik, az érintett telephez legközelebb eső megfelelő helyszínen.

Tovább >