null Újra „Parlagfű kisokos” az iskolákban!

Újra „Parlagfű kisokos” az iskolákban!

2016. április 13, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal újabb 1500 általános iskolába juttatja el „Parlagfű kisokos” című ingyenes kiadványát.

2013-ban Hivatalunk foglalkoztató füzetet készített 8-10 éves általános iskolai tanulók számára, országunk egyik legelterjedtebb és legfőbb allergén gyomnövényéről, a parlagfűről, és az ellene való védekezésről. Az ingyenes kiadvány rövid történet keretében bemutatja a növény fejlődését, elterjedését, az általa okozott pollenallergia tüneteit, valamint arra is rámutat, ki, mit tehet a gyom további szaporodásának és virágzásának megakadályozása érdekében. Mindezt játékosan, a célközönség, vagyis a gyerekek által kedvelt feladattípusokkal szép, színes formában.

A NÉBIH folyamatosan dolgozik a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű terjesztésében. Fontos, hogy a felnövő generáció is megismerje hazánk legelterjedtebb gyomnövényét, így Hivatalunk nagy hangsúlyt fektet a gyermekek ismereteinek bővítésére is. A kiadvány korábbi években mutatott nagy sikerére való tekintettel idén további 1500 általános iskola 2-3. osztályos tanulója ismerheti meg a szórakoztató foglalkoztató füzetet. A kiadványok kiszállítása április második felében és májusban történik az Országos Polgárőr Szövetség közreműködésével.

A környezettudatosságra való nevelést az iskolák több tantárgy keretében is érintik, ehhez szeretne ez az újabb 99 ezer példányban kiosztott kiadvány is segítséget nyújtani, szolgálván egyúttal azt az országos kiemelt feladatot is, amely a parlagfű elleni összefogást, és a minél eredményesebb védekezést jelenti.

A kiadvány megtekinthető a képre kattintva.

A kiadványban szereplő rajzok és illusztrációk szerzői jogvédelem alatt állnak!


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >